Tyúkszem elleni módszerek | Tyúkszem kezelése

Tyúkszem elleni módszerek | Tyúkszem kezelése 1

Sokak életét keseríti meg a tyúkszem, ami, ha elhanyagolják, akár a járást is akadályozhatja. Szerencsére a tyúkszem ellen többféle, természetes módszer is rendelkezésünkre áll.


Talán első hallásra furcsán hangzik, de a lábon megjelenő tyúkszem valójában védekező mechanizmus: arra szolgál, hogy megóvja a csontot az anatómiailag nem szükségszerű folyamatos nyomástól, dörzsöléstől. Gondot azért okoz, mert mélyen benyúlik a bőrszövetekbe – ez a tulajdonsága nehezíti meg a leginkább a tyúkszem kezelését. Kicsi, kerek, világossárga kiemelkedés, a felülete kemény, általában az kisujj külső oldalán, illetve ennél is gyakrabban a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki. Előfordulhat a talpon is, ez a fajta tyúkszem hasonlít a vírusos szemölcshöz. Az úgynevezett lágy tyúkszem kifejezetten a nem megfelelő cipő következménye. A sokszor kínzó fájdalmat az okozza, hogy a felgyülemlett, száraz hám nyomást gyakorol az alatta levő bőrrétegre, gyökere pedig az idegvégződéseket is elérheti. Minél mélyebbre hatol a tyúkszem, annál nagyobb kárt okoz, mivel az alatta található bőrsejtek a folyamatos nyomás hatására sorvadásnak indulnak. Igaz, mindez nem életveszélyes, de igencsak megkeserítheti az életünket. Ezért igen fontos a tyúkszem elleni kezelés, de még inkább a tyúkszem megelőzése.

Tyúkszem kezelése

A tyúkszem elleni kezelés előtt mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy biztosan tyúkszemmel álunk szemben: elsősorban a szemölcsöt zárjuk ki a lehetséges elváltozások közül, mert ez teljesen más kezelést igényel. A két elváltozásban csak az a közös, hogy a bőr megvastagodik, amit legtöbbször a folyamatos nyomás/szorítás/dörzsölés vált ki, ennek ellenére a szemölcsöt vírusos fertőzés okozza és fertőző. A tyúkszem elleni kezelés különösen akkor lényeges, ha túlsúlytól, vagy cukorbetegségtől szenvedünk, mert ezekben az esetekben a beteg terület elfekélyesedhet. Bár számos gyógykenőcs, és oldat kapható, a tyúkszem elleni kezelés házilag is megoldható a lényeg az, hogy legyünk kitartóak és alaposak: ebben az esetben a tyúkszem kezelése legkésőbb pár héten belül sikerre vezet.

  • Szabaduljunk meg a szoros cipőinktől, inkább kényelmes, puha és lehetőleg bőr cipőt viseljünk a tyúkszem kezelése alatt, ami alkalmazkodik lábunk formájához, nem irritálja a problémás területet. A megfelelő cipő viselése a tyúkszem ellen alkalmazható legegyszerűbb módszer, ráadásul az elváltozás kialakulását is megelőzheti.
  • A tyúkszem elleni kezelés hatékonyabb, ha a beteg ujjakat puha pamut vagy lágy gyapjú darabokkal tartjuk távolabb egymástól.
  • Vegyünk lábfürdőt –akár több alkalommal−, ami felpuhítja a száraz bőrt. A fürdő után könnyebben távolíthatjuk el a rétegeket habkő segítségével. A tyúkszem elleni kezelés meleg kamillás lábfürdővel rövid idő alatt eredményt hozhat.

Gyógyító pakolások a tyúkszem kezeléséhez

  • Banán és fokhagyma: felpuhítják a tyúkszemet, amitől is egyszerűbben megszabadulhatunk. Ehhez egy banán belső héját kaparjuk ki, majd keverjük össze két gerezd préselt fokhagyma gerezddel. Tegyük a beteg felületre, majd tekerjük be steril gézzel. A tyúkszem kezelése alatt a kötést naponta kétszer cseréljük. 3-4 nap után dörzsöljük át habkővel tapasztalni fogjuk, hogy a tyúkszem szinte magától eltűnik.
  • Kenyérbél és ecet: negyed csésze ecetbe áztassunk egy kevés kenyérbelet. 30-40 perc múlva nyomkodjuk ki a bélből az ecetet, helyezzük a tyúkszemre, és tekerjük steril gézbe. Lefekvés előtt, éjszakára alkalmazzuk. Reggel öblítsük le, és habkővel távolítsuk el a felpuhult bőrt. A tyúkszem elleni kezelést 3-4 napon keresztül ismételjük egészen addig, amíg nem jár végleges eredménnyel.
  • Citrom és ecet: a tyúkszem elleni kezelés, ahogy láttuk, nem mindig illatos, ezért ezt a pakolást is éjszakára készítsük el. Egy kanálnyi frissen facsart citromlevet összekeverünk egy kanálnyi fehér borecettel. Itassunk át vele egy darabka steril vattakorongot, tekerjük be gézzel. Reggel a szokásos módon távolítsuk el a felpuhult területet. Az eljárást pár nap kihagyásával a tyúkszem teljes eltávolításáig alkalmazzuk.

A tyúkszem megelőzése

Elkerülhetjük a tyúkszem kezelésével járó kellemetlenségeket, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, és a tyúkszem megelőzése érdekében nem hagyjuk kialakulni az elváltozást. Hordjunk kényelmes, puha cipőt, különösen akkor, ha álló munkát végzünk. Lényeges, hogy a cipő ne szorítsa, és ne „nyomorítsa” egymáshoz a lábujjakat. Szintén kerülendő a magas sarkú cipők folyamatos viselése, mely a lábfejet rendellenes helyzetbe kényszeríti és statikai eltérést okoz: a lábfej jobban beleszorul a cipő elejébe, ez pedig folyamatos nyomást gyakorol az ujjakra. A tyúkszem ellen jó szolgálatot tesz a rendszeres, és alapos lábhigiénia is: zuhanyzás, fürdés alkalmával mindig alaposan dörgöljük át lábfejünket, a lábujjközökkel együtt, használjunk bőrpuhító készítményeket, a bőrkeményedésektől pedig időben szabaduljunk meg.

Mit mondanak a tudósok?

Egy kantaridin (1%), szalicilsav (30%) és podofillin (5%) tartalmú keverék tyúkszemre gyakorolt vizsgálták a török Ege Egyetem (Ege Üniversitesi) kutatói. A 72 beteg részvételével elvégzett vizsgálat eredménye rendkívül bíztató: a tyúkszem elleni kezelés minden esetben sikeres volt, kiújulás csak egyetlen esetben történt.

Tudtad?

A makacs, elhanyagolt és nem gyógyuló tyúkszem kezelése szén-dioxid lézerrel eredményre vezethet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email