Ha kínoz a kalapácsujj

Ha kínoz a kalapácsujj 1

Kellemetlen és fájdalmas: az elsősorban a láb középső három ujján kialakuló kalapácsujj igencsak megkeserítheti mindennapjainkat. Pedig az ízületi deformációval járó kalapácsujj elkerülhető lenne, ahogyan kezelésére, megszüntetésére is számos gyógymód, illetve műtét létezik, ahogyan a masszázs is sokat segíthet állapotunkon. Gyakori elváltozásról van szó, mely a nőknél közel tízszer nagyobb eséllyel jelentkezik.


A kalapácsujj–digitus malleus–egy olyan ízületi deformáció, mely egy vagy akár több ujjat is érinthet egyszerre. Leggyakrabban a második lábujjnál fordul elő, de bármelyik ujjon kialakulhat. Mindkét lábon jelentkezhet, ráadásul nem feltétlenül szimmetrikusan. A kalapácsujj megnevezés nem véletlen: a lábujj alapperce, a hajlításért és feszítésért felelős izmok rossz működése miatt megemelkedik, a középső ízület lesüllyed, az ízületvég karomszerűen visszafordul, így az ujj kalapács alakot vesz fel.

Miért jön létre a kalapácsujj

Amikor a lábujjban párosával működő feszítő (extensor) és a hajlító (flexor) izmok megrövidülnek, húzási irányuk is megváltozik. A kiegyensúlyozatlan izmok miatt, az inakra és ízületekre ható túlzott nyomásnak köszönhetően jön létre a kalapácsujj. kialakulásának leggyakoribb oka, a nem megfelelő lábbeli viselése. Ilyenek a túl magas sarokkal, vagy túl keskeny, illetve rövid orrésszel rendelkező cipők, ezekben ugyanis a lábujjak egymásnak feszülnek, ezért behajlított, rendellenes helyzetbe kényszerülnek. Valószínűleg ez az ok annak, hogy az elváltozás a nők körében kilencszer gyakoribb. Szintén hozzájárul a kalapácsujj kialakulásához a nem megfelelő testtartás, ami miatt az állás és a járás közben, különböző mértékben terhelődnek a lábak, ahogyan a hossz-, valamint harántboltozat megsüllyedése, a rheumatoid arthritis (reumás artritisz), ritkábban a stroke és a cukorbetegség is kalapácsujjat okozhat. Az amerikai Mayo Clinic orvosai ugyanakkor arra jutottak, hogy a kalapácsujj gyakoribb azoknál a betegeknél, akiknek károsodott az ideg a lábukban.

Kellemetlen tünetek

Fokozatosan súlyosbodó elváltozásról van szó, mely eleinte nem okoz különösebb fájdalmat. Idővel azonban a panaszok fokozódnak, az ízületek megduzzadnak, a deformált ujjon bőrkeményedések, tyúkszem, majd zsugorodás alakulhat ki. Az ujjak megmerevednek, a fájdalom pedig egyre elviselhetetlenebbé válik.

Kezelési lehetőségek

A kalapácsujj nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, ha azonban nem kezeljük megfelelően, lassan, de biztosan súlyosodik a deformáció. Az időben elkezdett terápia–mikor az ujjízületek még elég hajlékonyak–, megállíthatja, vagy akár visszafordíthatja az elváltozást. Sikeresen alkalmazható a gyógytorna, melynek lényege a megrövidült izmok ellentétes húzása. Ezt a „lábujj-tornát” mi magunk is elvégezhetjük: masszírozzuk, mozgassuk ujjainkat egyenként, majd próbáljunk velük a földről apróbb tárgyakat felemelni. Léteznek olyan gyógyászati segédeszközök, például a lábujjsín, amelyek segítségével ujjainkat megfelelő pozícióba rögzíthetjük. Szintén enyhíti a tüneteket a kifejezetten a kalapácsujjra kifejlesztett cipőpárna. Amennyiben elmulasztjuk a kalapácsujj kezelését, az ízületek merevvé és keménnyé válnak, ezért az elváltozás már csak műtéti úton szüntethető meg. Általában a beavatkozás csak pár percet vesz igényben, a sebész 2-3 helyen, egyenként kétmilliméteres bevágást ejt a kalapácsujjon, valamint eltávolítja a felesleges bőrt.

Sikeres műtét gyermekkorban

A kalapácsujj műtéti megoldása gyermekkorban is sikeres. A Bone and Joint Journal statisztikája szerint, a hajlítóizom (flexor) korrekciója, a felmérésbe bevont 188 gyermek csupán 5 százalékánál volt eredménytelen.

És akkor a megelőzés

A kalapácsujj ­­­–amennyiben nem betegség okozza– néhány egyszerű óvintézkedés betartásával megelőzhető. A legfontosabb, a kényelmes, az ujjakat nem összeszorító lábbeli viselése, valamint a harántemelő és a testtartás javító segédeszközök használata. Cipőnk vége és a leghosszabb lábujj között, legalább másfél centi hely maradjon, a női cipő sarka ne legyen öt centinél magasabb.

Tudtad?

Kétféle kalapácsujj létezik

  • Rugalmas kalapácsujj: a deformált lábujj ízülete továbbra is mozog, ebben az esetben műtéti beavatkozás nélkül is kezelhető az elváltozás.

  • Merev kalapácsujj: az inak és a lábujj merev, az érintett lábujj nem mozog.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email