Száraz bőr télen – Bőrápolási tippek

Száraz bőr télen – Bőrápolási tippek 1

Évszaktól függetlenül, bőrünk rengeteg törődést, odafigyelést igényel. Különösen fontos, a téli száraz bőr kezelése, hiszen a hideg és a napsütés hiánya fénytelenné, sápadttá, töredezetté és repedté teheti arcbőrünket és ajkainkat. Ez pedig nem csupán esztétikai szempontból kellemetlen: a száraz bőr télen sok esetben akár fájdalommal is járhat.


Bőrünk minden évszakban más és más környezeti hatásoknak van kitéve, ezért nagyon fontos, hogy ápolását is ezekhez igazítsuk. A legnehezebb dolgunk télen van, hiszen a hideg egyáltalán nem kedvez a szépségünknek: a fagyos levegő és a jeges szelek szinte felsértik a felső hámréteget, pirosodást, viszkető vagy enyhe fájdalommal járó sérüléseket okozva. És ez „csak” a felszín! A sokszor túlfűtött helyiségek, valamint a testünk természetes szellőzését gátló vastag ruhák kiszárítják, ezáltal sérülékenyebbé teszik bőrünk egész felületét. Nem véletlen, hogy az emberek jelentős része küzd a téli száraz bőr problémájával.

Puha és egészséges bőr télen is? Kezdjük az arcunkkal!

Annak érdekében, hogy a száraz bőr télen se kínozzon, kizárólag alkoholmentes, lehetőleg semleges pH-értékű arclemosót használjunk, mert ez nem szárítja tovább a bőrt. Amennyiben arcbőrünk vízhiányos, a hidratáló arcápolót ne alkalmazzuk közvetlenül az utcára lépés előtt: a krémeknek általában 15-20 percre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak a száraz bőr mélyebb rétegeibe. Amennyiben a beszívódás még nem történt meg, és hirtelen hideg éri a bőrt, a krém szinte „belefagy” a felső hámrétegbe. Ez pedig csak fokozza a száraz bőr kellemetlen tüneteit.

Segít a gőzölés

Ha módunkban áll, hetente legalább egyszer gőzöljük át arcunkat –a nagymama régi lábosában fortyogó víz is megteszi, persze érdemes gyógyító illóolajakat használni–, így a pórusok kitágulnak és a téli száraz bőr kezelése érdekében alkalmazott krémek hatóanyagai könnyebben bejutnak a bőrbe. Lehetőleg váltakozva alkalmazzuk a tápláló és a hidratáló krémeket/maszkokat. Télen a száraz bőr miatt külön odafigyelést igényel a szemkörnyék, és az ajkak. Míg az előbbit legalább naponta kétszer krémezzük, a puha és selymes ajkak érdekében szánkat gyakran –akár pár óránként– kenjük át, lehetőleg zsíros –védőréteget képző– ajakápolóval. Hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy a száraz bőrünk mennyivel puhább lesz a gondoskodásunknak köszönhetően.

Száraz bőr télen: a testünkről se feledkezzünk meg

A száraz bőr esetén télen sem kell a zuhanyt választanunk fürdés helyett, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Hogy ne szárítsa ki még jobban a bőrünket, a fürdővízben oldjunk fel egy maréknyi fürdősót: kitágítja a pórusokat és segíti a bőrsejtek ozmózisát. Tíz perc lubickolás után adjunk a vizünkhöz egy kupaknyi habfürdőt –mértékkel, mert néhány termék hozzájárulhat a téli száraz bőr kialakulásához–, és egy durvább szivacs segítségével dörzsöljük le testünkről az elhalt hámsejteket. Főként a könyökökön és a térdeken legyünk alaposak, ezeken a helyeken ugyanis a bőr eleve szárazabb és durvább. Ha viszont jobban kedveljük a zuhanyozást, álljunk pár percig a meleg víz alatt, majd egy szivacs, egy kiskanálnyi habfürdő és bőrradír segítségével dörzsöljük át testünk egész felületét. Meg fogjuk látni, hogy mekkora megkönnyebbülést jelent a száraz bőrünknek. Bármelyik megoldást is választjuk, soha nem feledkezzünk meg arról, hogy tisztálkodás után alaposan bekenjük magunkat valamilyen puhító testápolóval, amit addig masszírozzunk a bőrünkbe, míg teljesen fel nem szívódik.

Tudtad?

Bár a hideg évszakban az UV-B és az UV-A sugarak koncentrációja alacsonyabb, a verőfényes téli napokon sem árt, ha napszemüveggel –és megfelelő bőrvédő krémekkel– védekezünk káros hatásaik ellen.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email