Béltisztítás kisokos | Kinek, mikor, és hogyan segíthet?

Béltisztítás | Hogy jobban érezzük magunkat 1

A béltisztítás szinte egyidős az emberi civilizációval, különböző módszerekkel, már az ókorban is alkalmazták. Napjainkban ismét visszakerült a figyelem központjába, mivel a modern béltisztító termékek a hagyományos kúráknál egyszerűbben, hatékonyabban, és ami talán még fontosabb, kíméletesen távolítják el a vastagbélből a káros lerakódásokat, méreganyagokat. A béltisztítás ugyanis nem egyenlő a bélmosással!


Amikor szóba kerül mindenki arra kíváncsi, hogy miért van rá szükség, hiszen testünk folyamatosan méregtelenít, megszabadul a káros anyagoktól. Ez való igaz, azonban a modernnek nevezett, ám sokkal inkább egészségtelen életmód hatására, egy idő után, a természetes méregtelenítő funkciók gyengülni kezdenek, és nem tudnak megbirkózni a ránk özönlő méreganyagokkal. Tulajdonképpen arról van szó, hogy méregtelenítő szerveinket, bélrendszerünket egyszerűen túlterheljük, ezért történhet meg a toxinok és káros salakanyagok lerakódása, mégpedig jó részt a vastagbélben.

Miért idegenkedünk a béltisztítástól?

A béltisztítás egy teljesen emberi reakció, hiszen első hallásra, valamilyen semmiképpen sem kellemes, és korántsem tiszta dolognak tűnik, amire még gondolni fájdalmas. Pedig, a belső tisztítás pontosan annyira a mindennapok része lehet, mint a tisztálkodás: azt mindenki magát értetődőnek tartja, hogy legalább egyszer naponta megfürdik, reggel és este fogat most, ahogyan a haját is rendszeresen megszabadatja a piszoktól, ápolja a bőrét és a körmeit. A béltisztításra úgy kell tekinteni, mint ezekre a megszokott teendőinkre, vegyük természetesnek, és így könnyen életünk részévé válhat, amit testünk biztosan meg fog hálálni.

Béltisztítás beöntéssel

Kétségtelenül az otthoni beöntés is egyfajtája, azonban nem tekinthető valódi béltisztító kúrának, mert alkalmatlan a vastagbél lerakódásainak teljes eltávolítására. Arra viszont kiválóan alkalmazható, hogy gyorsan megszüntessünk egy akut állapotot, például a székrekedést, vagy felerősítsük a béltisztító kúra hatását.

Életmód és béltisztítás

Ha tökéletesen egészségesen táplálkoznánk, azaz nem ennénk fehér lisztet, finomított cukrot, adalékanyagokban bővelkedő félkész- és készételeket, csökkentenénk az állati zsírok fogyasztását, elhagynánk a koffeint, az alkoholt, és minden nap legalább 30 percet intenzíven mozognánk, még akkor sem lenne értelmetlen az elvégzése, mert a béltisztítás tehermentesíti a természetes tisztítófolyamatokért felelős szerveinket, javítja azok működését. Ha viszont nem táplálkozunk megfelelően, nem mozgunk eleget, akkor biztosan felgyülemlenek a mérgek a szervezetünkben, és a vastagbelünk falán, főleg a redőiben egyre több salakanyag tapad le. Ez pedig károsítja az egészséget, de legalábbis gátolja a szervezet normális működését.

A mérgek, salakanyagok következményeként folyamatosan romlik a közérzetünk, idővel konkrét testi és mentális panaszok alakulnak ki.

Mikor javasolt?

Vannak konkrét jelek, panaszok, amikor a béltisztítást mindenképpen érdemes elvégezni. Bár ezek általában közvetett „bizonyítékok” kialakulásukhoz, jó eséllyel, a vastagbélben megtapadt káros anyagok is hozzájárulnak. Sok ártalmatlannak tűnő, legfeljebb kellemetlennek mondható tünet létezik, amelyek a béltisztító programnak köszönhetően megszűnnek.

Lássuk most, melyek a legfontosabb tünetek:

 • indokolatlan gyengeség, fáradtság,

 • álmatlanság,

 • depresszió,

 • rossz közérzet,

 • gyakori puffadás,

 • krónikus székrekedés,

 • krónikus hasmenés,

 • visszatérő bélgörcsök,

 • felszívódási zavarok, tápanyaghiány,

 • nehezen múló, gyakran megjelenő pattanások,

 • gyakori migrén, fejfájás.

A felsorolt tüneteket tehát enyhíthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük a béltisztítással, ez azonban nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a panaszokat már konkrét szervi elváltozás okozza.

