Hogyan mossunk fogat, és milyen a jó fogkefe?

Hogyan mossunk fogat

A szájhigiénia elengedhetetlen eszköze a rendszeres fogmosás és a jó fogkefe. Nem mindegy azonban, hogy milyen fogkefét választunk, és hogyan használjuk: a nem megfelelően kivitelezett fogmosás, és a rossz fogkefe ugyanis hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.

 

 

 

Fogkefe és fogrém a legtöbb háztartásban megtalálható. Mindegyik terméknek megvan a feladata, azonban csak akkor nyújtanak megfelelő védelmet a fogainknak, ha helyesen használjuk őket. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, és a különböző ínybetegségek kialakulását, elengedhetetlen a rendszeres fogápolás. Ehhez többek között fogkefére van szükségünk, hiszen ennek segítségével tudjuk a lehető leghatékonyabban eltávolítani a fogakra tapadó, káros baktériumokból álló plakkot, amely a fogszuvasodás elsőszámú kiváltó oka. Ne feledjük: a szájüregben elszaporodó baktériumok nem csupán a fogakat és az ínyt károsíthatják. Más szervekbe is eljuthatnak –elsődlegesen az emésztőrendszerbe−, ahol további betegségek forrásává válhatnak.

Legyen kisebb fejű és puha a fogkefe

Bár valamennyi fogkefe –hagyományos, vagy elektromos– alkalmas arra, hogy többé-kevésbé megszabadítson a lepedéktől, nem mindegyik kíméli a fogakat és az ínyt. Érzékeny fog, gyulladt, gennyes vagy vérzésre hajlamos íny esetében soha ne használjunk durva söréjű fogkefét, ez ugyanis tovább ront az állapotunkon. Mindenkinek ajánlhatók ugyanakkor a kisebb −nagyjából 2,5 cm-es−, lekerekített fejű és puha sörtéjű fogkefék: ezek kevésbé koptatják a zománcot és nem sértik meg az ínyt vagy a szájpadlást, ráadásul segítségükkel a hátsó őrlőfogak is könnyen elérhetők. A fogkefe nyaka legyen hajlékony, így a rágófogaink gumós felületét is tökéletesen megtisztíthatjuk, a nyele pedig gumírozott: ezzel elkerülhetjük, hogy fogmosás közben kicsússzon az ujjaink közül, és megsértsük vagy megüssük vele az ínyünket. Lehetőleg válasszunk olyan fogkefét, amelynek hátsó oldalát a nyelv tisztítására alkalmas gumikaparóval látták el, hiszen az alapos szájhigiéniához a tiszta nyelv is hozzátartozik.

Naponta legalább kétszer

Még a tökéletesen egészséges, hibátlan fogakat is naponta legalább kétszer –reggel és este− meg kell mosni. Különösen fontos a szájápolás a már tömött fogak, vagy visszahúzódott íny esetén: ilyenkor erősen ajánlott minden étkezés után elvégezni a fogmosást.

Hogyan mossunk fogat?

A fogmosási technikák közül az általánosan ajánlott a módosított Bass-módszer. Ennek lényege, hogy a fogkefét helyezzük 45°-os dőléssel félig az ínyre és félig a fogakra, majd az ínytől kiindulva, körkörös irányba haladjunk a fogcsúcsok felé –soha ne ellenkező irányba−, mivel így tudjuk hatékonyan „kisöpörni” a baktériumokat és a lepedéket a fogak közül. Mozdulataink legyenek határozottak, de soha sem durvák, nehogy felsértsük vele ínyünket. A fogmosást kezdjük a metszőfogaknál, majd az őrlőfogak és a bölcsességfogak következzenek. Nagyon fontos, hogy a fogaknak ne csak a külső felét, és a tetejét tisztítsuk: fordítsunk kiemelt figyelmet a fogak belső –nyelv oldali− részére is. Előre-hátra mozgatást csak a rágófelületen alkalmazzunk. Visszahúzódott, vérző íny esetén a Stillmann-módszer a legjobb megoldás. Ilyenkor a negyvenöt fokban az ínyszélen tartott fogkefének csak kisebb része érheti az ínyt, a technika egyébként megegyezik a Brass-módszerrel. Súlyosabb fogínysorvadáskor, a Charters-módszert követve, a fognyak védelmében a fogkefét ellentétes irányba, a korona felé kell 45 fokban megdöntetni.

A fogkefe sem tart örökké

Ha a fogkefénk sörtéi eldeformálódnak, nem tudják megfelelően eltávolítani a fogakra lerakódott lepedéket. Ezért akkor járunk el helyesen, ha legfeljebb 3-4 hónaponként –vagy, amikor a fogkefe állapota ezt megkívánja–, újat vásárolunk. Az Amerikai Fogászok Egyesületet (American Dental Association) azt ajánlja, hogy a fogkefénket soha ne osszuk meg másokkal, tartsuk tisztán, a ráragadó fogkrémmaradékot bő vízzel mindig mossuk le róla.

Mit mondanak a tudósok?

Megdöbbentő tényeket mutattak be a Quinnipiac University of Hamden szakemberei az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (American Society of Microbiology) 2015-ös éves találkozóján ismertetett tanulmányukban. A kutatók egy diákszállóban végeztek felmérést, és megállapították, hogy a közös fürdőszobákban használt fogkefék 60 százalékán fekálianyomok találhatóak. Ennél is ijesztőbb, hogy a káros baktériumok 80 százaléka nem a fogkefe használójától származott, ami megnöveli a fertőzésveszélyt. Éppen ezért az amerikai tudósok azt javasolják, hogy a fogkefét ne tároljuk olyan fürdőszobába, ahol WC is található, valamint ne tegyük zárt tokba. Utóbbi ugyanis lassítja a sörték száradását, a nedves és sötét közeg pedig elősegíti a baktériumok szaporodását.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email