Edzés nagy melegben | Vigyázzunk a kiszáradással

Edzés nagy melegben | Vigyázzunk a kiszáradással 1

A nyári hőségben sokszor szinte mozdulni sem bírunk, gyengének, erőtlennek érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy gyakran pont a vakáció alatt szaladnak vissza ránk az év közben, kemény munkával leadott kilók. Az edzés melegben nem a legszórakoztatóbb elfoglaltság, de ne feledjük, hogy a rendszeres mozgás minden évszakban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, és a betegségek elkerüléséhez.

Ha valóban szeretnénk megőrizni az egészségünket, a mindennapos testedzés melegben sem maradhat el, ám nem mindegy, hogy hogyan, hol és mikor végezzük.

Nagy melegben csökken a fizikai teljesítőképesség

Szervezetünknek szüksége van a rendszeres mozgásra, a nyári hónapokban azonban különösen ügyelnünk kell a körülményekre, hiszen az edzés melegben akár súlyos következményekkel is járhat. Éppen ezért a mozgásforma, a hely és az időpont kiválasztásakor nagyon fontos, hogy tudomásul vegyük: a forróságban a szervezet fizikai teherbírása erősen csökkenhet.

Testedzés a szabadban

Amennyiben kedvenc gyakorlatainkat a szabadban szeretnénk elvégezni, lehetőleg hűvös, árnyékos helyet keressünk. Kerüljük a nap legforróbb óráit −11 és 15 óra között−, ilyenkor ugyanis különösen erős a káros UV-sugárzás. Minden esetben használjunk valamilyen bőrvédő készítményt, válasszunk lenge, vékony, és lehetőleg világos színű öltözéket: a sötét ruhák jobban megtartják a meleget, ezzel is megnövelik testünk hőmérsékletét. A hőség hatására könnyen leeshet a vérnyomásunk és a vércukorszintünk. Ha úgy érezzük, hogy szervezetünk túlhevült, iktassunk a gyakorlatok közé egy rövid pihenőt, vagy legalább egy lassú sétát. A kiizzadt ásványi sókat és az elégetett cukrot lehetőleg ne gyümölcslevekkel, szénsavas üdítőkkel pótoljuk, inkább legyen nálunk egy kis szelet csokoládé, friss, esetleg aszalt gyümölcs. Soha ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék utánpótlásról sem, ellenkező esetben könnyen kiszáradhatunk.

Otthoni edzés a melegben

Előfordulhat, hogy a hőmérő higanyszála olyan magasra szalad, amikor már nem vágyunk ki a szabadba. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanunk a rendszeres mozgásról, hiszen számos gyakorlatot otthon is elvégezhetünk. A mozgásforma típusától függően enyhébben, erőssebben megizzadhatunk, ezért lehetőleg ne huzatban, például ventilátor, vagy légkondicionáló előtt végezzük az edzést. Főleg nyáron fontos, hogy soha ne kezdjünk el tornázni közvetlenül evés után: fogyasszunk könnyű, növényi rostokban és vitaminokban gazdag ételeket, ezt követően azonban két órán belül ne kezdjünk bele semmilyen komolyabb, megerőltető mozgásba. Aki nem szeret otthon tornázni, de a kinti forróságot sem bírja, alternatív megoldásként választhatja az edzőtermet is.

Igyunk vizet

Nagyon fontos, hogy ha melegben edzünk, előtte kb. egy órával igyunk meg fél liter vizet, míg edzés közben tíz percenként 2-3 decit. Miután végeztünk, pótoljuk a kiizzadt folyadékot. A legjobb a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz.

A melegben is hűsölve

A vízben végzett testedzés igen egyszerű, ám annál kellemesebb, hiszen a medencében, tóban, folyóban vagy tengerben inkább frissítő, mint megterhelő a mozgás. Már egy gyors gyaloglás is csodákat tehet, mivel ez az egyik leghatékonyabb cellulitisz torna: minél magasabb vízben gyalogolunk, annál nagyobb erőt kell kifejtenünk, ezért az edzés is hatékonyabb lesz. Aki nem szeret eltávolodni a parttól, választhatja a helyben futást, ügyelve arra, hogy lábait ne emelje túl magasra. Ha gyorsan csináljuk a gyakorlatot, nem csak combjainkat és fenekünket izmosítjuk, de közben rengeteg kalóriát is elégetünk. A helyben futást variálhatjuk ugrálással is. Ezt a gyakorlatot vállig érő vízben végezzük: páros lábbal ugráljunk úgy, hogy térdeink egészen a mellkasunkig emelkedjenek: megmozgatja a comb és a fenék izmait, valamint feszesíti a hasizmot. Szintén hatékony mozgássorozat, ha kinyújtott, egyenes lábunkat felváltva a lehető legmagasabbra emeljük. A gyakorlat akkor a legeredményesebb, amikor a lábfejünket kiemeljük a vízből.

Tudtad?

A nagy melegben és magas páratartalom mellett végzett edzés már fél óra alatt kiszáradáshoz vezethet. Ezért fontos a folyadék folyamatos utánpótlása függetlenül attól, hogy szomjasnak vagyunk-e.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email