Függetlenül a fentiektől, tehát panaszmentesen is, évente két alkalommal ajánlott elvégezni. Ősszel sokat segíthet abban, hogy elkerüljük a szezonális betegségeket, míg a tavaszi béltisztítással a télen óhatatlanul megnövekedő salakanyagot (a hideg hónapokban még kevesebbet mozgunk és nehezebb ételeket eszünk) távolíthatjuk el.

Béltisztítás és megelőzés

Egy körültekintően megtervezett béltisztító program segítségével, akár súlyosabb betegségek kialakulását is megelőzhetjük. A lerakódások miatt, rosszul működő bélrendszer ugyanis számos egészségügyi probléma forrása lehet. Ide tartoznak a felszívódási zavarok, hiszen a salakanyaggal bevont bélnyálkahártyán keresztül sokkal kisebb arányú a tápanyagok hasznosulása, ahogyan a rossz emésztés, a puffadás, az ürítési nehézségek, a hasi fájdalmak, görcsök is megelőzhetők a béltisztítással. A béltisztító program révén az emésztési folyamatok optimalizálódnak, a bevitt tápanyagok nagyobb hatásfokkal hasznosulnak, ez által nagymértékben javul a közérzet.

A mérgek elszaporodása kihat az idegrendszer működésére, ha rendszeresen elvégezzük a béltisztítást, kisebb eséllyel ér utol a fejfájás, energikusabbak leszünk, a pattanások is sokkal ritkábban alakulhatnak ki.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a vastagbélben helyezkedik el a mikroorganizmusokból (elsősorban baktériumokból felépülő) bélflóra és az immunsejtek 70-80 százaléka. Amikor a salak- és méreganyagok miatt, a bélflóra károsodik, azaz többségbe kerülnek a káros mikroorganizmusok, nagyon gyorsan gyengülni kezd az immunrendszer, ez pedig számos, súlyos következménnyel járhat. A béltisztítással tehát az immungyengeség is megelőzhető lehet.

Kinek segíthet?

Tulajdonképpen, fiatal felnőttkortól kezdve, mindenkinek! Eleinte inkább a megelőzését segítheti, később viszont, ahogyan egyre több „egészségtelenül” eltöltött év ál a hátunk mögött, már a panaszok enyhítésére, megszüntetésére is gondolhatunk egy jól megválasztott béltisztító kúrával.

Mit kínál a hatékony béltisztítás?

A béltisztítás célja a salakanyag eltávolítása mellett a szervezet általános állapotának javítását is elősegíti. Akkor igazán jó a béltisztító kúra, ha alkalmas a mechanikus tisztításra, a máj erősítésére és tartalmaz parazitaűző anyagokat.

A jól megválasztott béltisztító program abszolút hatékony, ugyanakkor rendkívül kíméletes. Használata teljes mértékben összeegyeztethető a mindennapi feladatokkal, sem az étrenden, sem más szokásainkon nem szükséges változtatni. A tapasztalatok alapján, a béltisztító program használata során nem számíthatunk heves reakciókra. A béltisztítás ajánlott időtartama három hónap, az évek alatt felhalmozódott méreganyagok, salakanyagok tökéletes eltávolításához szükség van ennyi időre. Ennél rövidebb ideig csak nagyon indokolt esetben javasolt, de akkor is tartson legalább 10 napig.

A béltisztítás alatt fokozatosan megszűnhetnek az emésztési és székletürítési problémák, az emésztőrendszeri fájdalmak és kellemetlenségek, a régóta fennálló, legmakacsabb tünetek is enyhülhetnek. Előfordulhat, hogy az első napokban, némileg romolhat a közérzetünk, amit azonban rövidesen a felszabadultság érzése vált fel. A béltisztítást végző ember megtelik energiával, fáradhatatlannak és kipihentnek érzi magát. Elmúlnak a migrének, a bőr szebbé, feszesebbé, a haj pedig egészségesebbé válik.

Paraziták ellen is hatásos

A lerakódások eltávolítása a bélből azért is fontos, mert itt tudnak megtelepedni a bélparaziták. Ezek lehetnek mikroszkopikus méretűek vagy több méteresek, de mindenképpen jelentős károkat okoznak a szervezetben. Elszívják a tápanyagokat, vitaminokat, gyulladásokat és irritációt okoznak, anyagcseréjük során ráadásul mérgeket termelnek, amelyek hozzájárulhatnak a vastagbéldaganat kialakulásához. A kúra során a káros anyagokkal együtt a paraziták, illetve az élősködők petéi és lárvái is távozhatnak.

