Hajhullás ősszel – Hogyan segíthet a biotin?

Hajhullás ellen biotin - Segít a H-vitamin

Számos oka lehet a hajhullásnak, ide tartozik nőknél a terhesség, illetve egyes műtétek, gyors fogyás, gyógyszerek, betegségek és a stressz is előidézheti. Mégis, a leggyakoribb a tápanyaghiány, különösen a biotin, azaz a H-vitamin elégtelen mennyisége. A hajvesztés ősszel különösen szembetűnő lehet, de nincs ok az aggodalomra: az esetek többségében a probléma könnyen megoldható.


Mielőtt bárki elkeseredne az őszi hajhullás miatt, szögezzük le: a haj mennyisége szezonálisan változik, ősszel mindig kevesebb, mint az azt megelőző hónapokban. Tehát egy teljesen természetes jelenség, hogy ebben az évszakban a napi 50-60 hajszálnál lényegesen többet vesztünk el, miközben kevesebb új nő a helyükre. Persze, ebbe nem kell belenyugodni, annál is inkább, mert az őszi hajhullásnak, és úgy általában a nem genetikai hajhullásnak megvan az ellenszere.

Mitől hullik a hajunk?

Ahogyan már említettük, a hajhullást sok minden kiválthatja. A várandósság és a szoptatás alatti hajvesztés szinte minden nőt utolér, ami a hormonális változásokra vezethető vissza. Szintén a hormonok tehetők felelőssé a változókori hajhullásért és a férfiak egy részénél tapasztalható kopaszodásért. Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, gyulladásgátlók) mellékhatása is lehet, ahogyan egyes kozmetikai szerekben lévő vegyi anyagok sem kedveznek a hajkoronának. Ami a fejbőr betegségeit illeti, a Seborrheás dermatitis (korpa), a pikkelysömör, a Candida albicans kiválthat hajhullást. És akkor még nem beszéltünk a stresszről, vagy nyáron a klóros vízű uszodákról és az erős napsütéssel járó káros UV sugárzásról. Bár ezek mind előidézhetnek hajhullást, sokkal többször fordul elő, hogy a nem kívánt állapotot a helytelen táplálkozás számlájára írhatjuk.

Hajhullás és táplálkozás

Nem arról van szó, hogy egyes ételek vagy italok fogyasztásának hatására kihullik a hajunk. Ennél sokkal prózaibb az ok. A hajszálak ugyan élettelenek, ám a hajhagyma nagyon is él, ezért aztán tápanyagokra van szüksége. Ha ezeket nem kapja meg, vagy csak keveset, akkor annak a hajnövekedés és a hajminőség látja kárát. Egyszerűen fogalmazva, az elégtelen tápanyagbevitel látszani fog a hajunkon, de akár annak hiányán is.

Őszi hajhullás

Nincs itt semmi különleges, mondhatnánk, nagyvonalakban elég, ha „csak” egészségesen táplálkozunk. És ez pontosan így van, persze némi kiegészítést azért érdemes tenni. Alapvetően a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcs már elegendő szokott lenni, ezért is történik meg ősszel a hajhullás erősödése. Mert ilyenkor már kevesebb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet veszünk magunkhoz. Arról nem is beszélve, hogy a primőr árukkal szemben ősszel már leginkább üvegházas, a szállításra tartósított terményeket kapunk – ez sem egy jó pont a hajunk számára. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy tavasszal is fokozódik a hajszálak elvesztése, ami éppen az elégtelen téli táplálkozás következménye.

 

Mit együnk?

Ősszel marad az alma, a naspolya, a szőlő, az erdei gyümölcsök, utóbbiakban rengeteg az antioxidáns, ami védi a hajhagymákat! Ezeken kívül együnk nyers élesztőt, ebben tényleg minden vitamin megvan, ami a hajunknak kell. Ne feledkezzünk meg a bélflóra erősítéséről sem, ezt szolgálják a probiotikumok (jótékony baktériumok) és a prebiotikus rostok. Savanyú káposzta, kovászos uborka és az inulin, pektin kombinációja mellett a készre kevert probiotikus termékek javasoltak. Érdemes beiktatni egy alapos méregtelenítést, ez lehet egy pár napig tartó rozmaring- és csalántea kúra, de még jobb, ha az előre elkészített méregtelenítő programokból választunk.

És akkor a biotin

A-, B-, C- és E vitamin, cink, kalcium, kén és réz: ezek mind támogatják a hajunk egészségét és megmaradását. De ha hajhullás, akkor a H-vitamin, más néven a biotin ezeknél is fontosabb. Hogy, miért? Nos, elegendő biotin nélkül biztosan nem lesz egészséges a bőr, a körmök és a haj. Ez a vitamin ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a szervezet keratinháztartása. A keratin az a fehérje, amelyből felépül a bőr, a köröm és a haj.

Egészséges táplálkozás mellett elvileg nem kellene pótolni a biotint, ugyanakkor a vizsgálatok azt mutatják, hogy előbbi rendszerint nem valósul meg. Egyszerűen nem eszünk elég vesét, májat, tojássárgáját, magokat, banánt, gombákat, teljes kiőrlésű gabonákat. Tegyük hozzá, hogy a biotin hőérzékeny, ezért leginkább nyersen kéne fogyasztani ezeket az ételeket. Aggodalomra azonban nincsen ok. Léteznek minőségi táplálékkiegészítők, amikkel biztosan megfelelő szinten tarthatjuk a biotin bevitelét. Ezzel pedig máris sokat tettünk a hajhullás megelőzése és megállítása érdekében.

Tudományos bizonyítékok

Egyelőre korlátozott bizonyítékok áll rendelkezésünkre a biotin hajhullás ellenes hatásáról. Az egyik ilyen, az a 2015-ben publikált amerikai kutatás, amiben 21-65 éves, jellemzően vékonyszálú hajú nők vettek részt. Három hónapon keresztül naponta kétszer kaptak biotinos tengeri fehérje étrend-kiegészítőt. A kúra végére jelentős hajnövekedést figyeltek meg a hajhullással érintett fejbőrön, valamint kisebb volt a hajhullás mértéke a placebot kapó alanyokhoz képest.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email