Lazacolaj kutyának – Miért legyen az étrend része?

Lazacolaj kutyáknak

Rendbe rakja a testsúlyt, megszépíti a bőrt, rendezi a koleszterinszintet, javítja a szervek vérellátását, jót tesz a szívnek, fokozza az agyműködést és nagyszerű gyulladáscsökkentő. Ezek az omega-3 zsírokban rendkívül gazdag lazacolaj emberekre gyakorolt hatásai. Ráadásul, nemcsak nekünk hasznos, a lazacolaj kutyáknak legalább ennyire ajánlott.


Minden hal egészséges – szokták mondani, ami kis túlzással, de valóban így van. Különösen igaz ez a lazacra, és még inkább a lazacolajra, ugyanis ez valóságos éléskamrája az egészséges összetevőknek. Hogy csak a legfontosabbat említsük, bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat, méghozzá eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA). Ennek a két anyagnak köszönheti a lazacolaj jótékony hatásainak többségét. Így szívvédő tulajdonságát, hatékony gyulladáscsökkentő képességét, az agyi folyamatok javítását, valamint az ideális testsúly fenntartását. És, ami igazán különlegessé teszi az az, hogy a lazacolaj kutyáknak is hasznos, szinte ugyanazokkal az előnyökkel szolgál, mint az emberek esetében.

Mire jó a lazacolaj?

Kiváló gyulladások ellen: bár a gyulladás a szervezet természetes védekezőfunkciója, ha krónikussá válik, súlyos betegségeket okozhat. A lazacolaj fogyasztásával ez megelőzhető, különösen jó szolgálatot tehet az ízületi gyulladások, bélrendszeri gyulladások és bőrgyuladások esetén. Szintén sikerrel használható a szívvel kapcsolatos gyulladások leküzdésére azáltal, hogy a benne lévő omega-3 zsírok tompítják a gyulladásos reakciót. A British Journal Clinical Pharmacology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az EPA és a DHA állatmodelleken jó eredményeket mutatott a reumás ízületi gyulladás, gyulladásos bélbetegség (IBD) és asztma kezelésekor.

Javítja a koleszterinszintet: a lazacolaj két irányból is segíthet elkerülni, illetve kezelni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az egyik a gyulladásellenes hatása, a másik a trigliceridszint csökkentése és ezzel együtt a jótékony HDL koleszterin mennyiségének növelése a vérben. A lazacolaj kutyáknak adva számos szívprobléma megelőzésében segíthet.

Fokozza a fizikai aktivitást: az omega-3 zsírok fontos szerepet játszanak a nitrogén-oxid előállításában. Egy olyan vegyületről van szó, ami elengedhetetlen az erek egészségének megőrzéséhez. Támogatja a vérkeringést, ezáltal javul az izmok (és a belső szervek) oxigénellátása különösen mozgás közben. Kedvencünk minél többet mozog, annál jobb lesz a fizikuma a lazacolajnak köszönhetően. És, ami még lényeges, az aktivitás és az omega-3 zsírsavak együttes hatásának köszönhetően immunrendszerük is erősebbé válik.

Támogatja az agyműködést: a lazacolaj javítja és fenntartja a kognitív funkciókat. Különösen idősödve lényeges, hogy a mentális képességek megmaradjanak, vagy legalábbis a hanyatlás moderált legyen. A lazacolaj ebben segíthet, ahogyan egyes idegi problémák megelőzéséhez is hozzájárulhat. Van még egy támogató tulajdonsága, mégpedig az, hogy hozzájárul az agy fejlődéséhez. Egy a Frontiers szaklapban publikált elemzés pedig a lazacolajban nagy mennyiségben jelen lévő omega-3 zsírsavak neuroprotektív tulajdonságairól ír. Többek között megmutatja, hogyan segíthetnek a leggyakoribb neurodegeneratív rendellenességek kezelésében és megelőzésében, illetve az általános agyi egészség fenntartásában.

Élesebb szem, egészségesebb bőr: az omega-3 zsírsavakat tartalmazó lazacolaj a szem és a bőr igazi barátja. Ha elegendő jut belőle a szervezetbe élesebb lesz a látás, csökken a szembetegségek, például a glaukóma kockázata. Védi a bőrt, támogatja a bőr egészségét, gyorsítja a sebgyógyulást, enyhítheti a bőrallergiákat. Kutyáknál nemcsak a szemet védi, hanem a szőrzet is szebb és puhább lesz a lazacolaj hatására.

A Marine Drugs oldalain megjelent kínai tudományos értekezés a bőrön tapasztalható gyulladáscsökkentő hatáson túl a lazacolajban található omega-3 zsírok sebgyógyulást segítő képességét is hangsúlyozza. Ez már csak azért is lényeges, mert négylábú barátaink bizony gyakorta szereznek felületi sérüléseket, amiket sokszor észre sem veszünk.

Lazacolaj fogyasztása

Többféle módon lehet biztosítani a lazacolaj megfelelő bevitelét. Elegendő lehet a lazac fogyasztása ám, ha biztosra akarunk menni, akkor javasolt lazacolaj-kiegészítők alkalmazása. Folyadék vagy gélkapszula formájában egyaránt elérhetők, ezeket könnyen belekeverhetjük kedvencünk ételébe.

Lehetséges mellékhatások

A lazacolaj-kiegészítők biztonságosak, azonban túlzott fogyasztásuk kellemetlen mellékhatásokhoz, így emésztési zavarokhoz, hányáshoz, hasmenéshez, illetve hízáshoz vezethet. További következmény lehet a rossz lehelet.

Figyelni kell arra is, hogy a lazacolaj hígítja a vért. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kiegészítők esetében tartsuk magunkat az adagolási előíráshoz, hiszen ezek a termékek koncentráltan tartalmazzák az omega-3 zsírsavakat.

Milyen a jó lazacolaj?

A lazacolaj titka, hogy hidegen sajtolják az állat különböző részeiből. Ez a technológia a biztosíték a magas zsírsavkoncentrációra. Ellentétben más halolajokkal, amelyeket forralnak, így hatóanyagaik nagy részét elveszítik.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email