Egészségvédő háziállatok | Milyen kedvencet válasszunk?

Egészségvédő háziállatok | Milyen kedvencet válasszunk? 1

Sokan gyermeküket lepik meg házi kedvenccel, mások a maguk örömére tartanak valamilyen állatot. Szeretgetjük, ápoljuk őket, közben nem is gondolunk arra, hogy milyen jó hatással vannak az egészségünkre. Pedig így igaz: egyes háziállatoknak egészségvédő, sőt gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

 

 

Hogy melyek ezek? Megnyugodhatunk, egyik kis kedvencünket sem kell lecserélnünk, a gyógyító háziállatok már körülöttünk élnek! Valamilyen módon, minden kis állat jótékonyan hat az egészségünkre, természetesen nem doktorként „kezelnek” minket: a legtöbb esetben lelkünket ápolják, és ez hosszabb távon hangulatunkra, ennek következtében egészségünkre is kihat.

Milyen háziállatot válasszunk?

A válasz nagyban függ habitusunktól, szokásainktól, lehetőségeinktől. Az otthon tartott háziállatok, a legkisebbtől a legnagyobbig, legtöbbször őszintén ragaszkodik a velük élő emberekhez: nem tudnak hazudni, alakoskodni, közelségük ezért nyugalmat sugároz, biztonságérzetet ad. Ez pedig többek között hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.

Ha kutyabarátok vagyunk, olyan fajtát válasszunk, amelyik lakásban is jól érzi magát: a nagy testű, mozgékony fajták könnyen depressziósok, agresszívak lesznek, viselkedésük pedig az emberre is átragadhat. A kutya ugyanakkor nem csak a lelkünket ápolja, hanem hozzájárul általános fizikai állapotunk javításához: a rendszeres sétáltatás a gazdát is megmozgatja. Arról nem is szólva, hogy a „kutyások” könnyebben alakítanak ki egymással kapcsolatot, új beszélgetőpartnerekre, esetleg barátokra tesznek szert, ami szintén jótékonyan hat lelki életükre. Mindez idősebb korban különösen fontos, hiszen ellensúlyozhatja a gyakori elmagányosodást.

Aki a macskákat szereti, szomorú nem lehet

Aki jobban szereti a nyugodtabb, és csendesebb állatokat, valamint nincs sok ideje kedvencére jobb, ha macskát választ lakótársnak. Igaz, nincsenek olyan „szeretetrohamai”, mint a kutyáknak, azonban sokkal önállóbb, valamivel kevesebb törődést igényel. Mostanában egyre divatosabbak az állatbarát szállások, ám ha cicánk nélkül szeretnénk pihenni, a kutyával ellentétben –amennyiben elegendő élelmet, vizet és almot hagyunk neki−, pár napig remekül elvan nélkülünk is. Ám ez nem jelent szeretethiányt, vagy „kihasználást”: cserébe a macskánk kiadós simogatása endorfint szabadít fel az emberi agyban, ami boldogságérzettel tölt el, valamint a cicánk gyakori vakargatása bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást.

Csak csendesen…

Az egészségjavító háziállatok közé tartoznak a halak is. Mindegy, hogy egyetlen aranyhalat figyelünk, vagy egy hatalmas, trópusi csodákkal teli akváriumot. A csendes, monoton úszkálás perceken át történő nézegetése nyugtató hatású: szabályozza a légzést, stabilizálja a helyes vérnyomást, valamint kiváló stresszoldó.

Mit mondanak a tudósok?

A Missouri University szakemberei megállapították, hogy a házi kedvencek jelenléte jótékonyan hat az autista gyermekek szociális fejlődésére. A felmérésben 70 család vett részt, az autizmusban szenvedő gyerekek életkora 8-18 év között volt. A családok 70 százaléka kutyát, 50 százaléka macskát, valamint egyéb kisállatokat, halakat, nyulakat, mókust, madarat és hüllőket is tartott. Kiderült, hogy ezek a gyerekek sokkal nyíltabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és érdeklődőbbnek, ezáltal fejlettebbnek bizonyultak, mint azok az autisták, akik környezetében nem élnek háziállatok.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email