Mi mennyi: tévhitek a kalóriáról

Mi mennyi: tévhitek a kalóriáról 1

A modern fogyókúrás diéták bűvöletében a karcsúsodni vágyók szinte csak a bevitt kalória számolásával foglalkoznak. Pedig mindez csupán illúzió a kalóriavesztés ugyanis nem egyenlő a fogyással.

 

 

A kalória számolgatása egy félreértés eredménye, mely abból ered, hogy összetévesztjük az élelmiszerek elégetéséből származó energiát azzal, amire szervezetünknek mindennapi működéséhez szüksége van. Valójában két különböző energiáról van szó.

 

A kalória számolásának csapdái

Az élelmiszerekben található kalória értékét az úgynevezett kaloriméter segítségével oxidáció útján határozzák meg. Tudni kell, hogy a kalória csupán egy mérőszám, amely az ételek besorolásához szükségeltetik a fogyókúrához azonban valójában nincs sok köze. Amikor egy élelmiszer kalória mennyiségét kiszámítják, valójában elégetik a kaloriméterben. Az ennek során felszabaduló energiát termikus energiának nevezzük. Ne tévesszük össze a szervezet valós energiaszükségletével ez ugyanis kémiai energia. Testünk nem egy termodinamikus gép, amely csupán a hőből veszi fel az izom-, az elektromos- és az idegi működéséhez szükséges energiát. Ahhoz, hogy rendszerünk tökéletesen működjön kémiai energiára, valamint hőmérsékletünk egyenletes, folyamatos fenntartására van szükség. Mindez a hidrogén és oxigén kapcsolatán múlik és nem a szén, illetve az oxigén közöttin, ahogyan a kaloriméter belsejében történik. Két teljesen különböző folyamatról van szó egyszerűen fogalmazva, ha testünk hőt venne igénybe ahhoz, hogy például izommunkát végezzen tulajdonképpen elégetnénk magunkat. A lényeg az, hogy az élelmiszerek energiája nem hatóanyagként raktározódik. A táplálékok a tápértékékükkel járulnak hozzá testünk kémiai energiaszükségletéhez – ehhez azonban először fel kell dolgoznunk őket. Minden élelmiszer valamily minőségű és mértékű tápérték forrása: tartalmazhatnak kisebb-nagyobb mértékben vitaminokat, szénhidrátokat, zsírokat, ásványi anyagokat, illetve rostokat. Ha egy adott élelemnek csak a kalóriaértékét vesszük figyelembe és ezért nem fogyasztjuk rengeteg fontos és nélkülözhetetlen tápanyagtól fosztjuk meg magunkat. Ez a fő oka annak, hogy az elhibázott fogyókúrára szervezetünk elraktározással reagál.

 

Kaloriméter és kalória

Nagy hiba, ha azt hisszük egy adott élelmiszerben megtalálható kalória szervezetünk számára egyenértékű azzal a mennyiséggel, amit a kaloriméter mérésének eredményeként kapunk. Gondoljunk csak bele: vannak olyan növényi rostok, amelyeket szervezetünk képtelen lebontani és ezért nem is nyerünk ki belőlük energiát, holott a kaloriméter tökéletesen megméri mennyi kalória található bennük.

Ne számolgassunk tehát, inkább a vitamin és ásványi anyag forrásokat keressük. Adjunk meg testünknek mindent, ami hosszú távon garantálja helyes működését. Szervezetünk jóval összetettebb gépezet mint gondolnánk, figyeljünk igényeire és ne felejtsünk el időnként megszabadulni a felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email