Mire jó a királydinnye? Nemcsak sportolóknak ajánlott

Királydinnye hatásai

A királydinnye (Tribulus terrestris, kecskefej, gokshura, caltrop) nem a modern kor találmánya. Évezredek óta ismeri és használja a tradicionális gyógyászat. Elsősorban izomnövelésre, a fizikai és a szexuális teljesítmény fokozására ajánlják, ám ennél sokkal szerteágazóbbak jótékony hatásai. Elég csak a tesztoszteronszint emelésre, a koleszterin és a vércukor csökkentésére vagy a magas vérnyomás elleni tulajdonságára gondolni. És, ez még korántsem az összes érv, ami a királydinnye mellett szól.


Kínában és Indiában már az ókorban úgy tartották, hogy a királydinnye gyökere, valamint gyümölcse növeli a libidót és az izomerőt. De előszeretettel használták vesetisztításra, illetve különböző duzzanatok megszüntetésére. Nem csoda, hogy óriási tisztelet övezte ezt a növényt, ami napjainkban az egész világon reneszánszát éli. Persze, elsősorban az imént említett két hatása miatt, ám a jó hír az, hogy a királydinnye ennél is értékesebb. Többféle módon támogatja az egészségünket, ezért kerül be alapanyagként számos étrend-kiegészítőbe.

Tesztoszteron, libidó, királydinnye

Kétségtelen, hogy a királydinnye egyik fő felhasználási területe a szexuális aktivitás erősítése. Sokan hisznek benne, és alkalmazzák, mint természetes megoldást a libidóproblémákra. E mögött az a felismerés rejlik, hogy fogyasztása férfiaknál harmadával megemelheti a tesztoszteronszintet – a többit pedig nem kell elmagyarázni. Illetve azért mégis van helye némi kiegészítésnek.

Bár a királydinnye tesztoszteron növelő képességét mindenhol kihangsúlyozzák, azt azért meg kell jegyezni, hogy erre vonatkozóan felemásak az információk.Ennek ellenére a libidót bizonyítottan fokozza, amit több kutatás is alátámaszt. Az egyikben a két hónapon keresztül napi 750–1500 mg királydinnyét kapó férfiak 79 százaléka számolt be arról, hogy nőtt a szexuális késztetésük. Egy másik kísérletben hasonló mennyiségű hatóanyag 90 nap után a résztvevő nők többségében váltott ki fokozott szexuális vágyat. Sőt, a Szófiai Egyetem kutatásában már négy hét után sokkal jobb lett a résztvevők erekcióképessége.Napi 1500 mg jelentős javulást váltott ki erekciós problémákkal küzdő férfiaknál.

És az izmok?

A tesztoszteron mennyiségének növekedése nemcsak a szexuális aktivitásban mutatkozik meg, hanem ennek eredményeképpen az izomtömeg is nagyobb lesz. A Journal of Dietary Supplements-ben közzétett összefoglaló felmérés megállapítja, hogy a királydinnye bizonyos feltételek teljesülése mellett valóban megemeli a tesztoszteronszintet. Egy egyiptomi kutatásban napi 750 mg királydinnye-kivonatot adtak férfiaknak három hónapig. Kimutatták, hogy a kúra eredményeként nőtt a páciensek tesztoszteronszintje. A növénynek a nőknél is van egy speciális hatása. Mégpedig az, hogy fogyasztásával helyreállhat az ösztrogén ideális mennyisége a vérben. Ezzel enyhülnek a klimax tünetei, valamint hozzájárul a testzsír arányának helyreállásához. Utóbbi a férfiaknál is megfigyelhető, mivel javítja a zsíranyagcserét.

Királydinnye cukorbetegeknek

Láthattuk, hogy a királydinnye hatékony lehet szexuális zavarok esetén, ami kétségtelenül fontos, de talán még lényegesebb a vércukorszintre gyakorolt hatása. Hiszen a cukorbetegség egy olyan kór, ami súlyos állapotot idézhet elő.

Kutatások igazolták, hogy a királydinnye fogyasztásával a diabéteszben szenvedőknek javulhat a koleszterinértéke, és csökkenhet a vércukorszintje. 1000 mg napi bevitelével három hónap alatt szignifikánsan csökkent a vércukor- és koleszterinszint 2-es típusú cukorbetegeknél – írja a Shiraz Orvosi Egyetem tanulmánya.

Méregtelenítés és immunerősítés

Ha kevesebb a méreg a szervezetünkben, az immunrendszerünk felerősödik és fordítva: amikor felturbózzuk az immunrendszert, akkor a méreganyagokkal szemben is hatékonyabb lesz a védekezésünk. Ebben segíthet a királydinnye, hiszen vízhajtóként felgyorsítja a toxinok távozását, és ettől függetlenül fokozza az immunsejtek működését. Ráadásul, a gyulladáscsökkentésben is számíthatunk erre a gyógynövényre, ami szintén egy olyan eredmény, ami a szervezet védekezőképességével függ össze.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email