Urea és a lipidek

Urea és a lipidek 1

A száraz arcbőr kialakulásának okairól szóló írásban már megemlítésre került, hogy a vezető ok a nem megfelelő kozmetikumok használata. A helyes választás érdekében most leírásra kerül, hogy mi az urea és mik azok a lipidek, és miért fontosak a bőrszárazság elleni küzdelemhez.

Nagyon sok kozmetikumon láthatjuk az urea feliratot, nem csak az összetevők listájában, hanem annál sokkal feltűnőbb helyen. Ám legtöbben csak annyit tudnak erről, hogy segít a hidratálásban.

Mi az urea?

Az urea egy színtelen, szagtalan természetes anyag, mely természetes formájában a bőr felső rétegében található, valamint ez a fehérje anyagcsere végterméke, ebből adódóan szinte minden testnedvben megtalálható. A bőr külső rétegébe az urea verejtékezés útján kerül, a természetes urea koncentráció határozza meg a bőr vízvisszatartó- és védekezőképességét.

Az urea sajátossága, hogy a bőr öregedésével egyenes arányban csökken a koncentrációja, amit ha nem pótolunk, akkor egyre gyorsabb ütemben alakul ki a száraz bőr, ami azután gyors öregedéshez vezet.

A száraz arcbőr kezelésére készült kozmetikumokban felhasznált urea mesterséges úton kerül előállításra, ennek ellenére hatékony kezelést biztosít.

Az ureával kapcsolatban érdemes tudni, hogy kis mennyiségben hatékony vízmegkötő, tehát száraz arcbőr ápolására kiváló, ám nagy mennyiségben gyulladást okozhat. Arctisztítás után, napi egyszeri hidratálás urea tartalmú arcápolóval éppen elegendő mennyiség.

Az urea ezen kívül segít a száraz arcbőr regenerálódását, újraépülését, ezért nem csak hidratáló, de hatékony sejtmegújító, ránckezelő is.

Lipidek a bőr testőrei

A lipidek egyes fajtái a bőr felső rétegében található szerves vegyületek, melyeknek víztaszító és vízvisszatartó tulajdonságuk van.

A lipidek óvják a bőr szerkezetét a vízvesztéstől, valamint a külső behatások általi sérülésektől. A száraz arcbőr sok esetben azért alakul ki, mert a lipidréteg sérül, a védelem részlegesen megszűnik.

A lipidréteg megfelelő ápolással helyrehozható, ez jelenti a száraz arcbőr megfelelő és hatékony kezelését. Az urea használata ebben is sokat segít.

Amikor a száraz arcbőr még nem alakul ki, de a hajlam megvan, akkor megfelelő megelőzésre van szükség. Mivel az erős napfény, a szél és a hideg levegő révén sérülhet a lipidréteg, ezért ezektől a behatásoktól érdemes óvni bőrünket.

A lipidréteg legnagyobb mértékű roncsolódása azonban a nem megfelelően megválasztott kozmetikumok végeredménye. Ezért alakul ki roppant gyorsan a száraz arcbőr, ha nem a bőrtípusunknak megfelelő arctisztítót vagy arcápolót használunk.

Száraz arcbőr megfelelő kezelése

A fentiek értelmében nyilvánvalóan olyan arcápoló kozmetikumokat érdemes használni, melyek növelik a bőrréteg vízvisszatartó képességét, valamint hatékonyan regenerálják a lipidréteget.

Ezek a kozmetikumok a leghatékonyabbak a száraz arcbőr ápolására, ám ezek közül is azokat érdemes előnyben részesíteni, melyek nem tartalmaznak szintetikus adalékanyagokat. Természetesen, az urea mesterséges úton kerül előállításra, de jelen esetben szintetikus adalékanyagon főként a színezékeket, tartósítószereket és illatanyagokat értjük.

Az urea tartalmú készítmények a száraz arcbőr számára azonnal nyugtató hatásúak, az esetleges viszketés, húzódás megszűnik. Kirepedezés vagy nagyobb mértékű sérülés esetén a regenerálódás hosszabb időt vesz igénybe.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email