Gyerekek és fejtetű | Hatékony tetű elleni megoldások

Gyerekek és fejtetű | Hatékony tetű elleni megoldások 1

A fejtetűség rendkívül kellemetlen állapot, ugyanakkor természetes jelenség, ami nincsen összefüggésben a személyes higiéniával. Amint felfedezzük, azonnal meg kell kezdeni a fejtetű kiirtását, magától ugyanis soha nem hagyja el a gazdatestet. Éppen ellenkezőleg: gyorsan elszaporodik, ráadásul az élősködő könnyen átterjed a többi emberre.

 

 

A fejtetű  −Pediculus humanus capitis− apró, szabad szemmel ugyanakkor könnyen felismerhető élősködő. A nőstény valamivel nagyobb a hímnél –hossza 2.4-3.5 mm −, teste lapított, ovális alakú, színe a szürke és a barna különböző árnyalata lehet. Hat lábán kis horogszerű kapaszkodók vannak, ez teszi lehetővé, hogy a fejtetű könnyen közlekedhessen a hajszálak között. Bár a nőstény mindössze nagyjából 3 hétig él, ez idő alatt 150-200 serkét rak le, elsősorban a hajas fejbőr melegebb részein: a halántékon és a tarkón. Előrehaladott fertőzés esetén, a serkék az egész fejbőrt ellephetik.

Nagyon gyorsan szaporodik

Miután megtörténik a párosodás, a nőstény 24-48 órán belül lerakja a  szabad szemmel is látható, gombostűfej nagyságú serkéket, amelyeket erős ragasztóanyaggal rögzít a hajtövekhez. A hajtetű petéi 7-10 nap után, teljesen kifejlődve kelnek ki, és napi 5-7 alkalommal táplálkoznak.

Könnyű továbbadni

Mivel a fejtetű nem képes sem ugrani, sem repülni, továbbadásához általában közvetlen érintkezésre van szükség. Ez az oka annak, hogy leggyakrabban a gyerekek között terjed, hiszen játék közben a kicsik feje könnyen összeérhet. Ritkábban, a fejtetvek a közösen használt fésű, hajkefe vagy hajcsat közvetítésével is átvándorolhatnak egyik fejről a másikra. Szintén hordozó lehet a sapka, sál, kapucni, törülköző vagy akár az ágynemű is. Fontos tudni, hogy a gazdatestet elhagyó hajtetű alig 48-72 óráig marad életben a táplálék és a megfelelő hőmérséklet hiányában.

Hátrány a tiszta haj

Sajnos még a leggondosabb személyes higiénia sem tartja távol a tetveket, sőt a rossz hír az, hogy a fejtetvek sokkal jobban szeretik a tiszta fejbőrt és hajat. Ennek oka, hogy a zsíros hajszálakon kevésbé tudnak megkapaszkodni, a szennyezett fejbőrön keresztül pedig nehezebben jutnak vérhez. A hajtetű megjelenéséhez és elszaporodásához a haj hosszúságának sincsen köze. A rövid haj csak annyi előny jelent, hogy könnyebb benne észrevenni a tetveket, és eltávolítani a serkéket. Bár a fejtetű a fejbőrön közlekedik, a hosszú hajat ajánlott összefogva, feltűzve hordani.

Hetekkel később kezd viszketni

A fejtetű felfedezését nehezíti, hogy eleinte egyáltalán nem érezni a csípéseket, mivel a tetű nyála gyakorlatilag érzésteleníti a fejbőrt. Néhány hét alatt azonban a fejbőr hozzászokik, és kialakul az immunitás, a csípések pedig viszketni kezdenek – különösen azokon a területeken, ahol a fejtetűk a petéiket lerakják. Ezért telhet el hosszabb idő a fertőzés, és a fejtetű észlelése között, ami megkönnyíti a tetvek továbbadását.

Mindenképpen szükség van a kezelésre

Patikákban és gyógynövényboltokban többféle hajtetű irtó kapható. Általában nem egy termékről van szó: a zselés vagy por állagú irtószereket, a termékcsaládhoz tartozó samponnal kell eltávolítani. A kezelést ajánlott egymás után többször megismételni, mert a tetvek ugyan kimúlnak, a serkék egy része viszont életben marad. Amennyiben a kikelésük után nem pusztítják el őket, a körforgás előröl kezdődik. Gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a kezelés alatt a serkéket sűrű fésűvel, vagy kefével megpróbáljuk eltávolítani. Gyermekek esetében, a tetűirtás a hosszabb ideig tartó kémiai irritáció miatt, allergiás reakciókat, elsősorban bőrpírt, hólyagosodást és korpásodást okozhat. Léteznek megelőzésre szolgáló készítmények, ezek hatékonysága azonban nem tökéletes. Úgy működnek, hogy a tetvek számára kellemetlen közeget hoznak létre a fejbőrön.

Vegyszermentes megoldás

A Utah University kutatóinak sikerül egy hatékony, kémiai anyagoktól mentes tetűirtó módszert kifejleszteni. A LouseBuster névre keresztelt szerkezet –tulajdonkeppen egy speciális hajszárító, ami a megszokottól eltérő hőmérsékleten és erősebb légárammal működik− alig harminc perc alatt, a tetvek 98, míg a serkék 80 százalékát elpusztítja.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email