Leszokás az alkoholról | Szabaduljunk az alkoholfüggőségtől

Leszokás az alkoholról | Szabaduljunk az alkoholfüggőségtől 1

A leszokás az alkoholról nem könnyű feladat, hiszen egyike a legaddiktívabb szereknek, azaz rendkívül erős függőséget okoz. Ahhoz, hogy megszabaduljunk az alkoholizmustól nagy lelkierőre és szilárd elhatározásra van szükségünk, súlyos esetben pedig orvosi segítséget is igénybe kell venni.


Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben, az alkoholizmus hátterében valamilyen lelki probléma áll, ezen kívül kialakulásában a társadalmi közeg, a lakókörnyezet és a szülői minta is meghatározó lehet. A leszokás az alkoholról azért nehéz, mert, ha meg is oldjuk a kiváltó okokat, a szervezet igen hamar hozzászokik, ezért megvonása olyan összetett, és kellemetlen tüneteket okoz, hogy bár az alany nem is kívánja, folyamatosan innia kell.

Az alkoholizmus története

Az alkoholizmust, mint krónikus betegséget először Magnus Huss határozta meg 1848-ban. Bármilyen furcsa, addig a rendszeres alkoholfogyasztás teljesen normális jelenség volt, amelynek gyökerei az ókorig nyúlnak vissza. Természetesen azokban az időkben nem annyira a lelki problémák elnyomására használták, hanem szinte „kényszerből”, hiszen a kutak, források sokszor fertőzöttek voltak, ezért a felnőttek – és a gyermekek is – szinte csak alkoholos-, azaz fertőtlenített, fertőtlenítő alapú, italokat fogyasztottak. Az ókori Egyiptomban főként az enyhe sört, míg a mediterrán vidékeken különféle borokat ittak, amelyeket az istenek nektárjának is neveztek. A köztudatban a víz, mint az élet nélkülözhetetlen eleme, nem volt jelen, sőt, az alkoholos italokat kifejezetten energiaforrásként tartották számon. Jó példa erre, hogy az Új Testamentum szerint Jézus a vizet változtatta borrá.

Ezek az italok azonban alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeztek, ám már évezredekkel ezelőtt is felismerték, hogy a leszokás az alkoholról, nem is annyira egyszerű. Az alkohol hiánya okozta tüneteket már az ókorban pontosan meghatározták. Ezek, az önkontroll elvesztése, a hirtelen agresszivitás, a remegés, a vérnyomás alteráció, a légzés leállás stb. A középkorban a magas alkoholtartalmú italokat gyógyszerként tartották számon, oly annyira, hogy még a beteg házi jószágokkal ezeket itatták velük, mivel úgy vélték, az erősen alkoholos italok varázslatos erőkkel rendelkeznek.

A viszony az alkoholfogyasztással 1880 körül kezdett megváltozni, mikor Pasteur, majd később Ebert a tífusz vírust kezdték behatóbban vizsgálni: ennek eredménye a víztömegek tisztításának lehetőségét hozta magával. Ennek köszönhetően a friss víz mindenki számára elérhetővé vált, ezért az alkohol fogyasztása háttérbe szorult, és nagyobb figyelmet kapott a leszokás az alkoholról problémája.  

Leszokás az alkoholról: ismerjük meg a fajtáit

Ahhoz, hogy a leszokás az alkoholról aránylag könnyen és gyorsan menjen, fontos meghatározni, mit is nevezünk alkoholizmusnak. Az amerikai pszichológus, Cloninger szerint kétféle alkoholista létezik: az első csoportba azok tartoznak, akik 30 éves koruk után kezdenek inni. Rendszerint igen ritka, hogy a kór kihatna a társadalmi életükre, nem antiszociálisak, és nem mutatnak agresszív viselkedéseket. A második csoport főként a férfiakra jellemző: fiatalabb korban kezdik a rendszeres alkoholfogyasztást, gyakran zavart személyiségűek, depresszív hajlamúak, közeli családtagjaik között jelen vannak az idült alkoholisták.

