Természetes szappanok | Jobb, ha ellenőrizzük az összetevőket

Természetes szappanok | Jobb

Egyre nő a természetes szappanok népszerűsége, ami nagyszerű, hiszen ezekkel a készítményekkel tudjuk a leginkább kényeztetni a bőrünket. Ugyanakkor vannak olyan természetes szappanok, amelyek mesterséges anyagokat is tartalmaznak, ezért mindig ellenőrizzük a csomagoláson az összetevők listáját.


Kiválóan tisztítanak, még a baktériumokat is elpusztítják, és, ami a legfontosabb, nem tartalmaznak mesterségesen előállított anyagokat – röviden, ezt gondoljuk a természetes szappanokról, amikért éppen ezért vagyunk hajlandóak lényegesen többet fizetni. A gyártók pedig igyekeznek kihasználni a „varázsszavak” erejét, ezért aztán előszeretettel használják a természetes, natúr és hasonló kifejezéseket, vagy legalábbis sugallják ezeket. Miközben az adott termék egyáltalán nem felel meg a vásárlók által támasztott követelményeknek. Pontosan ezért, nagyon fontos, hogy mielőtt vásárolunk, tanulmányozzuk tüzetesen a természetes szappanok csomagolását, nézzük meg, pontosan, mit is akarnak eladni nekünk.

Természetes szappanok – Mesterséges összetevők

Joggal várjuk tehát el, hogy a természetes szappanok valóban kizárólag természetes alapanyagokkal készüljenek. Ez azonban, korántsem egyszerű és olcsó módszer, nem véletlen, hogy a gyártók egy része mesterséges adalékanyagokat is használ. Nem kell rögtön megijedni, hiszen a természetes szappanokban, kis mennyiségben előforduló szintetikus összetevők, alkalmi használat esetén, nem feltétlenül károsak. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezek közül, melyik okozhat allergiás reakciókat, vagy más panaszokat. A következő felsorolásban a leggyakoribb mesterséges összetevőket gyűjtöttük össze.

 • Alpha-isomethyl ionone: szintén szerepel az Európai Unió allergén illatanyagokat felsoroló listáján.

 • Amyl Cinnamal: létezik szintetikus formája, ami szerepel a leggyakoribb, allergiás reakciót kiváltó illatanyagok listáján.

 • Benzyl alcohol, benzyl benzoate: szintetikus tartósítószerek, szárítják és irritálhatják a bőrt, hajlamosíthatnak a kontakt dermatitiszre.

 • Benzyl salicylate, hexyl cinnamal, lyral, triethanolamine: erősen allergén illatanyagok.

 • BHT (butil-hidroxi-toluol): tartósítószer, az érzékeny bőrűeknél allergiás tüneteket produkálhat, felmerült a rákkeltő hatása is, több országban betiltották.

 • Cyclohexasiloxane, cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, dimethicono: ezek a mesterségesen előállított szilikonok befolyásolják a hormonrendszer működését, a pórusokban lerakódva allergiás reakciókat válthatnak ki.

 • Fenoxietanol (phenoxyethanol): tartósítószer, ami allergiás reakciót, irritációt, csalánkiütést, akár ekcémát és kontakt dermatitiszt is okozhat. Gyengíti az immunválaszt, neurotoxikus hatása is lehet.

 • Fragnance, parfum: ezek jelölik az illatosítás tényét. Ha nem részletezik, hogy szintetikus vagy természetes illatanyagokat használnak, inkább válasszunk más terméket.

 • Hydroxycitronellal: allergén illóolaj, bőrgyulladást, csalánkiütést idézhet elő, gyakori használata növeli a bőrfoltok megjelenésének kockázat.

 • Isoeugenol: mesterségesen előállított allergén illatanyag, több országban betiltották. Akadályozhatja az immunrendszer működését, növelheti az idegrendszeri zavarok és a rák kialakulásának kockázatát.

 • Lilial (Butylphenyl Methylpropional): mesterséges illatanyag, a bőrön allergiás reakciókat, az arra érzékenyeknél ekcémát válthat ki.

 • Nátrium-benzoát: létezik szintetikus is, ez allergén, növelheti a rák kockázatát, gyorsíthatja a bőr öregedését, asztmatikus reakciót válthat ki, valamint gyengíti az immunrendszert.

 • Parabének: befolyásolják a hormonrendszer működését, egyes kutatások kapcsolatot találtak a parabének és a mellrák megnövekedett kockázata között.

 • Propilén-glikol (propylene glycol): Eltömítheti a pórusokat, irritálhatja a bőrt és a szemet, hozzájárulhat az allergiás dermatitisz és a csalánkiütés kialakulásához.

Néhány szó a titán-dioxidról

Bár a titán-dioxid (titanium dioxide) nem szintetikus, érdemes említést tenni róla, ugyanis nagyszerű fehérítő hatása miatt, szappanokban is előfordul. Alapesetben veszélytelen, azonban, ha gyulladásos, beteg bőrrel érintkezik, súlyosbíthatja a tüneteket. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint növelheti a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ha bélgyulladásban szenvedünk, mindenképpen legyünk vele óvatosak, ugyanis fokozhatja a gyulladás hevességét.  

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy csak a szemünknek higgyünk, és az apró betűs szöveget is olvassuk el a természetes szappanok csomagolásán. A gyártókat törvény kötelezi az összetevők feltüntetésére. Arra viszont figyeljünk, hogy számos terméken megpróbálják elrejteni az alapanyagok részletes listáját, például a doboz aljára ragasztják, vagy egy kihajtható matricára nyomtatják.

Források:

https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=70665
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/keptar/11582
http://monographs.iarc.fr/ENG/Publications/techrep42/index.php
http://www.gcimagazine.com/articleaddons/106764043.html
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_073.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24702129
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8565459
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email