Növények napégésre | Belülről óvnak az UV-sugárzástól

Növények napégésre | Belülről óvnak az UV-sugárzástól  1

A meleg nyári napokon a gyümölcsök, a frissen facsart levek nem csupán vitaminokkal és energiával töltik fel szervezetünket. Számos gyümölcs és zöldség, összetevőiknek köszönhetően, megóvja bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. Különösen hatékonyak az antioxidánsokat nagyobb mennyiségben tartalmazó zöldlevelű és piros gyümölcsű növények: a brokkoli, a spenót, a paradicsom, a sárgarépa és az eper.

 

Mindenki örül a szikrázó napsütésnek, azonban néha megfeledkezünk arról, hogy bár a napfény elengedhetetlen létforrásaink egyike, az UV-sugárzás károsíthatja bőrünket. Ennek elkerülésében segíthetnek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek összetevői –elsősorban az antioxidáns vegyületek– belülről is védelmet nyújtanak a napégés káros hatásaival szemben.

Belső védelem az UV-sugárzás ellen

Az antioxidáns tulajdonságú, és az A-vitamin elővitaminjaiként is ismert karotinoidok, valamint a flavonoidok feladata többek között, hogy megóvják a növényeket a fény hatására végbemenő oxidációtól. Ezeknek a vegyületeknek köszönhetik a zöldségek és gyümölcsök sárgás, narancsos, bordó, kék vagy piros színüket.

A karotinoidok –a legfontosabb a béta-karotin és a lipokin– a szintén növényi flavonoidokhoz hasonlóan, megkötik a szabad gyököket, ezáltal a szervezetbe jutva csökkentik az UV-sugárzás következtében kialakuló bőrrák kockázatát, valamint lassítják a bőr öregedését. Ugyancsak rákot okozhat az UV-sugárzás hatására végbemenő DNS károsodás, az antioxidáns karotinoidok és flavonoidok ezt a folyamatot is gátolják. Hatékonyan óvják a sugárzásnak közvetlenül kitett szem egészségét, a karotinoidok közreműködésével termelődő A-vitamin segít felépíteni a látóbíbort, valamint semlegesíteni a szabad gyököket. Fogyasszunk tehát bőségesen sárga, narancssárga és piros gyümölcsöket, valamint zöldlevelű zöldségeket, ezek tartalmazzák ugyanis a legtöbb karotinoidot és flavonoidot. Jó választás a sárgadinnye, a sárgabarack, a görögdinnye, a meggy, a cseresznye és különösen az eper, míg a zöldségek közül a pirospaprika, a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a sárgarépa, a petrezselyem, a rozmaring és a paradicsom fogyasztásával tehetünk a legtöbbet a bőr védelme érdekében. Ráadásul, az egységes barnuláshoz is hozzásegítenek. A PLoS ONE szaklapban megjelent felmérésükben az University of Illinois kutatói a karotinoid-tartalmú zöldségek és gyümölcsök bőrszínező hatására hívják fel a figyelmet. A kutatásukban részt vett 35 önkéntes bőrének színe, a karotinoidokban gazdag étrend eredményeképpen, 3-6 hét alatt az addiginál egészségesebb árnyalatot vett fel.  

A vitaminok is segítenek

A vitaminszint csökkenésével a bőr természetes védekezőképessége is gyengül. Mivel a vitamintartalmú krémek, balzsamok vagy gélek hatása rendszerint csak átmeneti, a bennük található vitaminok pedig nem szívódnak fel megfelelő mennyiségben, az UV-sugárzás káros hatásait ellensúlyozó, antioxidáns A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, valamint B-vitaminok pótlását belülről kell megoldani.

  • Az A-vitamin semlegesíti a korai bőröregedést és rákot okozó szabad gyököket. Elősegíti a rostképződést, fokozza a sejtek megújulását, ezáltal az A-vitamin hozzájárul a bőr állagának javításához.
  • A B-vitaminok serkentik a vérkeringést, fokozzák a sejtek oxigénellátását, segítenek megőrizni a bőr fiatalságát és ellenálló képességét.  
  • A C-vitamin ösztönzi a kollagén termelődését, megköti a szabad gyököket.
  • Az E-vitamin elnyeli az UV-sugárzást, megelőzi a sötét bőrfoltok kialakulását.

A bőrvédő vitaminok bevitele érdekében fogyasszunk sárga, piros és zöld levelű növényeket, gabonacsírákat, bogyós gyümölcsöket és növényi olajakat.  

Mit mondanak a tudósok?

Az eper bőrre gyakorolt hatását vizsgálták az olasz Università Politecnica delle Marche (Marche Egyetem) és az Universitat de Barcelona (Barcelonai Egyetem) kutatói. Megállapították, hogy az eperben található antioxidáns antocianidok megvédik a bőrsejteket az UV-A sugárzástól, növelik a sejtek túlélését és minimalizálják a DNS károsodását. A kutatási eredmények a Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban olvashatók.  

Tudtad?

Az ókori egyiptomiak a világos bőrt tartották vonzónak, ezért mindent elkövettek a lebarnulás, illetve a napégés elkerülése érdekében. Ehhez elsősorban az UV-sugárzást megszűrő rizskorpa-kivonatot és jázmint használtak.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email