Kullancs eltávolítása biztonságosan

Kullancs eltávolítása biztonságosan 1

Egyre többször fordul elő, hogy messze az erdőktől, parkokban vagy éppen játszótereken találkoznak kullancsokkal. Az apró vérszívó rovarok a kisállatokon utazva, illetve szó szerint a „szelek szárnyán” érkeznek a városok sűrűn lakott területeire. A kullancs eltávolítása többféle módon lehetséges, a legegyszerűbb és legbiztonságosabb a kullancskanál használata, de odafigyeléssel a hagyományos technikák is biztonságosan alkalmazhatók.


A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról lesnek kiszemelt prédájukra, sokkal jobban szeretik a füves és magasabb páratartalmú környezetet. Főleg az alacsonyabban fekvő erdők, bokros részek közelében fordulnak elő ritkán vándorolnak 1500 méter feletti magaslatokra. A kullancsok tavasztól őszig veszélyesek, de ha enyhe az időjárás előfordulhat, hogy a téli időszakban is aktívak maradnak. Egyre többször találkozhatunk velük a városok sűrűn lakott részein, a parkokba, játszóterekbe elsősorban a kutyákon, macskákon és más kisállatokon „utazva” jutnak el. Megfigyelték azt is, hogy viharokban az erős szél akár kilométeres távolságra is elfújhatja a kullancsokat.  

A kullancscsípés általában fájdalom- és viszketésmentes, ezért sokan észre sem veszik a testükre tapadt vérszívót. Többnyire csak annyi problémát okoz, hogy a csípés helyén felsérti a bőrt, ami legfeljebb enyhe kipirosodással jár. Egyes kullancsfajták azonban – ilyen az Ixodes scapularis – súlyos betegségeket, Lyme-kórt és vírusos agyhártyagyulladást is terjeszthetnek. Ezért rendkívül fontos a kullancs eltávolítása, amit azonban csak szakszerűen szabad elvégezni: ellenkező esetben, többet árthat, mint használ.

Kullancs eltávolítása: ne kapkodjunk!

A kullancs a szájszervével kapaszkodik a bőrbe, ezért ha nem megfelelően próbáljuk meg kiszedni, könnyen leszakíthatjuk a rovar testét. Ügyelni kell arra, hogy a kullancs eltávolítása során a fejet ebben az esetben is húzzuk ki a bőr alól!

Legegyszerűbb, ha a kullancs eltávolításakor a patikákban kapható kullancseltávolító kanalat alkalmazzuk, amelyet érdemes kirándulás közben magunknál tartani. Ne essünk azonban akkor se kétségbe, ha mégsem áll rendelkezésünkre ez a hasznos eszköz. Néhány egyszerű szabály betartásával ugyanis nélküle is biztonságosan megszabadulhatunk nem kívánt útitársunktól.

A kullancs eltávolítása lépésekben:

  • A kullancs környéki bőrt emeljük meg úgy, hogy a rovar a redő legmagasabb pontján legyen.
  • Fogjunk egy csipeszt, ennek hiányában az ujjainkkal vagy egy vékony zsineggel is dolgozhatunk. Utóbbit a kullancs álkapcsai köré tekerjük.
  • A bőr enyhe nyomásával egy időben, a fej magasságában kezdjük el a kullancsot lassú, de határozott mozdulattal kihúzni. Ügyeljünk arra, hogy ne „ringassuk” közben, nehogy leszakítsuk a fejét.
  • Ha az állat feje mégis a bőrben maradt egy steril tűvel – mintha szálkát szednénk ki – vegyük ki a bőr alól.
  • Az eltávolított kullancstól minden esetben biztonságosan szabaduljunk meg.
  • Fertőtlenítsük a csípés helyét és kezeinket.

Akkor forduljunk orvoshoz, ha a kullancsot eltávolítása nem sikerült, az állat feje túl mélyen beágyazódott a bőr alá, vagy a csípést követő héten láz, hidegrázás, illetve fejfájás jelentkezik.

Amit soha ne tegyünk

Ne próbáljuk meg a kullancsot rázogatva, hirtelen mozdulattal eltávolítani, valamint kezeinkkel összenyomva megölni. Felesleges vegyszerekkel, többek között az előszeretettel alkalmazott benzinnel vagy körömlakklemosóval próbálkozni, a kullancs ugyanis óránként csak néhányszor lélegzik. A piszkálás azonban arra késztetheti a parazitát, hogy hányjon, így közvetlenül a testünkbe üríti a bélrendszerében élő kórokozókat, valamint a méreganyagokat.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email