Napszemüveg: de milyen?

Napszemüveg: de milyen? 1

Szemünk, ha erős fénynek, vagy ami még rosszabb, káros UV-sugárzásnak van kitéve, könnyen károsodhat. A szaruhártya ilyenkor begyullad, súlyosabb esetben hóvakság, vagy akár szürke hályog is kialakulhat. Hogy a nagyobb bajt elkerüljük, viseljünk jó minőségű, ellenőrzött lencsével ellátott napszemüveget.


Nyaranta egyre többen használnak valamilyen napvédő terméket bőrük egészségének megőrzése érdekében. Más a helyzet, ha szemünkről van szó, a káros sugaraktól megóvó napszemüveg sokak számára még mindig nem több, mint egyszerű divatcikk. Pedig a napszemüveg nem csupán öltöztet, hanem fontos prevenciós szerepe is van, segítségével számos szembetegséget elkerülhetünk. Éppen ezért a nyári szikrázó napsütésben soha ne felejtsük otthon, különösen akkor, ha olyan helyre készülünk, ahol visszatükröződő fénynek lehetünk kitéve. Ilyen a nyílt víz, vagy a hófehér homokos tengerpart, hiszen ezek nem csak a fényhatásokat erősítik fel, hanem az UV-sugárzást is. A homokról, illetve a vízről visszapattanó sugarak akár a közvetlen napfénynél is veszélyesebbek lehetnek.

Az UV-sugárzás

A fény spektruma a kék színtől a pirosig terjed, amelyek értéke 400 és 800 nanométer közé esik. A piros színen túl található infravörös sugarak melegítenek, míg a kék színt követő ultraibolya sugarak károsíthatják bőrünket és szemeinket. Szerencsére a rövidhullámú ultraibolya –UV– sugárzás jelentős részét elnyeli az atmoszféra, azonban nem teljesen: a környezeti változások, az ózonréteg vékonyodása miatt, egyre több káros sugárzás éri el a földet. Az UV-B sugárzás értéke 280 és 315, míg az UV-A sugárzásé 315 és 380 nanométer közé esik. Mind a két esetben láthatatlan sugarakról van szó, melyeket ugyan nem észlelünk közvetve, de ettől még jelentősen károsíthatják szemünket. A visszavert fény elsősorban hóvakságot – ez normális esetben néhány nap alatt elmúlik -, hosszabb idő alatt kúszóhártyát okoz. Számos kutatás igazolta a szürke hályog, a makuladegeneráció, valamint a retina kóros öregedése és a káros UV-sugárzás kapcsolatát. Szerencsére a megfelelő napszemüveg tökéletesen megvédi szemeinket az UV-A és az UV-B sugárzástól. Ne tévesszen meg a napszemüveg sötét lencséje: Ha nincs ellátva UV-sugárzás védelemmel többet árt, mint használ, mivel a sötét lencse hatására a pupilla nagyobbra tágul, így még több káros sugarat enged a szembe, ami rövid idő alatt kötőhártya-gyulladáshoz vezet. Bármilyen esztétikus az általunk megvásárolt napszemüveg, ha nem vagyunk biztosak a minőségében, inkább keressünk fel egy optikust, aki meg tudja állapítani a napszemüveg lencséinek UV-szűrő képességét. 

Óvakodjunk az érzékelhető fényektől

Az UV-sugárzáson kívül védjük szemeinket a látható, erős fényektől is. Amikor havon, vagy vízben sportolunk, mindenképpen sötét lencsés napszemüveget használjunk. Ezeket viszont kerüljük autóvezetés, vagy biciklizés közben, hiszen a látható fény nagy részét is kiszűrik. Szemeink és testi épségünk érdekében tehát az lenne az ideális, ha a különböző fényviszonyoknál más és más napszemüveget hordanánk.

Milyen a jó napszemüveg?

Az uniós szabályok szerint 1995 júliusától napszemüveg kizárólag információs címkével hozható forgalomba. Ezen 0 és 4 között határozzák meg a lencsék fényszűrő képességét.

  • 0: Nem szűri az UV sugárzást, csak a szembe jutó fény erősségét csökkenti
  • 1: Kiszűri az alacsony UV sugárzást
  • 2-3: Közepes és erős sugárzás esetén ajánlott
  • 4: Extrém napfény esetén is védelmet nyújt  

A napszemüveg lencséi általában műanyagból, vagy edzett üvegből készülnek. Amennyiben sportoláshoz használjuk, válasszuk a kevésbé törékeny, műanyag lencséket. Ügyeljünk arra, hogy a lencsék tiszták és karcmentesek legyenek, ezek ugyanis  csak erőltetik a szemet. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg gyermekeink szemének védelméről sem. Ne feledjük: A legtöbb esetben a gyerekkorban elszenvedett ártalmak csak felnőtt korban okoznak panaszokat.

Tudtad?

A káros UV-sugárzás közel kilencven százaléka átjut a felhőkön, ezért nyáron borús időben is ajánlatos a napszemüveg viselése.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email