Halláskárosodás és fülhallgató – Sugárhajtómű hatás

Halláskárosodás és fülhallgató – Sugárhajtómű hatás  1

Egyre többeket érint a halláskárosodás, amit általában időskori betegségként tartanak számon, pedig a legújabb kutatások szerint a fiatalok is érintettek. Ennek oka elsősorban a fülhallgatók, illetve a fejhallgatók széleskörű és gyakori használata.


A külső fül –ehhez tartozik a fülkagyló és a hallójárat– vezeti el a hangokat a dobhártyához, amely a hangok hatására rezegni kezd. Innen a hanghullámok a középfülben lévő hallócsontocskákhoz, a kalapácshoz, üllőhöz és kengyelhez jutnak, ezek pedig továbbadják a rezgést a belső fül irányába, ahol a csiga szőrtestei elektromos jelekké alakítják. Az emberi fül közel négyezer szőrsejtjének mindegyikében 25 idegszál található, feladatuk a különböző hangok beazonosítása, valamint az információ eljuttatása az agykéregbe.

Károsítja az idegszálakat az erős hang

A túl erős és visszatérően fennálló hanghatások miatt az idegszálak károsodnak, megszűnik a külvilágból érkező hangok, és az agy közötti kapcsolat. Amennyiben csak néhány hal el közülük, ez még nem befolyásolja –vagy alig érzékelhető módon− a hallásunkat, azonban minél több idegszál adja fel a szolgálatot, annál erősebbek lesznek a tünetek. Idővel egyre szűkebb spektrumú hangtartományokat észlelünk, súlyosabb esetben a sérülések teljes süketséghez vezetnek. Az erős hangok sejtkárosító hatására találtak bizonyítékot a University of Leicester kutatói, akik megállapították, hogy a hordozható zenelejátszókhoz csatlakoztatott fül- és fejhallgatók akkora zajterhelést képesek közvetíteni, mint a sugárhajtóművek. A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányból kiderül, hogy a 110 decibel feletti hangerő károsítja az elektromos jeleket a fülből az agyba szállító idegsejtek mielinhüvelyét. Mivel a mielinhüvely kulcsszerepet ad az információk átadásában, ha megsérül, a fülből küldött jelek egyáltalán nem, vagy csak részben jutnak el az agyba. Mindez azt bizonyítja, hogy a halláskárosodásnak sejtszintű okai is lehetnek. Jó hír ugyanakkor, hogy a kutatók szerint bizonyos esetekben az idegsejtek három hónap alatt képesek regenerálódni.

Egyre több fiatal érintett  

A World Health Organization −WHO− felmérése szerint, a fülhallgatók, illetve fejhallgatók elterjedése hozzájárul a fiatalkori halláskárosodás kialakulásához. Ötből egy fiatal panaszkodik hallászavarokra, a folyamat pedig gyorsul: a halláskárosult fiatalok száma az elmúlt 15 évben 30 százalékkal nőtt. Önmagában a fülhallgató nem okoz egészségügyi problémákat, a helytelen használat viszont annál inkább: a hosszabb ideig tartó magas hangerőt egyszerűen tönkreteszi a hallóidegeket. Ezért javasolják az orvosok, hogy a fülhallgatót legfeljebb napi egy órán keresztül vegyük igénybe.

Van megoldás

Minden zenelejátszó készülék rendelkezik „tiltott” hangerővel, ezért nagyon fontos, hogy a fül- és fejhallgatók használatakor ne lépjük túl a lehetséges érték 60 százalékát. Ennek ellenére minden második −12 és 35 közötti− fiatal maximális hangerőn, vagy annak közelében hallgat zenét a fülhallgatóján keresztül, ez pedig szinte biztosan halláskárosodást okoz. Tovább ront a helyzeten a hangos szórakozóhelyek, vagy akár a stadionok rendszeres látogatása. Sajnos a nagyvárosokban még a mindennapos zajok is gyakran meghaladják a 65 decibelt, ami felett már zajszennyeződésről beszélünk.

Tudtad?

A túlzott hangerő nem csupán a hallást teszi tönkre, hanem visszatérő vagy állandó fülzúgást, sípolást, valamint fejfájást és hányingert is előidézhet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email