Dezodor és az izzadásgátló – Káros anyagokat tartalmazhatnak

Dezodor és az izzadásgátló - Káros anyagokat tartalmazhatnak 1

Számtalan dezodor és izzadásgátló szer sorakozik a boltok polcain. Az esetleges irritációk vagy allergiás reakciók elkerülése érdekében mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő és lehetőleg káros összetevőktől mentes terméket válasszunk. A legjobban akkor járunk, ha magunk készítjük el dezodorunkat.


A kellemetlen testszag és az erős verejtékezés ellen a legegyszerűbbnek tűnő megoldás a dezodorok, illetve izzadásgátlók használata. Míg az első csoportba tartozó termékek illatukkal harcolnak a nem kívánt szagok ellen, az izzadásgátlók, ahogyan elnevezésük is mutatja, magát az okot, azaz a verejtékezést igyekeznek megszüntetni. Bár ezek a termékek lényegében ugyanazt ígérik a vásárlóknak, és összetételük is hasonló, mégis érdemes megbizonyosodni arról, hogy valójában mit és milyen mennyiségben tartalmaznak. Egyáltalán nem túlzó az óvatosság, a dezodor és az izzadásgátló összetevői ugyanis bőrirritációt, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki, a bőrön keresztül a szervezetbe kerülve pedig az arra érzékenyeknél akár betegségeket is okozhatnak.

Dezodorok és az izzadásgátló alapanyagok

  • Alumínium: Szinte az összes, mechanikus védelmet nyújtó izzadásgátló termékben megtalálható. A természetben és számos táplálékban is jelen van, ám nagy mennyiségben káros lehet. Mivel a hónaljhoz közel található, roppant érzékeny emlőmirigyek szomszédságában alkalmazzák, az alumíniumot tartalmazó izzadásgátló használata egyes vélemények szerint hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Kutatások folynak arról is, hogy milyen kapcsolat van az Alzheimer-kór és az alumínium szervezetbe jutása között.
  • Methoxychol: Eredetileg hormonális hatású növényvédő szer, amely a bőrön át felszívódva felhalmozódik a sejtekben. Méregtelenítő kúrával megszabadulhatunk tőle.
  • Paradichlorobenzene (para-diklór-benzol): Kutatások szerint nagyobb mennyiségben árt a májnak, a vesének és az idegrendszernek, lehetséges rákkeltő szerként is nyilvántartják.
  • Fenol: Oxidáló és toxikus hatású.
  • Formaldehid: Allergén anyag, irritálja a nyálkahártyát, huzamosabb belélegzés esetén rákkeltő. Hozzájár a leukémia kialakulásához.
  • Ftalátok: Nagy mennyiségben rákkeltő, valamint reproduktív problémákat, meddőséget, illetve a terhesség alatt alkalmazva magzati elváltozásokat okozhat. Károsítja a májat és a vesét. Bár több vegyületének felhasználása gyermekápolási termékekben nem engedélyezett az Európai Unióban, a dezodorokban leggyakrabban megtalálható dietil-ftalát nincs tiltólistán.
  • DBC: Lassítja a tüdő egészséges működési folyamatait, súlyosbíthatja az asztmában szenvedők tüneteit.
  • VOCs (Volatile organic compounds): Az illékony szerves vegyületek, légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, hosszabb távon rongálják a májat és az idegrendszert.
  • Xylene (xilolmósusz): Máj és vesekárosító, csökkenti a termékenységet, növeli a rák kialakulásának kockázatát.
  • Naphthalene (naftalén): Nagy mennyiségben rombolja a vértesteket, a májat és a veséket, valamint szem- és bőrirritációt okoz.

Biztosan elkerülhetjük a vegyi anyagok káros hatásait, ha házilag állítjuk elő az igényeinknek megfelelő, egészséges dezodoráló szerünket. Soha ne felejtsük el, hogy az izzadás természetes folyamat, aminek fontos élettani funkciói vannak: Hűti a testünket, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.

Tudtad?

A hónalj szőrzetének eltávolítása akadályozza a kellemetlen szagokat okozó kóros baktériumok szaporodását.

Házilag elkészíthető dezodor és izzadásgátló receptünk itt olvashatók.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email