5 tipp a fáradtság legyőzéséért

5 tipp a fáradtság legyőzéséért 1

Nem kell feltétlenül betegségre gondolnunk, ha a borongós, hűvös napokon nehezen kelünk ki az ágyból. Ennek ellenére érdemes odafigyelnünk testünk jelzésére és lassítanunk. A fáradtság szervezetünk túlterheltségét jelzi, amit esetleg egy-egy hétvége alatt már nem vagyunk képesek kipihenni. Próbáljunk ki néhányat a következő tippekből, amiket rendszeresen alkalmazva aktivizálhatjuk magunkat.

1. Reggeli torna

Ébredés után nehezen indul a nap? Ne kávéval kezdjünk, hanem néhány perc reggeli tornával! Tárjuk ki az ablakot, hogy tüdőnk friss levegővel teljen meg, majd végezzünk fejkörzést, karkörzést, derékkörzést és néhány törzshajlítást.

2. Váltott vizes zuhany

Amennyiben késő délutáni, vagy esti kötelezettségeink vannak és ránk tör a fáradtság, megpróbálkozhatunk egy hideg-meleg vizes zuhannyal. Sokan esküsznek vérpezsdítő hatására. Folyassunk magunkra 1-2 percig kellemes meleg vizet, majd állítsuk a vizet langyosnál hidegebbre. A víz ne legyen jéghideg!

3. Villám meditálás

Ne kell profi meditációs technikákat elsajátítanunk ahhoz, hogy néhány perc alatt feltöltődjünk. Néhány perc csend és nyugalom csodákra képes. Hunyjuk be szemünket és sorra lazítsuk el testrészeinket. Ezután koncentráljunk valami szépre, ami örömet okoz. Lehet ez egy kedves emlék, egy szép táj, vagy elképzelhetjük magunkat a jövőben, amint boldogan és egészségesen tevékenykedünk.

4. Pihentető esték

Az köztudott, hogy a kevés alvás fáradtsághoz vezet. Ám sokan nehezen alszanak el egy pörgős nap után. Ez nem is csoda, ha lefekvés előtt 10 perccel még a monitort lessük, vagy egyéb kütyüt nyomkodunk, esetleg akciófilmet nézünk a tévében. Ha azonban lefekvés előtt egy órával már lekapcsoljuk a tévét és a számítógépet, könnyebb ráhangolódnunk a pihenésre.

5. Kényelmes ágy, nyugodt hálószoba

Ha 7-8 óra alvás után sem ébredünk kipihenten, érdemes átvizsgálnunk hálószobánkat. Vegyük szemügyre az ágyat: a matrac állapota a legfontosabb. A matrac ne legyen túl puha és hepehupás. Rendszeresen cseréljük le az ágyneműt! Mindig szellőztessünk ki lefekvés előtt és lehetőleg ne legyen tévé vagy számítógép a szobában, még kikapcsolva sem. Gondoskodjunk a megfelelő sötétítésről is. Ne aludjunk túl melegben, éjszaka a 19-21 fok az ideális.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email