Ennek ellenére a szakembereknek megoszlik a véleményük: vannak, aki a rendszeres és mértékletes alkoholfogyasztókat is alkoholistának könyvelik el, míg mások csak azokat nevezik alkoholistának, akinek a szeszesital fogyasztása kihat a társadalmi életre és baráti, családi kapcsolataikra. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy az alkoholizmust ne keverjük össze az alkoholmérgezéssel, ami általában izolált jelenség, sőt, főként a „gyakorlatlan” ivóknál jelentkezik, és nem jelent függőséget.

Leszokás az alkoholról: pár praktikus tipp

Ahogyan már említettük, a leszokás az alkoholról mindig fejben dől el. Hogy ez valóban megtörténjen, az alábbi tanácsok sokat segíthetnek:

 • Mindenekelőtt forduljunk orvoshoz. Ez első lépések megtételéhez kérjük szakember tanácsát.
 • Állítsunk össze egy listát az alkohol szervezetünkre és életvitelünkre gyakorolt káros hatásairól, illetve arról, mennyire javulna életvitelünk, egészségünk, ha a leszokás sikerrel jár.
 • Tartsuk magunkat távol azoktól a boltoktól és szolgáltatói egységektől, ahol könnyedén hozzájuthatunk a szeszes italokhoz. Az első időszakban elég egy teli üveg látványa ahhoz, hogy meginogjunk elhatározásunkban, és a leszokás az alkoholról sikertelen legyen.
 • Keressük fel a leszokással foglalkozó internetes fórumokat, közösségeket, használjuk fel mások tapasztalatait.
 • Találjunk magunknak valamilyen hobbyt (legyen az barkácsolás, festés, olvasás, kertészkedés, főzés, torna stb.), hogy elvonjuk a figyelmünket a káros szenvedélyről. És az időnk is gyorsabban repül!
 • Szakorvos segítségével derítsük ki, milyen mentális probléma áll az alkoholfogyasztás hátterében. Egy jó diagnózis már fél siker.
 • Ne szégyelljünk segítséget kérni rokonoktól, barátoktól. A leszokás az alkoholról nem egyszerű, szükségünk van szeretteink támogatására, anélkül hogy bűnösnek éreztetnének minket, hiszen az alkoholizmus krónikus betegség.
 • Az alkoholról nem lehet egyik napról a másikra leszokni, kicsit olyan, mint egy fogyókúra: iktassunk be alkoholmentes napokat, majd hetente fokozatosan növeljük a számukat.
 • Díjazzuk magunkat! Az alkoholra szánt pénzt tegyük félre: rá fogunk jönni, hogy az absztinens életmód pénztálcánknak is jót tesz. A spórolt pénzt költsük valami olyanra, amire régen vágyunk: ez endorfint szabadít fel agyunkban, és kevésbé érezzük az alkohol hiányát.
 • Vegyük igénybe a természetes leszoktató szerek segítségét. Különösen ajánlottak az ájruvéda (indiai) táplálékkiegészítők, ezek nem okoznak függőséget!
 • Nagyon fontos, hogy elkerüljük a visszaesést. Több hétig, hónapig tartó teljes absztinencia egy korty alkohol miatt a semmivé válik.

Tapasztalatok szerint, a leszokás az alkoholról igazán akkor válik nehézzé, amikor elérjük a második, harmadik absztinens hetet. Sokan azt gondolják, hogy két hétnyi „tiszta” állapot, már elegendő, azonban a komolyabb elvonási tünetek rendszerint éppen ezt követően alakulnak ki. Sokszor erős fájdalmak, elviselhetetlennek tűnő remegés, önkéntelen rángások, szédülés jelentkezik. Ilyenkor rendkívül fontos a lelki támasz, hogy legyen mellettünk valaki, aki mellénk áll ezekben a hetekben.

Minden rajtunk múlik

Tudomásul kell venni, hogy a leszokás az alkoholról egyéni műfaj, ami csak rajtunk múlik. Bár a csatát egyedül vívjuk meg, ne szégyelljünk környezetünktől segítséget kérni: a lelki támogatás óriási erőt adhat.

Tudtad?

A leszokás az alkoholról akkor sem megy egyik napról a másikra, ha ennek érdekében kórházba vonulunk. Lassú folyamat, melynek során saját erőnket tesszük próbára: a legfontosabb, hogy megtaláljuk a legfontosabb motivációt, és kisebb visszaesések esetén se adjuk fel a harcot.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181622/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7988360

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2844334/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email