Pikkelysömör kalauz: tudjon meg mindent a pikkelysömörről

Pikkelysömör kalauz: tudjon meg mindent a pikkelysömörről 1

A pikkelysömör (psoriazis) a bőr gyulladásos, autoimmun, krónikus megbetegedése, ami a közhiedelemmel ellentétben nem fertőző. Általában fiatalkori betegségként tartják számon, hiszen a pikkelysömör leggyakrabban 20-30 éves kor között alakul ki, az tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a betegség szinte bármelyik életkorban kialakulhat.


Nem csupán kellemetlen, sőt, esetenként fájdalmas, hanem esztétikai szempontból is meglehetősen zavaró a pikkelysömör. Oly annyira, hogy a betegek jelentős része szégyelli magát miatta, ami lelki problémákhoz is vezethet. Bár a pikkelysömör elsősorban a fiatal felnőttkorban alakul ki, az 50-60 éveseket is veszélyeztetheti. Megfigyelték, hogy minél korábban jelentkezik, annál súlyosabb. A betegek állapota főképpen a hideg, téli időszakban válik akuttá, majd a meleg hatására a pikkelysömör tünetei enyhülnek.

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör általános tünetei a plakkos, pirosas foltok, amelyeket fehéres, száraz bőrlemezek takarnak. Leggyakrabban a térden és a könyökön jelennek meg, de a gyulladás megtámadhatja a kezeket, a lábakat, a hátat és a hajas fejbőrt is. A pikkelysömör nem csupán látható tünetekkel jár: a beteg sokszor viszketést, égető érzést vagy felületi bőrfeszülést is észlelhet. A pikkelysömör jellemző tünete, hogy a bőr folyamatosan, lemezesen hámlik, súlyosabb esetben enyhén vérezhet. Ezen kívül hosszan tartó hőemelkedést vagy lázat is okozhat.

A pikkelysömör fajtái

Többféle pikkelysömör létezik, amelyeket elsősorban a kiváltott tünetek, illetve a foltok mérete, színe és formája alapján lehet megkülönböztetni. Hivatalosan a pikkelysömör öt típusa ismert, amelyek gyakoriságuk sorrendjében a következők:

  • Plakkos pikkelysömör (az esetek 80 százaléka)
  • Guttált pikkelysömör (az esetek 10 százaléka)
  • Inverz pikkelysömör
  • Piros pikkelysömör
  • Gennyes pikkelysömör

Gyakori, hogy a pikkelysömör különböző típusai közül egyszerre több is megjelenik a beteg testén.

  • Plakkos pikkelysömör: a plakkos, más néven foltos, vagy közönséges pikkelysömör főként felnőttkorban jelenik meg tipikusan a hajas fejbőrön, a térdeken, könyökön és a hát alsó részén. Kidudorodó bőrpír jellemzi, a gyulladás kontúrjai élesek. Vakarással –amit lehetőleg kerüljünk, mert alatta megpattanhatnak a hajszálerek– a száraz hámréteg könnyen eltávolítható. A háton lévő gyulladt terület idővel összefüggő területet alakíthat ki. A betegség tünetei évszakfüggők, a téli időszakban súlyosbodnak.
  • Gluttált pikkelysömör: ennek a pikkelysömör fajtának a jellegzetessége, hogy kicsi, csepp alakú felületeket képez. A kisgyermekkorra és a kamaszkorra jellemző, a törzset, a fejbőrt, a felső kart és a combokat veszélyezteti. Sokszor a Streptococcus baktérium által okozott tüszős mandulagyulladás előzi meg, de más légúti megbetegedések, illetve a stressz is kiválthatja. A bőrgyulladás hirtelen jelenik meg, pár hét után magától eltűnik, majd ismét kiújul. Hajas fejbőrön idővel elpusztíthatja a hajhagymákat, ami lokális kopaszodáshoz vezethet. Magától is elmúlhat, azonban előfordulhat, hogy csak hosszan tartó, orvosi kezeléssel szabadulhatunk meg tőle.
  • Inverz pikkelysömör: ez a fajta pikkelysömör szinte kizárólag a bőr hajlatainál, a ráncosabb bőrrétegen alakul ki, sokszor a nemi szervek környékén, a hónaljban, farpofák között vagy a mellek alatt képződik. A bőrgyulladás gyakrabban fordul elő a túlsúlytól, gombás fertőzésben vagy cukorbetegségben szenvedőknél, a fekvőbetegeknél, valamint az idős embereknél. Élénk piros színű, az izzadás  és dörzsölés hatására fellángolhat, azonban nem jár hámlással és pikkelyesedéssel.
  • Piros (vörös) pikkelysömör: ennél a pikkelysömör fajtánál a test bőrfeluletének nagyobb része piros/vörös, a betegség sokszor a hám 80 százalékát is megtámadhatja. Az egyik legkellemetlenebb bőrgyulladás, mivel jelentős bőrduzzanat, erős viszketés, fokozott hámlás, égő érzés és fájdalom kísérheti. Gyakran kórházi kezelésre szorul a beteg, mivel a pikkelysömör miatt erős vízveszteség figyelhető meg, valamint szívelégtelenség is kialakulhatnak. Hátterében napégés, allergia, illetve fertőzések állhatnak.
  • Gennyes pikkelysömör: a gyulladásos területen gennyes, sárgás-barna hólyagok alakulnak ki, melyek szinte folyamatosan viszketnek és/vagy lüktetnek. Súlyos betegség, amit egyes gyógyszerek (főleg szteroidos) szedése, napégés, terhesség, stressz válthat ki. A gennyes pikkelysömör elsősorban bakteriális fertőzésekre hajlamosíthat, kialakulásakor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Tudtad?

A pikkelysömör ritkán a tenyéren és a talpon is előfordulhat, ha víz éri, erőteljesen hámlani kezd. Még kevésbé gyakori, a pikkelysömör azon változata, amely a körmöket támadja meg.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email