Jó alvás, fél egészség

Jó alvás

Szellemi és testi egészségünk szempontjából egyaránt fontos a pihentető, jó alvás. Ha nincsenek szervi panaszaink, néhány egyszerű szabály betartásával biztosan nyugodtan fogunk aludni.


Alvásigényünk egyénenként változik, ráadásul sok minden befolyásolja, hogy kinek, hány óra alvásra van szüksége. A csecsemők, az első időkben, napi 18-20 órát alszanak, a kisgyermekek már csak 14 órát. A kamaszok alvásigénye napi 12 óra, míg a felnőtt szervezet beéri 7-8 órával is, korunk előrehaladtával ráadásul az időtartam tovább csökkenhet. Akkor a legpihentetőbb az alvás, ha folyamatos és egyenletes, éppen ezért szervezetünk számára előnyösebb 4-5 órát zavartalanul aludni, mint akár az egész éjszakát féléber állapotban, forgolódva és többször felriadva eltölteni.

10 tipp a jó alváshoz

Amikor bebújunk az ágyba és öt percen belül leragad a szemünk biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk teljesen kimerült. Az elalváshoz szükséges optimális idő ugyanis egy egészséges felnőtt esetében 10-15 perc között mozog. Amennyiben nem szenvedünk krónikus álmatlanságban – megszüntetéséhez mindig kérjük szakember segítségét – és egészségesek vagyunk, a minőségi alvás eléréséhez elegendő néhány egyszerű szabály betartása: 

  • Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni, és felkelni, beleértve a hétvégét is.
  • Ha már az ébresztő csörgése előtt felébredünk, nyugodtan pattanjunk ki az ágyból, és lássunk neki napi teendőinknek.
  • Napközben csak akkor feküdjünk le, mikor tényleg nagyon álmosak vagyunk, és persze erre módunk nyílik.
  • Ha lefekvés után, mégsem jönne álom a szemünkre keljünk fel, csináljunk valami megnyugtatót. Egy forró fürdő vagy egy jó könyv, kiváló szövetségeseink lehetnek.
  • Az ágyat csak alvásra és ne tévénézésre használjuk. A legjobb az, ha nincs készülék a hálószobában.
  • Készüljünk tudatosan a lefekvésre. Alvás előtt, soha ne vegyünk hideg zuhanyt vagy tornázzunk, hiszen ezek a cselekvések felélénkítik a szervezetünket. Inkább hallgassunk halk háttérzenét, miközben elkortyolunk egy bögre meleg, szigorúan teinmentes teát, vagy tejet.
  • Lefekvés előtt, nyugodtan ehetünk pár falatot, mert korgó gyomorral nehéz elaludni. Ügyeljünk viszont arra, hogy amit ilyenkor fogyasztunk, könnyen emészthető legyen
  • Hálószobánkból zárjuk ki a zajokat és a természetes fényforrásokat, a lámpákat pedig kapcsoljuk ki. Ügyeljünk a szoba hőmérsékletére is, a túlzott hideg, vagy az izzasztó meleg zavaró lehet. Az alváshoz ajánlott optimális hőmérséklet 18 fok körül mozog
  • Napközben próbáljunk azonos időpontokban, egészségesen, kiegyensúlyozottan és minőségi termékeket fogyasztva étkezni.
  • Sportoljunk, vagy legalább sétáljunk legalább harminc percet reggel, esetleg a koradélutáni órákban.

Tudtad?

Napóleonnak sommás véleménye volt az alvásról, szerinte négy órára van szüksége a férfiaknak, ötre a nőknek, hatra pedig az idiótáknak. Természetsen akkor járunk el helyesen, ha nem vesszük komolyan a méltán híres hadvezér kijelentését, és addig alszunk, amíg csak jólesik!

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email