Helyreállhat a bélflóra, erősödik az immunrendszer

Nemcsak a paraziták, hanem a vastagbélben megtelepedő, káros mikroorganizmusok egy része is kiűzhető a szervezetünkből béltisztítással. A patogén baktériumok, gombák és vírusok a bélflóra természetes összetevői, bajt akkor okoznak, ha elszaporodnak. Ilyenkor a letapadt salakanyag védelmében, belepik a nyálkahártyát, egyszerűen kiszorítják a jótékony baktériumokat, azaz a probiotikumokat, ezáltal felborul a bélflóra egyensúlya, ami többek között emésztési zavarokhoz, és az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ennek oka, hogy a probiotikus mikroorganizmusok közreműködnek az anyagcserében, valamint számos emésztőenzim, vitamin (antioxidáns B7- és B12-, valamint K-vitamin) és a bélnyálkahártya védelméhez jelentősen hozzájáruló vajsav termelésében. Mivel az immunsejtek 70-80 százaléka a vastagbélben található, az ugyanitt elhelyezkedő bélflóra a szervezet védekezőképességét is befolyásolja: ezért van az, hogy a belek tisztítása után az immunrendszer hatékonysága is megnő.

Támogatja a fogyókúrát

Közvetve és közvetlenül, több irányból támogatja a fogyást. A kúra első hetében, amikor a nagyobb mennyiségű lerakódás távozik, ezzel akár több kilótól is megszabadulhatunk. David Wolf Természetes szépség: A szépség belülről fakad című könyvében azt írja, hogy adott pillanatban akár 11-13 kiló salakanyag is megrekedhet a vastagbelünkben. A másik ok, amiért fogyaszt az, hogy a salakanyag eltávolításával jelentősen javul a felszívódás hatékonysága, csökken a zsírfelhalmozódás, sőt, beindul a zsírégetés. A belek tisztítása után szó szerint könnyebbé válunk, hasunk laposabb lesz.

Jobb lesz a bélmozgás

A bélmozgások fontos szerepet kapnak az organikus béltisztulásban, hiszen így távozik nap, mint nap a salakanyag a beleinkből. Amikor a nem megfelelő táplálkozás és az egészségtelen életmód miatt, a bélperisztaltika szabálytalanná válik, számos kellemetlen panasz, többek között krónikus vagy akut székrekedés, hasmenés, puffadás kellemetlen lehelet, alhasi görcsök alakulhat ki. Ezeket a panaszokat is, jó eséllyel, megszünteti a béltisztítás.

A májműködés és a vértisztítás támogatása

Akkor teljes a béltisztítás, ha a kúra közvetlen hatással van a májra és a vérre is. Mint elsődleges vérszűrő, a máj létfontosságú szerv, kitüntetett szerepet kap a jó egészség és közérzet fenntartásában. Minden anyag, ami az elfogyasztott ételekből és italokból bekerül a vérbe, áthalad a májon, itt dől el, hogy továbbmehet-e a többi szervhez, vagy kiürül a szervezetből. Ebből látható, hogy a béltisztítás, továbbá a májműködés és vértisztítás támogatása szorosan összefügg egymással. A máj valójában a méregtelenítés központja. Több száz reakció játszódik le benne azért, hogy megmentse a szervezetet a káros anyagok hatásaitól. Tehát olyan tisztítóprogram használatát követeli meg, amely biztonságos, és olyan összetevőket (gyógynövényeket) tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a máj egészségére, továbbá a vért is tisztítják. Egy ilyen alkotórész a máriatövis kivonata (más néven silymarin). Több kutatás bizonyította, hogy a máriatövis jótékonyan ápolja a májat, ezért kell helyet kapnia a méregtelenítő, béltisztító programban. Manapság ezek a kúrák nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a termékek széles skálájából lehet választani.

Béltisztítás rostokkal

Fokozása érdekében koncentráltan bevitt, a szervezet számára megemészthetetlen növényi rostok szó szerint nagytakarítást végeznek a belekben: a vízben oldhatatlan rostok (pl. cellulóz, lignin) a bélrendszerben magukba szívják a folyadékokat és a méreganyagokat, lerövidítik a tranzitidőt (azaz felgyorsítják a bélmozgást) miközben szinte „leradírozzák” a bélfalra, és a redők közé tapadt salakanyagot. Szintén hozzájárulnak a sikerhez a vízben oldható rostok (pl. pektin, inulin, béta-glükán), ezek szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a vérben az LDL koleszterin mennyiségét, ezáltal jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát anyagcserére. Bár a szervezet nem tudja hasznosítani őket, a vízben oldódó prebiotikus rostok táplálékul szolgálnak a bélflóra jótékony baktériumai számára, így közvetlenül is támogatják a bélflóra egyensúlyának fenntartását.

 • Vízben nem oldódó rostokat tartalmaz: rozs, psyllium, korpa, hagyma, kivi, szilva, paradicsom, káposzta, zöldborsó, paprika, chia mag, magvak, teljes kiőrlésű gabonák.

