Horkolás okai és kezelése | Nagyobb bajt is okozhat

Horkolás okai és kezelése | Nagyobb bajt is okozhat 1

Általában egy legyintéssel elintézzük, és pusztán kellemetlenségnek tartjuk a horkolást, holott a „hangos alvás” akár komoly betegségek tünete, előzménye is lehet. Már csak ezért is ajánlatos tisztában lenni a horkolás lehetséges okaival, illetve azokkal a módszerekkel, amikkel, jó eséllyel megszabadulhatunk tőle.


A horkolás nem más mint a felső légutakban lévő lágyszövetek rezonálása. Amikor elalszunk, ezek a szövetek, illetve az itt található izmok is ellazulnak, a levegő áramlása ezért tudja „megszólaltatni” a szájpadlás lágy részét, a nyelvcsapot, a torok falát, vagy éppen a garatot, esetleg a mandulákat. Ez az oka annak, hogy ébren senki sem horkol: ilyenkor a szövetek feszesek és a garat sem szűkül össze, ami egyébként alvás közben felgyorsítja a levegő áramlását.

Légzéskimaradással járhat

A horkolás rendkívül gyakori, felmérések szerint az emberek körülbelül ötven százaléka horkol rendszeresen, vagy alkalmanként. Jobban oda kell figyelni az esetek közel felében előforduló, hangos horkolásra, mert ez légzéskimaradással járhat. A halk horkolás ezzel szemben általában nem jelent egészségügyi kockázatot, ritkán azonban ebben az esetben is kialakulhat légúti szűkület: erre utal, ha alvás közben többször felriadunk, aminek oka, hogy ilyenkor kevesebb oxigén jut a szervezetbe. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a tartós horkolás az alvási apnoe egyik jele. Ez egy olyan alvászavar, amikor a légzés akár több százszor is kimaradhat (leállhat), erre azonban a beteg nem emlékszik.

A horkolás okai

Ha a horkolás kerül szóba, általában idős férfiak jutnak az eszünkben. Ennek azonban csak részben van valóságalapja, ugyanis a nők és a férfiak ugyanolyanarányban horkolnak. Az viszont igaz, hogy a kor előrehaladtával a szövetek, izmok veszítenek a rugalmasságukból, a horkolás valószínűsége is megnő.

 • Allergia: a légutakat érintő allergia, különösen a szénanátha, orrdugulással és nehézlégzéssel járhat. A gyulladt, beszűkült légutak hatására kialakulhat a horkolás.
 • Dohányzás: a dohányzás következtében a légúti nyálkahártyája megvastagodhat, gyulladás alakulhat ki, ami akadályozza a levegő útját.
 • Elhízás: nagyobb arányban horkolnak a túlsúllyal küzdők, mert az elhízással a légutak is megvastagodnak, a zsír lerakódik a garat környékén.
 • Gyógyszerek, alkohol: az gyengébb izomtónus hátterében egyes gyógyszerek, elsősorban nyugtatók, izomlazítók és altatók szedése is állhat. Hasonló következménye lehet a túlzott alkoholfogyasztásnak, drogozásnak, illetve a lefekvés előtti túlevésnek.
 • Szervi elváltozások és genetika: orrsövényferdülés, nagyobb mandulák és nyelvcsap, a garat vagy a légutak más részének elváltozása, orrpolip, daganat is előidézheti a horkolást. Gyakori az örökletesség, ez elsősorban a lazább kötőszövetekben és izomzatban nyilvánul meg.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben a horkolás halk és kiegyensúlyozott, nem társul éjszakai felriadásokkal, illetve indokolatlan nappali fáradtsággal, nincs szükség azonnali kivizsgálásra. Mindenképpen ajánlott szakorvoshoz (alvásszakértőhöz, fül-orr-gégészhez) fordulni a hangos, kimaradó levegővételekkel kísért horkolás esetén, ugyanis a visszatérő, időleges oxigénhiány hatására megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, ami árt a keringési rendszernek, növeli az infarktus és a stroke kialakulásának esélyét. Ugyanilyen veszélyes lehet a halk horkolás, amennyiben a légúti szűkület miatt, a légzés nem folyamatos.

Megelőzés és kezelés

Bár gyakori, hogy befogják a horkoló orrát, esetleg jó erősen megrázzák, ezeket inkább ne alkalmazzuk, mert légzésproblémákat okozhatnak. Vannak azonban valóban hatásos és veszélytelen megoldások, amikkel a horkolás enyhíthető, illetve megelőzhető.

 • Lefekvés előtt már ne együnk, és ne igyunk alkoholt, vacsoránk pedig mindig álljon könnyen emészthető ételekből. Különösen a fehérjében gazdag élelmiszereket kerüljük.
 • Aludjunk az oldalunkon vagy hason, aki horkol, esetleg megpróbálhatjuk finoman megfordítani. Jó szolgálatot tehet néhány teniszlapba, amiket a tarkó alatt, illetve a gerinc vonalán rögzítünk, vagy a hátsó zsebes pizsama zsebeibe teszünk, így biztosan nem fogunk a hátunkon feküdni.
 • Szüntessük meg, de legalább enyhítsük a szénanátha (légúti allergiák) tüneteit. Ehhez számos természetes módszer is a rendelkezésünkre áll.
 • Kezeljük a krónikus légúti nyálkahártya gyulladásokat. Sokat segíthet a légutak átjárhatóvá tétele, valamint a horkolás ellenes tapaszok alkalmazása.
 • Hagyjunk fel a dohányzással, és próbáljunk meg altató (nyugtató) nélkül aludni.
 • Fogyjunk le! A felesleges kilók leadásával, jó eséllyel, a horkolástól is elbúcsúzhatunk.

Hatásos lehet az alsó állkapocs alvás közbeni rögzítése, ezzel megakadályozható a száj nem kívánt kinyílása, de léteznek olyan eszközök is, amik a nyelv hátracsúszását akadályozzák meg, illetve kitágítják a légutakat. A műtétek közül a megduzzadt mandula és az orrpolip eltávolítása, az orrsövényferdülés korrigálása, valamint a nyelvcsap és a megvastagodott nyálkahártya vékonyítása jöhet szóba.

Mit mondanak a tudósok?

Tizenkilenc erősen horkoló férfi részvételével vizsgálták a fogyás horkolásra gyakorolt hatását a University of Florida Colleges kutatói. Az alanyok az éjszakai oldalfekvés alkalmazása, és a dugulást megszüntető orrspray használata mellett hat hónapos fogyókúrás programon is részt vettek. A komplex terápia jelentősen csökkentette a horkolás gyakoriságát, amiben a szakemberek szerint a súlyvesztésnek volt a legnagyobb szerepe. Segíthet az éneklés is, a University of Exeter kutatása ugyanis kimutatta, hogy a rendszeres „hangszáltorna” megerősíti a torok izmait, így a horkolás sokkal kisebb eséllyel alakul ki.

Tudtad?

Egy brit nő tartja a hangos horkolás világrekordját 111 decibellel. Ez akkora „zaj”, ami akár egy repülő hangját is elnyomja.

 

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539538/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7750319

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11068344

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email