Megfelelő bőrhidratálás – Száraz bőr kezelése

Megfelelő bőrhidratálás - Száraz bőr kezelése 1

A száraz bőr kezelése nagyon sok embernek okoz problémát, a probléma megoldása a kiegyensúlyozott hidratálásban rejlik.

A hidratálás csak akkor lehet megfelelő, ha az kiegyensúlyozottan zajlik, tehát a szervezet belső és külső hidratálása optimális. Van néhány tényező, melyek létfontosságúak a hidratáláshoz, melyek nélkül a száraz bőr kezelése időről-időre problémákba ütközik. Ezek a problémák nem elhanyagolhatók, mivel jelenleg hazánkban az emberek 80 százaléka küzd bőrszárazsággal (ez a nők általános problémája, de férfiakat is érint).

Az elsődleges probléma, hogy amikor bőrszárazságról, illetve hidratálásról beszélünk, akkor elsősorban – ha nem kizárólagosan – arcbőr hidratálására asszociálunk, holott a bőrünk a legnagyobb szervünk, melynek ápolásra van szüksége. Ez az elsődleges szempont, melyet figyelembe kell vennünk száraz bőr kezelése előtt.

A száraz bőr kezelése nem fog többé problémát okozni, ha a lentebb felsorolt körülményeken változtatunk.

Külső hidratálás problémái

Külső hidratáláson a bőrápolást értjük, amikor a száraz bőr kezelése kozmetikumokkal történik. A külső hidratálás problémái egyszerűek ugyan, mégis nagyon sokan elkövetik azokat. Ezek a következők:

 • bőrápolás teljes hiánya

 • nem a bőrtípusnak megfelelő tisztálkodószerek használata

 • olcsó, szintetikus készítmények használata

Ezek közül külön kiemelést érdemes a második pont, mivel nagyon sok esetben a száraz bőr kezelése azért fullad kudarcba, mert zsíros vagy normál bőrre való szappannal vagy tusfürdővel tisztálkodunk. Arcápolás tekintetében ez különösen lényeges kérdés, mivel arcra kizárólag arctisztításra kifejlesztett szappant vagy lemosót szabad használni, ennek ellenére nagyon sokan zuhanyzás közben ugyanazt a tusfürdőt használják arcmosásra, mint a testfelület többi részére. Ezek után a száraz bőr kezelése nyilvánvalóan sokkal több erőfeszítést igényel.

A szintetikus készítmények használata is nagyon lényeges probléma, elsődleges akadályként lép fel a száraz bőr kezelése során. Erről bővebben a káros vegyszerekkel foglalkozó írásokban ejtünk szót.

Belső hidratálás problémái

Az emberek többsége nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a belső hidratálás még a testápolásnál is fontosabb. Bár a két tényező egyike sem helyettesíthető a másikkal a száraz bőr kezelése során, de a belső hidratálás hiánya jóval nagyobb károkat okoz. Az alábbi problémák a leggyakoribbak:

 • elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás

 • túlzott kávéfogyasztás

 • rendszeres alkoholfogyasztás

 • dohányzás

 • zöldségek hiánya az étrendből

 • túlzott cukorfogyasztás

 • méregtelenítés teljes nélkülözése

Néhány pont kiegészítésre szorul. Elsőként a folyadékfogyasztás kérdése. Amikor szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, akkor azt egyenletesen elosztva vonja meg a különböző szervektől, a bőrtől is, ami kiszáradáshoz vezet. Ez nem csak a száraz bőr kezelése során jelent problémát, de egyéb egészségügyi gondokhoz is vezet.

Optimális folyadékfogyasztás

Az utóbbi években nagyon jól elterjedt az a mondás: Igyál naponta nyolc pohár vizet! Ez azonban nem húzható rá egységesen minden emberre és minden körülményre.

Átlagosan a férfiaknak naponta 3 liter, a nőknek 2,2 liter folyadékra van szükségük (hazánk éghajlatát figyelembe véve). Ezt a mennyiséget azonban befolyásolja az életmód, a környezet, valamint az egyén testsúlya. Egy megterhelő fizikai munkát végző férfi számára nem elegendő a fent említett 3 liter folyadék. Egy 45 kg testsúllyal rendelkező, szellemi munkát végző nőnek pedig sok az előirányzott 2,2 liter, de legtöbbször nem a túlzott folyadékfogyasztás a probléma.

A száraz bőr kezelése minden esetben a normál mennyiségű folyadék fogyasztásával kell, hogy kezdődjön.

Száraz bőr kezelése életmód változtatással

Bár látszólag nem sok összefüggés van a száraz bőr kezelése és az életmód között, ám szervezetünkben, körülményeinkben, szokásainkban minden mindennel összefügg. Egészséges szervezet esetén a száraz bőr kezelése mindössze napi egyszeri hidratáló krém használatát igényli, ezzel megoldottá is válik a probléma.

A következő tényezők segítséget nyújtanak a száraz bőr kezelése során:

 • rendszeres testmozgás (optimalizálódik az anyagcsere)

 • rendszeres méregtelenítés (javul a tápanyag felszívódás)

 • meditáció, jóga (a stresszoldás csökkenti az allergiás reakciókat)

 • légzésterápia (az oxigénellátottság növelése regenerálja a bőrt is)

 • rendszeres mértékletes napozás (lehetővé teszi a D-vitamin szintézist)

A fenti tényezők nem csak a száraz bőr kezelése révén válnak hasznossá, de egészségesebbé teszik a szervezet egészét.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email