Otthoni ránctalanítás | Olcsó és egyszerű

Otthoni ránctalanítás | Olcsó és egyszerű 1

Természetes folyamat, hogy a kor előrehaladtával az arcbőr is öregedik: ennek első jelei az apróbb rácok és szarkalábak, amelyek idővel egyre mélyebbé válnak. Sokan veszik fel a harcot a ráncok ellen drága krémek vagy akár plasztikai beavatkozások segítségével, pedig léteznek sokkal olcsóbb és egyszerűbb otthoni megoldások is.

 

 

A ráncok kialakulásának legfontosabb oka, hogy idővel a fibroblat sejtek kevesebb kollagén- és elasztinrostot termelnek, ezért a bőr veszít ruganyosságából és feszességéből. Szintén hozzájárul az arc ráncosodásához a bőr nedvességtartalmának csökkenése. Jellegzetesek a mimikai ráncok: ezek már fiatal korban is jelen vannak az arcon, az idő múlásával pedig egyre mélyebbekké és hangsúlyosabbá válnak, míg felnőtt korban elsősorban a száj, a szem és az orr, valamint a homlok van veszélyben.

Léteznek természetes megoldások

  • Kevesen gondolnánk, de a szemüveg és a kontaktlencse is segíthet a ráncok elleni küzdelemben. Az The American Academy of Dermatology −AAD− felmérése szerint a rossz látásból adódó folyamatos hunyorgás –amit fókuszálás közben, akaratlanul végzünk− túlerőlteti a szem körüli izmokat, ennek hatására pedig hamarabban alakulnak ki a szarkalábak. A napszemüveg hordásáról viszont akkor se feledkezzünk meg, ha nincs gond a látásunkkal, hiszen ezzel nem csupán a szemünket, hanem a szemkörnyéki, érzékeny bőrt is védjük a káros sugárzástól.
  • Ne mossunk gyakran arcot. A legutóbbi kutatási eredmények szerint a csapvíz lemossa a bőrünkön képződő faggyúréteget. Amennyiben tehát gyakran mosakszunk, eltüntetjük ezt a bőrvédő természetes akadályt.   
  • A ránctalanítás egyik legfontosabb mozzanata a hidratálás, ám nagyon fontos, hogy ezt belülről −is− megtegyük! Annak érdekében, hogy bőrünk fiatal maradhasson, igyunk meg naponta legalább két liter vizet.
  • A ráncok ellen fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek antioxidánsai ugyanis csodákra képesek. Főként C-vitaminban és E-vitaminban gazdag gyümölcsöket együnk: ilyenek többek között a citrusfélék, a szőlő, a lila bogyósgyümölcsök, valamint a gránátalma. 
  • Hetente legalább háromszor fogyasszunk halat –lehetőleg lazacot−: a halak bőven tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, melyek nem csak egészségünket óvják, hanem bőrünk épségét is.
  • Kávé helyett, inkább igyunk inkább kakaót. Az amerikai Journal of Nutrition 2006-ban kiadott tanulmány szerint a kakaónak kimagaslóan nagy a katechin és epikatechin –antioxidáns flavonoidok− tartalma, melyek megóvnak a káros sugárzásokkal szemben, javítják a vérkeringést, ezáltal a bőr simábbá, ruganyosabbá válik.
  • A legtöbb ránctalanító terméknek igen borsos az ára, de ne csüggedjünk, otthon is könnyedén készíthetünk fiatalító krémeket. A legjobb alapanyagok az aloe vera, a joghurt, a méz, az alma, a répa és az uborka. Rózsasziromból, vagy rozmaringból remek arcfrissítő tonik főzhető.
  • Ne gyűrődjünk alvás közben! Az The American Academy of Dermatology −AAD− bőrgyógyász szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy ha mindig ugyan abban a helyzetben alszunk, könnyen kialakulhatnak az úgynevezett alvási ráncok, amelyek csak lassan halványulnak el a nap folyamán. A gond csak az, hogy idővel ezek a ráncok egyre erőteljesebben rögzülnek, főleg a dekoltázson állandósulhatnak és mélyülhetnek. Tapasztalatok szerint a hanyattfekvés okozza legkevesebb ráncot.

Tudtad?

A dohányzás miatt kialakuló oxigénhiány –a nikotin a bőrben futó ereket is szűkíti–, valamint a szervezetbe bejutó rákkeltő anyagok felgyorsítják a bőr öregedését, elősegítik a ráncok kialakulását. Ráadásul nem csupán az arcon, hanem más testrészeken is. Ezen kívül, a dohányfüstben található méreganyagok károsítják a bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztinrostokat.   

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email