Nem kell gyógyszer a másnaposság ellen

Nem kell gyógyszer a másnaposság ellen 1

Másnaposság ellen nem kell azonnal gyógyszerekhez nyúlni. Vannak ugyanis természetes megoldások, amik hatékonyan enyhítik a kellemetlen tüneteket.


Ki a bort, ki a sört szereti, sokan a röviditalokra, vagy a koktélokra esküsznek, egy dolog azonban mindegyikben közös: amennyiben mértéktelen mennyiségben fogyasztunk belőlük, másnap óhatatlanul megjelenik a macskajaj. Ilyenkor jöjjek jól a házi praktikák és a természetes gyógymódok, amikkel gyógyszerek nélkül is megszabadulhatunk a másnapossággal járó rosszulléttől. De, bármelyiket is választjuk, utána érdemes elvégezni egy alapos méregtelenítést. Azt se feledjük el, hogy tökéletes megoldás nincs, a másnaposság tünetei azonban enyhíthetők.

Kínzó tünetek

A másnaposság tünetei közül, szinte mindenkinél jelentkezik az erős hasfájás és fejfájás, a szédülés, illetve a hányinger, ahogyan gyakori panasz a fényérzékenység, az izomfájdalom, a hasmenés, valamint az ingerlékenység is.

Miért vagyunk másnaposak?

A túlzott alkoholbevitel – főleg, ha rövid időn belül történik −, erősen megterheli a májat, hiszen hirtelen nagy mennyiségű toxikus anyag „zúdul rá”, amit nem képes teljességgel és hatékonyan feldolgozni. Ez pedig azzal jár, hogy a szervezetben hirtelen felszaporodhatnak a semlegesítetlen méreganyagok. Mivel a máj alkohollebontó képessége gyengül, az alkohol egy része közvetlenül bekerül a véráramba, ami átmenetileg károsítja az idegpályákat – ennek jele például a lassuló reflex −, negatívan befolyásolja az agy működését. Ez tudatzavart, eszméletvesztést okozhat, de súlyosabb esetben a szervi, nem kontrollált izomműködést is befolyásolhatja, ami önkéntelen izomrángással, vérnyomás problémákkal és légzési nehézségekkel járhat. Szintén a nagy mennyiségű alkohol eredménye a vércukor- és a káliumszint leesése, illetve a kiszáradás. Utóbbi az alkohol vízelvonó tulajdonságának eredménye.

Vizet, vízzel: a legjobb megelőzés

Másnaposság ellen, fogyasszunk minél több vizet! Sőt, ne csak akkor, hanem már alkoholfogyasztás közben, és közvetlenül a lefekvés előtt is igyunk vizet, majd a reggelt is ezzel kezdjük. Így pótolhatjuk az alkohol által szervezetünkből kivont folyadékot, valamint hozzájárulunk ahhoz, hogy gyakrabban távozzon a vizelet, ami természetes módon segít kiüríteni az etilént a szervezetből. A víz tehát valódi orvosság a másnaposság ellen!

Reggelire gyümölcs és pirítós

Bár a másnaposság egyik tünete az étvágytalanság, ne hagyjuk ki a reggelit. Másnaposság ellen, fogyasszunk gyümölcsöket és könnyen emészthető, egyszerű ételeket, a kétszersülttel a gyomorégést is csillapítjuk. Így nem terheljük feleslegesen az amúgy is „lefárasztott” májunkat, veséinket és gyomrunkat. A pirítósra csorgassunk rá egy teáskanál mézet, hogy megemeljük vércukorszintünket. Eszünkbe ne jussanak a koffein- vagy szénsavtartalmú italok, ezek ugyanis fokozzák a gyomorsav termelését, valamint irritálják a bélfal nyálkahártyáját. A gyümölcsök közül válasszuk a banánt, ami az alkohol által kivont káliumhiányt azonnal megszünteti, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Hatékony a vörös ginszeng

A koreai Yonsei University kutatói, tudományos felmérés keretében vizsgálták a vörös ginszeng másnaposság ellenes hatását. Megállapították, hogy a porított, és vízben feloldott gyógynövény csökkenti a véralkohol szintjét, megelőzi, és hatékonyan csökkenti a másnaposság tüneteit.

Másnaposság ellen méregtelenítés

Minden, amit a másnaposság ellen teszünk csak tüneti kezelés. Ahhoz, hogy szervezetünk ismét optimálisan működjön, érdemes mielőbb egy méregtelenítő programot is elvégezni. A minőségi méregtelenítés nemcsak a toxionokat távolítja el, hanem helyreállítja az anyagcserét, elősegíti a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok pótlását. Javasolt a máj megtisztítása is, hiszen az alkohol leginkább ezt a szervünket terheli meg.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10836917

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24458173

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email