Pattanások kezelése házilag: természetes módszerek

Pattanások kezelése házilag: természetes módszerek 1

Sokakkal előfordult már, hogy reggel a tükörbe nézve, pattanásokkal teli arcukkal szembesültek. Szerencsére nem kell ilyenkor sem kémiai anyagokhoz nyúlnunk: a pattanások kezelése házilag, természetes anyagok segítségével is sikeres lehet. Összeállításunkban néhány könnyen kivitelezhető, ám annál hatékonyabb pattanás elleni módszer kapott helyet.


A hirtelen megjelenő pattanásokat látva a legtöbb ember azonnali megoldást keres, és magára keni az első keze ügyébe kerülő kozmetikumot, vagy megpróbálja sminkkel elfedni a kellemetlen dudorokat. Pedig a pattanások kezelése házilag összeállított, kizárólag természetes alapanyagokat használó kúrával, mellékhatások nélkül is könnyen kivitelezhető.

Pattanások kezelése házilag

A pattanásos bőr kialakulásának számos oka lehet, ha nem hormonális zavarok vagy valamilyen betegség, diszfunkció, esetleg hiányállapot áll a hátterében, általában a helytelen táplálkozás következménye. Érdemes tehát megfigyelni, hogy a pattanások megjelenése előtt egynapos időtávban, mit ettünk vagy ittunk, és ezeket az élelmiszereket elhagyni az étrendünkből, valamint nagyobb hangsúlyt helyezni az egészséges táplálkozásra.

Szerencsére a pattanások kezelése házilag sem ördöngösség, hiszen számos, könnyen beszerezhető természetes készítmény lehet a segítségünkre a sima bőr visszaszerzése érdekében.

Teafa illóolaj: a pattanások kezelése házilag a teafa illóolaj segítségével igazán hatékony lehet. Ez az eredetileg Ausztráliából származó növény ugyanis kiváló fertőtlenítő, valamint a természetben fellelhető egyik legerősebb antibiotikus hatású szer. Ráadásul, nem csak az alkalmi pattanások ellen alkalmazhatjuk sikerrel: eredményesen kezelhetjük vele az aknés bőrt, és az egyéb gyulladásos bőrbetegségeket, például az ekcémát.

Elegendő 2-3 csepp teafa illóolajat egy steril vattakorongra csepegtetni, majd enyhén nyomogatva a kezelendő felületet, pár percig ütögetni vele. Magában azonban soha ne alkalmazzuk, előbb keverjük össze pár csepp mandula, vagy ibolya illóolajjal.

  • Szódabikarbóna: szinte minden háztartásban fellelhető, hiszen felhasználási területe roppant széles skálán mozog. A szódabikarbóna segítségével a pattanások kezelése házilag is igen egyszerűen és aránylag gyorsan kivitelezhető. Keverjünk össze egy kávéskanálnyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy egy pépes állagú masszát kapjunk. Ezt a pépet közvetlenül kenjük a pattanásra, és nagyjából egy órán keresztül állni hagyjuk. A szódabikarbóna hatóanyagai tulajdonképpen leszárítják a pattanást, ennek eredménye a dudor méretének csökkenése, vagy akár teljes felszívódása.
  • Fehérborecet: nagyszerű fertőtlenítő, enyhíti a gyulladást, sőt, gyengéden ápolja a bőrt. Felhasználása hasonló illóolajéhoz: csepegtessük egy steril vattára, majd gyengéden ütögessük vele a gyulladt területet. Míg a fehérborecet alkalmazása felgyorsítja a pattanás gyógyulását, a kémiai ecetek használata éppen ellenkező hatást vált ki, ugyanis még jobban irritálják a gyulladt, sebes bőrt. A fehérborecet hatását fokozhatjuk, ha a pattanások kezelése során alkalmanként néhány csepp frissen facsart citrom, vagy lime levét is felhasználjuk.
  • Jégkocka: talán a pattanások kezelésének legolcsóbb módja a jégkocka alkalmazása. Tegyük közvetlenül az érintett bőrfelületre, csökkenti a duzzanatot, enyhíti a dudor körül kialakuló bőrpírt, valamint nyugtatja az irritált területet.
  • Fokhagyma: a pattanások kezelése házilag szinte elképzelhetetlen a fokhagyma nélkül. Gyorsítja a gyógyulást, mérsékli a gyulladást, tisztítja és fertőtleníti bőrt. Sőt, a mitesszerekre jellemző fekete pöttyöket is megszünteti. A friss fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, és tegyük közvetlenül a pattanásra. Bár az illata sokak számára zavaró, akkor igazán hatásos, ha naponta legalább kétszer használjuk.  

Tudtad?

A szódabikarbóna a bőr pH-értékét is visszaállítja.

Hivatkozások:

http://www.dermadoctor.com/blog/ice-the-secret-pimple-fighter/

http://www.livestrong.com/article/94136-use-tea-tree-oil-acne/

http://www.acne.org/baking-soda-reviews-209/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314442

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email