Gyógyítható lehet a földimogyoró allergia | Segíthet egy probiotikum

Gyógyítható lehet a földimogyoró allergia | Segíthet egy probiotikum 1

Világszerte több tízmillió embert, elsősorban gyermekeket érint a földimogyoró allergia, a betegséget mostanáig nem lehetett kezelni. Ezen változtathat egy probiotikus készítmény, ami a vizsgálatok szerint, akár négy éven keresztül védelmet nyújthat a földimogyoró allergia ellen.


A mogyoróallergia általában már gyermekkorban kialakul, az ezzel járó panaszokat az esetek többségében a földimogyoró okozza. Mindenképpen vegyük komolyan, hiszen a földimogyoró allergia akár halálos is lehet.

Földimogyoró allergia tünetei

Mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy az arra érzékenyeknél, a földimogyoró elfogyasztása utáni percekben jelentkeznek a tünetek, amelyek leggyakrabban a következők:

  • kiütések,
  • bőrpír,
  • hasfájás,
  • hasmenés,
  • hányinger,
  • nehézlégzés,
  • fulladás.

A földimogyoró allergia az életveszélyes anafilaxiás sokk leggyakoribb kiváltója. Amennyiben nehézlégzés, fulladás jelentkezik, azonnal hívjunk mentőt!

Étkezési tanácsok

Hosszú ideig kizárólag az étrendváltás segített a mogyoróallergia esetén. A módszer végtelenül egyszerű: kerülni kell a mogyorót, és minden olyan élelmiszert, amiben megtalálható. Ez sokszor bonyolultabb, mint gondolnának, hiszen a gyártás során olyan ételekbe is kerülhet mogyoró, amiről nem is gondolnánk. Éppen ezért, a mogyoróallergiások a biztonság kedvéért, mindig olvassák el a termékek összetevőit felsoroló címkét. Elsősorban a sütemények és más édességek, a különböző gabonatartalmú készítmények és a pékáruk tartalmazhatnak nyomokban mogyorót.

Segíthet egy probiotikum

Áttörést hozhat a földimogyoró allergia gyógyításában, de legalábbis a tünetek megelőzésében, egy speciális keverék, aminek hatását az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézetében (Murdoch Children’s Research Institute) vizsgálták. A kutatók tizennyolc hónapon keresztül mogyorófehérjét és Lactobacillus rhamnosus probiotikus baktériumot adtak mogyoróallergiás gyerekeknek. A probiotikum terápia végén a páciensek 82 százaléka (a placebo csoportban ez mindössze 4 százalék volt), négy év múlva a 70 százaléka következmények nélkül ehetett földimogyorót. Ez azt jelenti, hogy a terápia hatására kialakult rövid távú tolerancia a gyerekek többségénél évekkel később is megmaradt, ezért nyugodtan fogyaszthattak földimogyorót, nem kell tartaniuk allergiás reakcióktól. 

Erre hívja fel a figyelmet az 2013-ban kezdődött vizsgálatot vezető Mimi Tang professzor is, aki a Lancet Child & Adolescent Health szaklapban megjelent tanulmányban kifejti: „A programban részt vett mogyoróallergiás gyerekek több mint fele a kezelést követő években rendszeresen, a többiek ritkábban fogyasztottak akár nagyobb mennyiségű földimogyorót. Teljesen tünetmentesek maradtak, ez az állapot pedig valószínűleg még tovább fennáll majd”. Ahogyan fogalmazott, a tolerancia kialakítása jelentős előrelépés lehet az ételallergiák kezelésében.

 

Forrás:

https://www.mcri.edu.au/news/research-trial-shows-evidence-cure-may-be-possible-peanut-allergy

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email