Már egy kevés mozgás is drasztikusan javíthatja egészségünket

„Hétfőtől újra eljárok kocogni!” – ugye, milyen ismerős? Számos ilyen kijelentéssel találkozhatunk, különösen január környékén a Nagy Karácsonyi Hízókúra után. Kár, hogy az esetek többségében a véresen komoly elhatározásokból nem sok valósul meg, ugyanis egyik kutatás bizonyítja a másik után: a heti 3-5 alkalommal végzett 30 perces mozgás is komoly pozitív változásokat okozhat testünk biológiai folyamatait tekintve.


Ugyan riasztóak lehetnek számodra is a következő adatok, de ez az igazság: a becslések szerint manapság világszerte mintegy 1,9-2 millió ember veszíti életét évente a testmozgás hiányának következtében kialakuló betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján elmondhatjuk, hogy a jelenleg aktív felnőtt korú egyének 17%-a szinte egyáltalán nem végez rendszeres testedzést, 41%-a pedig végez ugyan, de koránt sem elegendőt.

A rendszeres, mértékletes testmozgás legismertebb jótékony hatásait már betéve tudjuk: ilyenek például az alakformálás, a tüdőkapacitás-növekedés és a vérkeringés-serkentés.

Nem kell feltétlenül versenyszintre gondolni. Elég lehet egy kis trambulinon-történő ugrálás, kocogás, de akár egy kiadós séta is.

Ezeken kívül azonban számos egyéb változással is számolhatsz, ha a mindennapjaid részévé teszed az aktív pihenésnek e változatát. Lássunk néhány kevésbé köztudott tényt a jól karbantartott szervezettel kapcsolatban:

  • A napi szinten végzett edzés megakadályozza a gyomor- és bélpanaszok kialakulását, fennállásuk esetén pedig felszámolja őket – a mozgás serkenti a belek perisztaltikáját, ezáltal elősegíti az emésztés természetes folyamatát.

  • A folyton rohanó életvitel könnyűszerrel okozhat stresszt, a stressz pedig könnyűszerrel okozhat fejfájást. Az életmódból adódó visszatérő akut fejfájásra is preventív jelleggel hat például a rendszeres futás és/vagy kocogás.

  • Nyugodtabb és pihentetőbb alvásra számíthatsz, ha nem csak szellemileg, de fizikailag is kellemesen kifárasztod magad. Az átmozgatott testednek hála mentális képességeid is jóval frissebbek lehetnek, javul a koncentrációs képességed, vidámabb leszel, és jobban kezeled a stresszt is, éjjel pedig mélyebben alszol – aminek hatására szintén hasznosabban és aktívabban fog telni a napod.

  • Keveset hallunk ugyan erről, de a kutatások rámutatnak, hogy a rendszeres testmozgás még a szexuális életre is kifejezetten kedvezően hat. Növeli az általános erőnlétet, az izmok terhelhetőségét, nemtől függetlenül pedig a libidóra is kedvező hatást gyakorol.

  • A természetben végzett mozgás enyhíti a depressziót és a depresszív tünetek előfordulását, különösen, ha ébredés után veszed rá magad.

A heti legalább 3-5 alkalommal, kb. 30 percen át végzett testmozgás, testedzés preventív jellege vitathatatlan, viszont akkor is sokat jelent testünk egészséges működésének szempontjából, ha már kialakult valamilyen krónikus panasz. A rendszeresen végzett, heti kb. 1000-2000 kalóriát elégető mozgás már kimutathatóan jótékonyan hat a test egészére nézve, függetlenül nemtől, kortól, kezdeti állóképességtől. Ha valamilyen betegség áll fenn nálad, mindenképpen egyeztess háziorvosoddal, és csak azután fogj neki az általa javasolt testmozgásnak, edzési formának!

(x)

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email