A zsíros haj kezelhető | Hajápolási tanácsok

A zsíros haj kezelhető | Hajápolási tanácsok 1

Sokan szenvednek amiatt, hogy hiába mossák, ápolják rendszeresen, a hajuk mégis zsírosan tapad, és olajosan fénylik. Ahhoz, hogy hatékonyan kezelhessük a zsíros hajat, ismerni kell a jelenség pontos kiváltó okát.


A faggyút a fejbőrben található faggyúmirigyek termelik, és a szőrtüszőkön, illetve a hajhagymán keresztül kerül a fejbőrre, majd innen a hajszálakra. Feladata, hogy meggátolja a bőr, illetve a haj kiszáradását, illetve védelmet nyújtson a napsugarak és a káros baktériumokkal szemben. Ha viszont túltermelődik, a faggyú egészségtelen zsírosodást okoz. Elzárja a pórusokat, a folyamatosan termelődő faggyú így megreked a szőrtüszőkben, és szinte megfolytja a hajhagymákat, ami hajvesztéshez vezethet. A vastagodó faggyúréteg alatt fokozódik a szarusejtek elhalása, ennek köszönhetően erősödik a korpásodás.

A faggyú túltermelésének számos oka lehet:

  • Helytelen táplálkozási szokások
  • Emésztési és kiválasztási problémák
  • Méreganyagok felhalmozódása
  • Hormonális zavar
  • Bakteriális fertőzés
  • Stressz
  • Nem megfelelő tisztálkodó és hajápoló szerek

Előfordulhat, hogy a haj túlzott zsírosodását a fejbőr fokozott verejtékezése –hyperhidrosis– okozza. Ilyenkor a verejték feloldja a fejbőrön lerakódott faggyút, összekeveredik vele, és olajossá teszi. A keverék letapad a haj tövén, illetve befedi a hajszálakat. Mivel a verejtékezés a tarkón és a halántékon erősebb, ezeken a területeken erősebb a zsírosodás, ugyanakkor a fejtető más részein a haj száraz marad.

Minden nap megmoshatjuk

Túlságosan zsíros haj esetén, nyugodtan növelhetjük a hajmosások számát. Ideális lehet a napi hajmosás, azonban arra ügyeljünk, hogy ne használjunk olyan sampont, ami növeli a faggyútermelést. A legjobb, ha  pH5 savas kémhatású, és egyáltalán nem habzó terméket választunk, és ezt is inkább felhígítjuk. Fontos, hogy hajmosás közben alaposan dörzsöljük át a fejbőrünket, ezzel nagyobb biztonsággal távolíthatjuk el a letapadt faggyút.

Még több tipp

Használjunk fertőtlenítő hatású hajpakolást. Ezzel megszabadíthatjuk a fejbőrünket a gyulladást, és ezáltal a pórusok eltömődését kiváltó baktériumoktól és gombáktól. Hajunkat soha ne szárítsuk magas hőfokon. A forró levegő ugyanis felolvasztja a fejbőröm maradt faggyút, ami azonnal megtapad a hajszálakon.

Hajmosás után már ne masszírozzuk erősen a fejbőrünket, a mechanikai ingerlés fokozhatja a faggyúmirigyek működését.

Nem mindegy, mit eszünk

Kerüljük a zsírokban gazdag élelmiszereket, a húsipari készítményeket, önteteket, rántott ételeket. Tegyük félre a túlzottan irritáló fűszereket – vagy csak módjával használjuk őket. Kerüljük az alkohol tartalmú italokat, valamint a tejcsokoládét tartalmazó édességeket. Ezek helyett fogyasszunk natúr tejtermékeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint növényi rostokban gazdag táplálékokat. Naponta igyunk legalább két liter vizet: ezzel is elősegítjük a szervezet megtisztulását, és egészséges működésének helyreállását.

Természetes megoldások zsíros hajra

A szódabikarbóna hatékonyan felszívja a fejbőrön lerakódott felesleges faggyút. Használata rendkívül egyszerű: 15 naponként szórjunk a zsíros fejbőrre egy kevés szódabikarbónát. Hagyjuk rajta 10 percig, majd alaposan fésüljük ki a hajunkból. Szinten hasznos lehet, ha hajmosás előtt, hajunkat átöblítjük frissen facsart citromlé, vagy pár kanálnyi almaecet felvizezett keverékével. A citrom alapú samponok alkalmazását javasolják a Columbia Egyetem szakemberei is, ezek a termékek ugyanis a legtöbb esetben megszüntetik a haj zsírosodását. Jó szolgálatot tesz a zöld agyag is, ez a természetes anyag kiváló nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, a felesleges faggyút is eltávolítja a hajról, illetve a fejbőrről.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email