Otthoni arcápolás

Otthoni arcápolás 1

Az otthoni arcápolás része a mindennapos arctisztítás, tonizálás és hidratálás. Ám ezenkívül az otthoni arcápolás részei mindazok a regenerálódást elősegítő beavatkozások,amelyek egy,egy rendellenességet vagy elváltozást kívánnak helyreállítani.


Az otthoni arcápolás szakaszai, típusai, valamint a felhasznált alapanyagok olyan kiterjedt témakör, melyet meg kell ismerni ahhoz, hogy felelősen tudjuk ápolni saját bőrünket.

Bőrápolás fajtái

Alapvetően a bőrápolás két típusát különböztetjük meg. Az egyik az otthoni arcápolás, a másik a kozmetikusnál, kozmetológusnál, bőrgyógyásznál, illetve más szakorvosnál történő bőrápolás.

A fenti beavatkozások közül azok, amelyeket szakember végez,  időben,  befektetésben   nagyobb ráfordítást kívánnak meg, továbbá ezek általában egy meghatározott ideig tartanak. Ezzel szemben az otthoni arcápolás egy része folyamatos, mindennap elvégzendő rutinfeladat. Ilyen például az arctisztítás vagy a hidratálás. Az otthoni arcápolás is több részre osztható. Vannak általános teendők, valamint olykor szükség van időszakos feladatok elvégzésére is, hogy egy adott problémát vagy rendellenességet elhárítsunk. Ilyen például a pattanás kezelése vagy a bőrtónus helyreállítása.

Egyéb nézőpontok

Az otthoni arcápolás nagyon sokféleképpen történhet. Elsősorban a felhasznált alapanyagokat vesszük most figyelembe. Elképesztően sokféle alapanyagot alkalmazhatunk otthoni arcápolás során, ezeket vásárolhatjuk készen vagy elkészíthetjük házilag. Alapvetően két kozmetikum fajtát különböztetünk meg, amelyeknek aztán további fajtái vannak.

Kozmetikum típusok:

 • Gyárilag előállított, üzletekben megvásárolható kozmetikumok

 • Házilag előállított kozmetikumok

Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt.

Késztermékek előnyei és hátrányai

Az otthoni arcápolás során felhasznált kozmetikumok napjainkban nagyrészt az üzletek polcairól kerülnek a kezünkbe, ezeket használjuk leggyakrabban. Az emberek többsége nem vásárol tudatosan, reklámok irányítják az igényeket, és eszerint történik végül az otthoni arcápolás is.

Készen vásárolt kozmetikumok előnyei:

 • Tiszta, kórokozómentes terméket kapunk lezárt csomagolásban

 • Pontosan tudjuk, hogy milyen problémára gyártották

 • Felhasználásuk egyszerű, elolvashatjuk a csomagoláson

 • Nem kell a kozmetikum elkészítésével foglalkozni, időtakarékos

 • Pontos dátum mutatja a szavatossági időt

Hátrányok

 • Az összetevők listája sok esetben nem érthető

 • Többféle szintetikus anyagot tartalmaznak (kivéve az organikus termékek)

 • A felhasznált állagjavítók és tartósítószerek allergiás reakciót válthatnak ki

 • A műanyag csomagolású termékek esetén a csomagolás oldódik és része lesz a kozmetikumnak

A készen vásárolt kozmetikumok hátrányai kiküszöbölhetők, ha az otthoni arcápolás elvégzéséhez organikus termékeket vásárolunk, melyek nem tartalmaznak szintetikus anyagokat. Ezzel kihasználhatjuk az otthoni arcápolás előnyeit a káros hatások nélkül.

Házilag készített kozmetikumok előnyei, hátrányai és veszélyei

Otthoni arcápolás témájával kapcsolatban nagyon sok recept látott napvilágot az elmúlt években a konyhában elkészíthető kencékről. Ezek egy része biztonsággal használható otthoni arcápolás során, ám a veszélyeket sok esetben nem írják le a receptek írói.

A házi készítésű kozmetikumok előnyeit senki nem vitatja. Ezek a következők:

 • Mindennapos alapanyagokból állíthatók elő, melyekhez bárki hozzájuthat

 • A minőségi kozmetikumoknál jóval kedvezőbb az így nyert krémek és más, az otthoni arcápolás során felhasznált kozmetikumok bekerülési ára

 • Egészen biztosan nem tartalmazzák azokat a káros szintetikus adalékanyagokat, amelyeket az üzletekben kapható társaik igen

Hátrányok és veszélyek otthoni arcápolás során

Nagyon ritkán hangsúlyozzák, hogy az otthoni arcápolás számára házilag előállított kozmetikumok akár veszélyesek is lehetnek. Sok esetben roppant egyszerűnek tűnik egy arcpakolás kikeverése vagy egy arclemosó folyadék elkészítése otthoni arcápolás előtt. Anélkül készítjük el és használjuk ezeket, hogy alaposan végiggondolnánk a lehetséges negatív végeredményt. Ezért érdemes áttekinteni ennek veszélyeit is.

 • Saját konyhánkban soha nem tudunk olyan steril környezetet biztosítani, mint ami egy kozmetikumokat gyártó üzemben alapvető követelmény. Ebből adódóan kórokozók kerülhetnek az általunk előállított kozmetikumokba.

 • Az általunk előállított alapanyagokból kevert termékeknek nem tudjuk meghatározni a biztonságos felhasználási idejét. Egy bomlásnak indult kozmetikumot felhasználva akár ellentétes hatást is elérhetünk.

 • Élelmiszerek felhasználásakor (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek) nem lehetünk tisztában származási helyükkel, a felszínükön hazahordott vegyszerekkel. (Ezt el lehet kerülni, ha kizárólag bioboltban vásárolunk).

 • Gyógynövények felhasználása alapos ismeretük nélkül rosszabb állapotot idézhet elő, mint a jelenlegi.

 • Össze nem illő anyagok együttes használata szintén problémát okozhat.

Mint ahogy a fentiekből látható, az otthoni arcápolás sokkal összetettebb ismereteket kíván, mint ahogy eddig a legtöbb ember gondolkodott erről a témáról. Az otthoni arcápolás kultúrája nálunk sokkal fiatalabb, mint például a távol-keleti országokban. Mivel legtöbbünk nem kapta meg gyermekkorában az ehhez szükséges instrukciókat, ezért ezt most kell megtanulnunk (életkortól függetlenül). Az ebben a kategóriában található írások között igyekszünk mindenre kitérni, a hétköznapi dolgoktól kezdve a problémák kezeléséig. Ez rengeteg segítséget nyújt majd a továbbiakban a helyes otthoni arcápolás elsajátításához, elvégzéséhez, ebből következően a bőr egészségéhez és szépségéhez.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email