Támad a nyári allergia: mit tegyünk a szénenátha ellen?

Támad a nyári allergia: mit tegyünk a szénenátha ellen? 1

Pollenek, napfény, rovarok, gyümölcsök, napsütés: Hogy csak néhányat említsünk az egyre többeket érintő különböző nyári allergia kiváltó okai közül. Különösen gyakori tünet a szénanátha, amit könnyű összekeverni egy enyhe megfázással.


A tavasz mellett a nyári időszak sem bánik kesztyűs kézzel a pollenallergiásokkal, hiszen a legmelegebb hónapokban is számos, az allergia kialakulásáért felelős növény virágpora kerül a levegőbe. Tavasz végén, nyár elején virágzanak a nyír, a kőris és a pázsitfűfélék, míg a nyár közepétől a rendkívül allergénnek számító parlagfű, valamint a fekete üröm okoz panaszokat, ilyenkor különösen erősek a szénanátha tünetei. A melegben lényegesen hosszabb időt töltünk a szabadban, ez pedig többféle nyári allergia forrása lehet. Ilyen túlzott napozás miatt kialakuló nap eritéma, mely a bőr természetes védelmi reakciója. Égető érzéssel, heves viszketéssel, hámsérüléssel járhat, néhány esetben maradandó bőrsérülések, illetve pigment alteráció maradhat utána.

Kellemetlen rovarcsípések

Tavasszal és nyáron nem csupán a növények élednek fel, a meleg a rovarok számát is megsokszorozza. Ezek közül jó néhány csípése erőteljes allergiás reakciót válthat ki. Míg az egyszerű szúnyogcsípés – a szúnyogok hajnalban és kora reggel a legaktívabbak – általában csak viszkető bőrduzzanattal jár, az erre érzékenyeknél allergia, csalánkiütés és nehézlégzés is kialakulhat. Utóbbi esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Ennél is veszélyesebb allergia jelentkezhet a bögöly támadása miatt, ami magas lázzal és fájdalmas duzzanattal járó tüneteket produkálhat, míg a méhcsípés az anafilaxiás sokk miatt akár halált is okozhat.

Gyümölcsök és tengeri herkentyűk

A friss gyümölcsük és zöldségek nagy része igazi vitaminban, gazdag tápanyagtartalmuk mellett azonban néhányuk a nyári allergia okozója is lehet. Ilyen az őszibarack héja –könnyen megelőzhetjük az allergia megjelenését, ha a gyümölcsöt fogyasztás előtt meghámozzuk –, az eper, a görög- vagy a sárgadinnye. Közvetlenül fogyasztásukat követően leggyakrabban enyhe allergia tünetek, viszketés, csalánkiütés esetleg szemkönnyezés, vagy a dinnyék esetében a parlagfűvel kapcsolatba hozható keresztallergia jelentkezik. Nyári allergia a tengeri állatok miatt is kialakulhat. Kellemetlen és hosszan tartó fájdalommal járhat egyes medúzafélék vagy a tengeri bolhák csípése. Az egészséges táplálkozás egyik alapköve az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékok rendszeres bevitele. Ezt szolgálja a tengeti halak fogyasztása, azonban nagyon fontos, hogy a kulináris élvezetek kedvéért se együk meg ezeket nyersen: azon kívül, hogy hőkezelés nélkül megsokszorozódik allergén hatásuk, ráadásul akár kolerát is kaphatunk tőlük.

Nyári allergia, vagy egyszerű megfázás?

Jellemző nyári allergia a levegőben szálló virágpolleneknek köszönhető, sok esetben a megfázáshoz a megtévesztésig hasonló tünetekkel jelentkező szénanátha. A kezelés miatt lényeges, hogy meg tudjuk őket különböztetni, ebben segít a következő rövid útmutató:

Allergia miatt kialakuló szénanátha

  • Jellemzői és tünetei: folyamatos orrfolyás, a váladék vizenyős és állandóan ürül, nem kíséri láz.
  • Kezdete: általában rögtön az allergén anyaggal való találkozás után.
  • Időtartama: mindaddig, még az allergiát kiváltó ok közelében tartózkodunk.

Egyszerű megfázás

  • Jellemzői és tünetei: orrfolyás, a váladék sárgás és sűrű, hőemelkedés, alacsony láz kíséri.
  • Kezdete: 1-3 nappal a vírusfertőzést követően.
  • Időtartama: rövid elfolyású.

Tudtad?

Nyári allergiák leküzdésében jelentős szerepet kaphat a sportolás. Mivel javítja és oxigénnel dúsítja a vérkeringést, a szervezet könnyebben szabadul meg a felgyülemlett allergén anyagoktól.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email