Fülzsír eltávolítása – Csak óvatosan

Fülzsír eltávolítása – Csak óvatosan 1

Bárkivel előfordulhat, hogy úgy érzi eldugult a füle, és ezért nem hall teljesen tisztán. Általában a panaszokat a felhalmozódott fülzsír okozza, amit akár otthon is eltávolíthatunk. A lényeg, hogy ha fültisztítót használunk, egészségünk érdekében tartsuk be néhány fontos szabályt.

 

 

A tapasztalatok szerint, a fülzúgás és a csökkent hallás hátterében rendszerint a fülzsír áll. Nincs szó azonban betegségről, a fülzsír ugyanis a szervezet természetes védelmi vonalának része. Feladata, hogy meggátolja a baktériumok, vírusok, egyéb kórokozok bejutását a fül belső részébe. A fülzsír éppen ezért folyamatosan termelődik, mennyiségét nagyban befolyásolja a nem és a kor. A férfiaknál és az időseknél nagyobb a mennyisége, ugyanakkor szárazabb is, ezért hajlamosabb a bedugulásra: addig azonban nem okoz gondot, amíg természetes úton távozik. Amikor összegyűlik, idővel megszilárdul –gyakran kellemetlen szagot áraszt−, és valódi „füldugó” alakul ki belőle, ami gátolja a hanghullámok akadálymentes útját, sok esetben halláscsökkenést, fülzúgást, szaggató fülfájást okozva.

Több mint egyszerű kellemetlenség

Az American Tinnitus Association adatai szerint, a fejlett országokban minden hatodik ember szenved a fülzúgástól. Pedig az esetek nagy százalékában –amikor nem például örökletes betegség, vagy fokozott zajártalom áll a háttérben− elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná a fülre érvényes higiénés szabályokat. Erre nem csupán a fülzúgás elkerülése, illetve megszüntetése miatt van szükség: a túl sok fülzsír idővel akár súlyos, és maradandó halláskárosodást is eredményezhet. Éppen ezért, a fokozott fülzsírtermelődés esetén ajánlott évente 2-3 alkalommal, szakemberrel elvégeztetni a fül átmosását.

Veszélyes lehet a fülpiszkáló

Fülünk tisztántartására a legegyszerűbb módszer, ha zuhanyozás, vagy hajmosás után egy puha törölközővel alaposan megtörölgetjük a fül külső és belső felét. Bár sokan a fülpiszkálóra esküsznek, használata sokszor több bajt okoz, mint amennyit használ. Nagyon óvatosan kell bánni vele: csak nedvesen használjuk, a tisztítást mindig körkörös mozdulatokkal végezzük. Ellenkező esetben, ugyan a külső fülben felgyülemlett zsírt láthatóan eltávolítjuk, jelentős részét valójában rátoljuk a dobhártyára, így mi magunk is hozzájárulunk a zsírréteg megvastagodásához. És még egy aranyszabály: bármennyire viszket, vagy fáj a fülünk, soha ne piszkáljuk hegyes, szúrós vagy éles tárgyakkal, hiszen egyetlen rossz mozdulattal visszafordíthatatlan károkat okozhatunk!

Biztonságos fültisztítás olajokkal

Amennyiben elhanyagoltuk a fültisztítást, és a fülzsír eltömítette a hallójáratot, alkalmazhatjuk az alábbi, természetes módszert, amihez olíva- vagy mandulaolajat használjunk:

  • Melegítsük fel az olajat
  • Forduljunk az oldalunkra, majd egy orr-, vagy szemcseppentő segítségével, juttassunk a fülünkbe 3-5 csepp olajat.
  • Maradjunk ebben a pozícióban 5-10 percig. Nagyon fontos, hogy ne tömítsük el a hallójáratot vattával vagy gézzel. Ezek az anyagok jócskán felszívják a fülzsírt felpuhítására szánt olajat.
  • A hatóidő elteltével, egy fecskendővel –tű nélkül− lövelljük a hallójáratba a langyos vizet.
  • Kívül és belül töröljük át a fülünket egy puha rongy segítségével.
  • Amennyiben szükséges, végezzük el a műveletsort a másik fülön is.

Ezt a fajta tisztítást hét napon keresztül ismételjük, ha a panaszok időközben erősödnek, vagy ezt követően sem csökkennek, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email