Nem megy a mozgás? Ezek segíthetnek!

Nem megy a mozgás? Ezek segíthetnek! 1

Lelkesen belekezdtél valamilyen sportba és két hét után elfogyott a motivációd? Nehéz, munka után elindulni sportolni? Inkább a pihenést választod a mozgás helyett? Ha ezekre a kérdésekre a válasz igen, akkor nagy valószínűséggel nem vagy eléggé motivált arra, hogy rendszeresen mozogj.


A sportot valóban nehéz elkezdeni, és nehéz eljutni addig a pontig, mikor már azt mondod: nem tudom abbahagyni! Adunk néhány tippet, hogy lehetnél motiváltabb!

Ha nem megy, próbáld meg ezeket!

Ha nem vagyunk eléggé motiváltak a mozgásra, akkor a kezdeti lelkesedés – amivel belevágtunk valamilyen sportba –, elég hamar alább tud hagyni, így nagyon fontos, hogy legyenek olyan céljaink, amiket már a kezdet kezdetén kitűzünk magunk elé. Ha ezeket a célokat sport közben folyamatosan szem előtt tartjuk, akkor máris könnyebben indulunk majd el. Ám – még ha vannak is előttünk célok – időről-időre szembesülünk vele, hogy nem úgy megy a mozgás, ahogy szeretnénk. Ilyenkor jó, ha tudunk inspirációt meríteni, például a következőkből:

  • Lepd meg magad egy új sportfelszereléssel! Máris jobban megy a mozgás, ha közben is csinosnak és vonzónak érzed magad!
  • Ha monoton sportot választottál, mint amilyen a futás vagy a kerékpározás, akkor hallgasd közben a kedvenc zenéidet! Ez segít elterelni a figyelmedet, és az idő is jobban telik sport közben!
  • Jó érzéssel tölt el mindenkit, ha már túl van az aznapra kiszabott edzésen. Éppen ezért érdemes a mozgást a reggeli időszakra időzíteni, hiszen így hamar „túlesünk” rajta! Amellett, hogy így egész napra nyugodtak lehetünk, még energiával is feltölt egész napra!
  • Ma már nagyon sokféle sport közül választhatunk, és nem muszáj kitartani az mellett, ami nem igazán vált be, nem leled benne örömöd. Válts nyugodtan egészen addig, amíg meg nem találod azt a sportot, amit teljesen a sajátodnak érzel, és sok örömmel tölt el, alig várod, hogy űzhesd!
  • Érdemes a sporttal kapcsolatban is célokat kitűzni, hiszen így könnyebb erőfeszítéseket tenni a kitűzött cél elérése érdekében. Fontos azonban, hogy ezek a célok reálisak legyenek, ne akarj egyből maratont futni, hanem haladj inkább lépésről-lépésre! Érdemes sportnaplót vezetni a kezdetektől, hiszen így figyelemmel kísérheted önmagad fejlődését, ugyanis szintén nagyon motiváló lehet, ha látod honnan, hová, mennyi idő alatt jutottál el.
  • Csatlakozz közösséghez! Együtt, egymás erőfeszítéseit látva, egymást segítve mindig könnyebb elérni a célokat, mint egyedül. Keresd meg, van-e a lakóhelyedhez közel valamilyen adott sporttal foglalkozó közösség és légy te is a tagja. Ha nincs ilyen, kereshetsz az interneten is, a közösségi oldalakon szép számmal akad ilyen, ez is jobb, mint a semmi.

Ezek is hasznosak lehetnek!

Sokaknak nem is a testüket kell legyőzniük a sportoláshoz, hanem a „szellemüket”, vagyis igaznak látszik a mondás, miszerint minden fejben dől el! Az ilyen típusú emberekre motiváló erővel hat egy-egy idézet (számtalan motiváló idézetet találhatsz az interneten) vagy egy motiváló fotó, például arról a példaképedről, aki előtte jár abban a sportágban, amit te is űzöl (ilyen fotót letölthetsz az internetről és készíthetsz belőle plakátot a szobád falára, a digitális nyomdák segítenek ebben). 

Ha túl monotonnak találod az edzéseidet, iktass bele mindig valamilyen változatosságot. Ha például futsz, akkor időről-időre válassz új útvonalat, vagy időnként vidd magaddal a kutyádat, ami nem csak neked, hanem neki is jót tesz!

És egy motiváló idézet a végére:

„Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj! Ha nem mehetsz, csússz! De bárhogy is legyen: mozogj!” (Ifjabb dr. Martin Luther King)

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email