Sebgyógyító körömvirág krém

Sebgyógyító körömvirág krém 1

A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb gyógynövény. Jótékony hatóanyagainak döntő többsége, sárga virágában összpontosul, nem véletlen, hogy a szirmok számos gyógyhatású készítményben megtalálhatók. Ilyen a körömvirág krém, amely kiváló sebgyógyító és gyulladásgátló, valamint bőrfiatalító tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Lehorzsolt, berepedt, megégett, leforrázott, irritált és gombás bőr, vénás fekély, ekcéma, viszketés, pattanások, visszérgyulladás, makacs hegek és nyílt sebek – csupán a legfontosabb elváltozások és betegségek, amelyek a körömvirág krém segítségével orvosolhatók. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, a szinte bárhol megtermő növény szirmaiból készült körömvirág krém, puhítja és fiatalítja a bőrt. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb, külsőleg használt gyógynövény alapú készítmény, amelyet akár mi magunk, otthon is elkészíthetünk.

Serkenti az érképződést, így gyógyítja a sebeket

A sebgyógyítás szempontjából, a körömvirág krém talán legfontosabb tulajdonsága, hogy hatékonyan támogatja a szövetekben az érképződést, és különösen a hajszálerek növekedését. Ennek köszönhetően, a kezelt bőrterületen fokozódik a vérkeringés, ami felgyorsítja a sebgyógyulást, különösen a fekélyek, valamint a nyílt- és égési sebek esetében. Lényeges a sebgyógyulás szempontjából, a körömvirág antiszeptikus hatása, ami meggátolja a fertőzések kialakulását, valamint az is, hogy stimulálja a kollagén (kötőszöveti fehérje) képződését. Utóbbinak azért van jelentősége, mert a bőr mintegy 75 százaléka kollagénből áll, a mátrixszerűen felépülő kollagén rostok feladata tulajdonképpen a bőr „összetartása” és rugalmassá tétele, illetve a seb összehúzása. A körömvirág krém hatását igazolja az a vizsgálat, amelynek keretében a vénás lábfekélyben szenvedő beteg egy részét 7,5 százalékos körömvirág krémmel kezelték, míg a kontrollcsoport sós kötszert kapott. Három héttel később, a körömvirág átlagosan 42 százalékkal csökkentette a sebek méretét, míg a kontrolcsoportban ugyanez az arány csak 15 százalék volt. Egy másik, hasonló vizsgálatba 38 lábfekélyes, illetve égési sérült pácienst vontak be, a körömvirág sebgyógyító tulajdonságát náluk is ki tudták mutatni.

Gombák, gyulladások, pattanásos bőr és melanoma

Mivel a növény szirma gombaellenes hatással is rendelkezik, a körömvirág kenőcs segít megszabadulni a lábgombától. Ezen kívül sikerrel veszi fel a harcot a Candida, a sömör és a herpesz ellen. Nyugtatja a szöveteket, ezáltal csillapítja a bőrfelületen jelentkező kisebb fájdalmakat, illetve a viszketést, ahogyan a körömvirág kenőcs a fagyások és az aranyér gyógyulását, illetve a tünetmentesség elérését is meggyorsítja. Gyulladáscsökkentő hatását magas flavonoid tartalma magyarázza, ami az izomfájdalmak, görcsök és a bőrgyulladások enyhítéséhez is hozzájárul. A University of Maryland Medical Center szakemberei szerint, részben a flavnoidoknak köszönhető a körömvirág kenőcs szabad gyök, vírus- és baktériumellenes hatása. Antibakteriális és fertőtlenítő képessége a pattanások kezelésében is jó szolgálatot tesz, hiszen megakadályozza a felülfertőzést és a gennyesedést. Antioxidáns és szabad gyök megkötő karotinoidjai közül a lutein elnyeli a káros ibolyántúli sugarakat, így akadályozza a melanoma (bőrrák) kialakulását. A The University of Maryland Medical Center homeopata orvosai a körömvirág krémet ajánlják a sugárkezelés miatt kialakuló sebek és bőrgyulladások gyógyítására.

És még fiatalít is

A kozmetikai szerekbe előszeretettel kevernek körömvirágot. Ez nem véletlen, hiszen hatóanyagai, főképpen a körömvirágban található zsírsavak ápolják, puhítják és fiatalítják a bőrt.

Tudtad?

A körömvirág kenőcs jótékony hatásai mellett, az arra érzékenyek esetében allergiás reakciókat válthat ki. Ezért első alkalommal, próbaképpen, inkább kisebb mennyiséget használjunk belőle. A krémet otthon mi magunk is elkészíthetjük, a recept itt olvasható!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email