Miért fontos a kézmosás?

Miért fontos a kézmosás? 1

Az egészségünk megóvásának, valamint a baktériumok és fertőzések terjedésének legfőbb módja az alapos kézmosás. Ahhoz azonban, hogy ez kellően hatékony legyen, nem elég csupán kezünket a víz alá tartani, a tisztálkodó szereknek is főszerep jut.

 

Talán nem is gondolnánk, de a legfrissebb kutatási eredmények szerint mobiltelefonunkon és számítógépünk billentyűzetén, vagy akár papír-és aprópénzen több baktérium található, mint a WC-ülőkén. Emellett a lakásunk kilincsein, a távirányítón, a bankjegykiadó automaták gombjain ugyancsak hemzsegnek a kórokozók, a villamos kapaszkodójáról már nem is beszélve.

Ráadásul a fent említett használati tárgyak egynegyedén jelen van a Staphylococcus aureus, ami egy közönséges, és az emberi bőrön tenyészik, azonban könnyen problémát okozhat, ha bekerül a véráramba. De vajon mit tehetünk ellene?

A legfontosabb dolog a rendszeres és alapos kézmosás, hiszen az alapvető higiéniás szokások hiánya sok fertőzésért, járványért felelős. Emellett néhány egyszerű praktika alkalmazásával tovább fokozhatjuk immunrendszerünk biztonságát.

Csokorba szedtük a leggyakoribb tippeket

Tömegközlekedési eszközök használata után használjunk fertőtlenítő gélt vagy kendőt, és amint megérkeztünk úti célunkhoz, irány a kézmosás, lehetőleg antibakteriális szappannal. A legtöbben tisztában vannak, hogy a nyilvános WC-k ülőkéjére nem ajánlott ráülni, azonban nem is erre kell leginkább figyelnünk a nyilvános illemhelyeken.

A csaptelep vagy a szappanadagolók sokkal több baktériummal vannak tele, hiszen azokat rengetegen fogják meg közvetlenül a toalett használata után.

Ha nincs szappan, használjunk a már korábban is emlegetett antibakteriális fertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt, kifelé menet könyökkel, lábbal, vagy egy papírdarab, esetleg zsebkendő segítségével nyissuk az ajtót, de semmiképpen ne érintsük kezünkkel a kilincset!

Gyermekek esetében

Gyermekeinket egészen kicsi koruktól kezdve szoktassuk rá a kézmosás fontosságára, és tanítsuk meg őket annak technikájára. Erre törekszik az UNICEF is, amely több nemzetközi szervezettel együtt 2008-ban rendezte meg először a kézmosás világnapját, melynek célja, hogy rendezvényeivel felhívja a figyelmet ennek fontosságára.

A magyar iskolák 2009-ben kapcsolódtak be először a programba, kétszázötven iskola ötvenezer diákja vett aktívan részt a kezdeményezésben. Idén már az ovisokat is megpróbálták bevonni a programba, nekik meghívott szakértők, és az egyik legismertebb antibakteriális termékeket gyártó cég érintés nélküli készülékének segítségével próbálták megtanítani a helyes kézmosás szabályait.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email