 • Vízben oldódó rostokat tartalmaz: alma, zab, burgonya, banán, sárgarépa, eper, bab, borsó.

Külön említést érdemel a lenmaggal, valamint a már említett psyllium (útifűmaghéj) és a chiamag segítségével elvégzett tisztítókúrák, mivel ezek a növények mind a kétféle fajtában bővelkednek!

Béltisztítás házilag étrend-kiegészítőkkel

Ha egészségesen élünk, rendszeresen mozgunk, megfelelően táplálkozunk, az is elég, ha kúraszerűen megemeljük a rostbevitelt, béltisztító élelmiszereket, gyógyteákat fogyasztunk. Amennyiben viszont „átlagos” életet éltünk, mindenképpen javasolt béltisztító étrend-kiegészítő fogyasztása. Egyszerűen azért, mert így lehet a leghatékonyabban, viszonylag gyorsan, és a szervezet számára a legkevésbé megterhelő módon, méregteleníteni a vastagbelet. Még egy érv szól az étrend-kiegészítők mellett méghozzá a kényelem: nem mindegy, hogy naponta több kiló zöldséget, gyümölcsöt kell megennünk, vagy csupán néhány kanál rostkeveréket, esetleg kapszulát szedünk.

Léteznek olyan termékek, amelyek rossz minőségük ellenére, gyors hatást ígérnek a vásárlók számára. Ezek alkalmazásával azonban minden bizonnyal kudarcra van ítélve, mert néhány nap alatt nem lehet „jó munkát” végezni. Ezért kell tisztában lenni azzal, milyen is a hatékony béltisztító kúra.

A minőségi béltisztító program egyáltalán nem bonyolult, és még csak nem is kényelmetlen. Figyeljünk arra, hogy 100%-ban természetes, és nem genetikailag módosított alapanyagokból álló béltisztító terméket vásároljunk. Nem várható el a sikeresség, ha a kúra során potenciálisan veszélyes, szintetikus anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A tapasztalatok szerint ráadásul a belek tisztítása gyógynövényekkel (mint például az útifűmaghéj, az Aloe vera, a gyömbér és a kurkuma) különösen hatékony. Ezek önmagukban, de még inkább, különböző keverékekben, már régóta használatosak béltisztításra, illetve méregtelenítésre. Ráadásul a gyömbér és a kurkuma májtisztítónak is kiválóak, erről bővebb információ olvasható a Jon Barron egészségalapítvány oldalán, valamint a természetes megoldásokat kínáló Jucing for health, népszerű amerikai blogon, ahol egy gyömbéres, citromos, kurkumás májvédő tea készítését is megtanulhatjuk.

Rostok szerepe az étrend-kiegészítőkben

Az étrend-kiegészítő bőségesen tartalmazzon rostos anyagokat. Amikor naponta fogyasztunk rostokat (sok vízzel) a belek tisztítása során, akkor az emészthető és emészthetetlen rostok keveréke valósággal leradírozza a bélfalról a lerakódásokat. A rostok további előnye, hogy mérséklik a koleszterin mennyiségét, és segítenek normalizálni az inzulin szintjét, így hozzájárulnak a cukorbetegség tüneteinek enyhítéséhez, illetve csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

Érdemes teljes tisztítóprogramot választani, így nem vesztünk időt a hozzávalók beszerezésével. Nagyon fontos, hogy ne higgyünk a reklámoknak, mindig alaposan tájékozódjunk a termékekről. Olvassuk el a fórumokat, a szakmai, orvosi oldalakat, tanulmányozzuk a használók hozzászólásait, akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha a közjegyző által ellenőrzött, névvel ellátott bejegyzéseket vesszük alapul. Ne áldozzuk fel a minőségek az olcsóság oltárán, hiszen az egészségünkről van szó. Sose felejtsük el, hogy csak a kiváló minőségű termékekkel lehet eredményes és mellékhatásoktól mentes a béltisztítás.

Melyik a legjobb béltisztító?

Természetes igény, hogy mindenki a legjobb béltisztító készítményt szeretné használni. Szerencsére, ebben az esetben vannak olyan objektív feltételek, amelyek segítségével ki lehet választani az ideális terméket. A legfontosabb, hogy a béltisztító kúra ne tartalmazzon mesterséges összetevőket, legyen komplex, tehát a vastagbél megtisztítása mellett a máj méregtelenítését is segítse, valamint gondoskodjon a paraziták eltávolításáról. Amikor választunk, érdemes végigolvasni a felhasználók véleményét tartalmazó weboldalakat, ezek közül is azokat, amelyeket közjegyző hitelesített. Érdemes a béltisztító termékeket összehasonlító teszteket is tanulmányozni, és ezek alapján döntést hozni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email