Körömvirág krém házilag

Körömvirág krém házilag 1

A körömvirág nem hivalkodó, de annál hasznosabb gyógynövény, amely számos betegség tüneteinek enyhítésére, illetve gyógyítására használható. A körömvirág krém készítése házilag sem ördöngösség: tapasztaljuk meg, milyen jót tesz a szépséges, apró sárga virág a bőrünkkel. A házi körömvirág krém hatékonyan alkalmazható a vágások, horzsolások és kisebb égési sérülések – ilyen a napégés is –, valamint bőrpír esetén, puhítja a száraz bőrt, enyhíti az ekcémát és a bőrgyulladások tüneteit, kezeli a fekélyeket, segít eltüntetni az irritációkat, a pattanásokat, ápolja a csecsemők és a gyermekek érzékeny bőrét.

 

 

Hozzávalók:

Negyed pohár szárított körömvirág szirom (kb. 25 g)

Fél pohár, 150 ml extra szűz olívaolaj (napraforgó olajat is használhatunk)

Nyolcad pohár, 25 g méhviasz

Tíz-negyven csepp levendula esszencia (elhagyható)

Készítése:

  • Tegyük a szárított körömvirág szirmokat és az olívaolajat egy tálba, majd melegítsük alacsony hőmérsékleten három órán keresztül.
  • Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba.
  • Tegyük a méhviaszt egy serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük. Amikor a viasz felolvadt, csepegtessük bele a levendula esszenciát. Ha lágyabb krémet szeretnénk, csökkentsük a méhviasz mennyiségét.
  • A krémet öntsük egy tiszta, és lehetőleg zárható, széles nyakú üvegbe és máris használhatjuk. Házi körömvirág krémünk egy évig biztosan eláll!

 

Ha nem sietünk annyira, és még jobb eredményt szeretnénk elérni, az első lépés helyett a következőt alkalmazzuk:

A körömvirág szirmokat és az olajat zárjuk üvegbe, majd tegyük el két-három hétre. Minden nap lehetőleg egyszer jól rázzuk össze. Amikor az olaj aranybarna lesz, a második lépéstől változtatás nélkül folytassuk a krémkészítést.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email