Sült gesztenye és cukros gesztenye elkészítése – Recept

Sült gesztenye és cukros gesztenye elkészítése - Recept 1

A szelídgesztenye nem csupán egészséges, hanem egyúttal igazi csemege is. Számtalan módon elkészíthető, a legegyszerűbb megsütni –télen különösen jó választás a sült gesztenye–, de megfőzve, olvasztott cukorral, köretként is megállja a helyét.


Sült gesztenye recept

Hozzávalók:

  • 20-25 darab szelídgesztenye
  • Víz (amennyi ellepi)

Elkészítés:

3-4 órára, vagy akár egy éjszakára ásztassuk be a gesztenyéket. A domborúbb oldalát bemetsszük, figyeljünk arra, hogy csak a héját vágjuk át, a besejét hagyjuk épen.  A bemetszett oldalával felfelé, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd lefedjük alufóliával. 220-240 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Amikor kész, levesszük a fóliát, és 5-8 percig a lekapcsolt sütőben hagyjuk. Amint a héja felpöndörödik, máris kész a házi sült gesztenye.

Cukrozott, karamellizált gesztenye ínyenceknek

Hozzávalók:

  • 20 dkg gesztenye
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

A gesztenyéket éles késsel bemetsszük, majd 1 órára vízbe áztatjuk, így a belső héjat később könnyebben el tudjuk távolítani. Kevés sóval ízesített forró vízben kb. 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, lecsöpögtetjük, meghámozzuk figyelve arra, nehogy széttörjenek, majd a gesztenyéket a vajjal együtt, egy serpenyőbe tesszük. Cukrot szórunk az edénybe, és közepes lángon addig melegítjük, amíg a gesztenyéket be nem fedi az olvadt cukor.

Kiváló körete a sertéshúsoknak, pulykának, vadhúsoknak, sajtoknak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email