Egészségitalok fagyöngyből

Egészségitalok fagyöngyből 1

Számos betegség kezelésében lehetnek segítségünkre a fagyöngytartalmú italok. A fagyöngyteát és a méltán népszerű fagyöngybort ráadásul otthoni körülmények között is könnyen elkészíthetjük.


Elsősorban a fagyöngy levele rendelkezik jótékony hatással, és bár bogyója és szára is bővelkedik egészséges összetevőkben, mivel méreganyagokat is tartalmaznak, otthoni felhasználásuk nem javasolt. Fertőtlenítő, görcsoldó, illetve nyugtató hatásainak köszönhetően, a fagyöngy segíthet a makacs köhögés, és más légúti megbetegedések, illetve az asztma leküzdésében. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hozzájárul a rák kezeléséhez, az európai fagyöngy –és csak ez– csökkenti a vérnyomást.

Mikor igyunk fagyöngyteát vagy fagyöngybort?

Receptek

A fagyöngytea akkor igazán hatékony, ha hidegen készül. Ehhez egy csapott evőkanálnyi, frissen szedett és felaprított levelet áztassunk be 2-3 dcl vízbe. Takarjuk le, hagyjuk állni, 10 órával később fogyaszthatjuk. Amennyiben szárított fagyöngyöt használunk, ehhez adjunk meleg vizet és pár perc múlva ihatjuk.

A fagyöngybor készítéséhez áztassunk be 1 liter minőségi fehérborba 40 g friss és apróra vágott levelet vagy hajtást. Fedjük le, és 8 napon keresztül hűvös helyen, lefedve érleljük. Ezt követően szűrjük le, jól zárható üvegben tároljuk. Étkezés előtt –egy kis pohárnyival− fogyasszunk belőle.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email