Búzafű hatásai: egészséges méregtelenítő

Búzafű hatásai: egészséges méregtelenítő 1

A búza a nyár szimbóluma, magjaiból készül mindennapi kenyerünk, évezredek óta az egyik legfontosabb energiaforrásunk. A búzacsírából kihajtó búzafű serkenti testünk és agyunk működését, ráadásul a méregtelenítés során is fontos szerepet kap.


A búzafű igazi szuperélelmiszer, nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás, de mint minden élelmiszerre, a búzafűre is érvényes, hogy hatóanyagainak koncentrátuma nagyban függ attól, milyen körülmények között növekedik, hogyan dolgozzák fel, illetve tárolják. Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a legjobb a házi termesztésű búzafű. A módszer rendkívül egyszerű: egy maroknyi búzamagot éjszakára beáztatunk, másnap a megduzzadt szemeket nagyjából 2 cm vastagságú virágföldre szórjuk, majd 12 óra elteltével egy vékonyabb réteggel lefedjük. Figyelem, a búzafű hajlamos a penészedésre, ezért jól szellőző, világos helyen neveljük. Mikor a búzafű eléri a 19-25 cm-es magasságát – ez nagyjából két-három hetet vesz igénybe – a földhöz közeli részénél vágjuk le, majd azonnal préseljük, és máris fogyaszthatjuk. Egészségünk szempontjából érdemes reggelente fél decilitert meginni a búzafű levéből. A frissen préselt búzafű roppant gazdag A-, C-, és E-vitaminban, valamint B-vitaminokban – főként B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban. Kémiai hatóanyagai közül a legfontosabb a magnézium, cink, réz és a vas. Ezen kívül a búzafű tartalmaz egy tucatnyi ásványi elemet, 17 féle aminosavat, enzimeket és klorofilt. Utóbbi rendkívül fontos szervezetünk egészsége szempontjából: nem csupán kiváló lúgosító, hanem a méregtelenítés egyik elengedhetetlen „alapköve”. Ráadásul, hozzájárul a szervezet magasabb szintű oxigénellátásához, ami ellenállóbbá, egészségesebbé teszi testünket.

A búzafű hatásai

 • Növeli a szervezet energiaszintjét
 • Kielégíti a minőségi táplálkozás hiánya miatt kialakuló természetes szükségleteket
 • Jelentős szerepet kap a méregtelenítés során, megtisztítja a vért és a belső szerveket a felgyülemlett toxinoktól
 • Felveszi a harcot a szabad gyökök károsító hatásaival szemben
 • Erősíti az immunrendszert
 • Gátolja a káros baktériumok elszaporodását
 • Megóv a rákkeltő anyagoktól
 • Segíti az emésztést
 • Egyensúlyban tartja a vércukorszintet
 • Kiegyenlíti a vegetáriánusok B12-vitamin hiányát
 • Javítja a szívműködést

A búzafű nagy segítséget jelent a méregtelenítés hatékony elvégzésében: összetevőinek köszönhetően szinte átmossa a vért, a májat, az epét, a vastagbelet, a vizeletkiválasztó rendszert, de még tüdőt is megszabadítja a káros anyagoktól. És, ha mindez nem lenne elég indok a fogyasztására, a búzafű préselt leve külsőleg is sikerrel használható. A lébe mártott géz, vagy a bőrre helyezett szétzúzott búzafű enyhíti a rovarcsípés okozta viszkető, szúró érzést, tisztítja a pattanásos arcbőrt, segíti az ekcéma gyógyulását. Az összetört növénnyel fogfájásunkat is csillapíthatjuk. Mivel serkenti a szervezet oxigénellátását, a búzafű segítségével elvégzett méregtelenítés alatt szinte megfiatalodunk: rövid idő elteltével bőrünk üdébbé és feszesebbé, hajunk és körmeink erőssebbé, fényesebbé válnak.

Tudtad?

A búzafű egyáltalán nem tartalmaz glutént, ezért az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email