Pattanások okai | Gyömbérrel kezelhető a pattanásos bőr

Pattanások okai | Gyömbérrel kezelhető a pattanásos bőr 1

A felnőttkori pattanásos bőr kezelése korántsem egyszerű, hiszen a boltokban kapható legtöbb készítményt a kamaszkorban hormonális okok miatt jelentkező panaszok megszüntetésére, illetve enyhítésére szolgál. A „hagyományos” pattanás azonban rendszerint más megoldást kíván. Jó szolgálatot tehet a gyömbér, ami a pattanások okaitól függetlenül sikerrel alkalmazható.


A kamaszkorban a gyulladt pattanás kialakulása általában –de nem minden esetben– a hormonok számlájára írható. Bár a menupauzát kiváltó hormonális változások az idősebb nőknél fokozhatják a pattanások megjelenését, a felnőttek esetében a pattanások okai inkább a helytelen táplálkozásban, a stresszben, a környezeti ártalmakban és a nem megfelelő tisztálkodásban keresendők.

Hogyan „nő’” a pattanás?

 • Valamilyen okból fokozódik a faggyútermelés, a bőrön megtapadó túlzott mennyiségű faggyú pedig eltömíti a szőrtüszőket. Kialakul a miteszer, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a piszoktól fekete, hanem a faggyúban található keratin miatt, ami a fény hatására elszíneződik (oxidálódik).  
 • Intő jel, ha az arcbőr bizonyos részei halványabbá válnak. Ez általában az orrcimpák körül, valamint az alsó ajak alatti területen jelentkezik, és arra utal, hogy valamilyen szennyeződés, vagy az elhalt hámsejtek miatt a faggyúmirigyekben termelődő faggyú nem képes eltávozni a szőrtüszőkön keresztül.
 • A miteszer a pattanás előszobája, ugyanis ha nem teszünk ellene semmit, a pangó faggyúba jutó baktériumok idővel gyulladást okoznak.
 • Az elzárt szőrtüszők belsejében megindul a genny termelődése, létrejönnek a piros és dudoros, gyulladt pattanások.
 • Fokozódik a pattanásképződés, valamint megjelenhetnek a szőrtüsző mélyében felgyülemlő váladék miatt kialakuló ciszták és csomók. Utóbbi a súlyosabb esetekre jellemző, ilyenkor mindenképp szükség van szakértő (orvos, kozmetikus) segítségére.
 • A folyamat utolsó szakasza a gyógyulás. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban rendkívül óvatosan bánjunk a bőrünkkel. Ha piszkáljuk, nyomogatjuk, kapargatjuk, vagy nem megfelelő termékekkel kezeljük a pattanást előfordulhat, hogy hegeket, foltot hagy maga után.

Megelőzés és kezelés

Mivel a pattanások okai között, kiemelkedő helyet foglal el a helytelen táplálkozás, főleg a zsíros, nehéz ételek rendszeres fogyasztása, ezért ezeket száműzzük az étrendünkből. Kisebb mértékben, de a stressz is okozhat pattanásos bőrt. Amennyiben allergiában vagy hormonális zavarban szenvedünk, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát!

 • Arcunkat ne csapvízzel mossuk, használjunk naponta maximum kétszer valamilyen gyengéd arclemosó terméket.
 • Lefekvés előtt sminkünket mindig alaposan távolítsuk el.
 • Hetente két-három alkalommal használjunk bőrradírt, így biztonságosan eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket megelőzve ezzel a szőrtüszők eltömődését,
 • Amennyiben kedveljük a természetes megoldásokat, arcunk tisztításához, sminkünk lemosása után tonikként alkalmazzuk a gyömbérfőzetet. Egy bögrényi vízben felforralunk 5-6 friss gyömbérszeletet, és nagyjából 10 percig állni hagyjuk. A gyömbér nem csupán alaposan tisztítja a bőrt, hanem enyhíti a gyulladást, hatékonyan elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat.

Mit mondanak a tudósok?

A National Psoriasis Foundation és a National Institutes of Health tanulmányai bebizonyították, hogy a gyömbérben lévő flavonoidok −luteonin és metosszileutin− a bőrgyulladásokat is képesek blokkolni. Hasonló eredményre jutottak a University of Maryland Medical Center kutatói, a Focus on Alternative and Complementary Therapies szaklapban megjelent felmérésből kiderül, hogy a gyömbér antioxidáns és gyulladásgátló hatású fitotápanyagainak –shaogal, gingerol− köszönhetően hatékonyan kezeli az aknét és a pikkelysömört.                                                        

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email