Ne mulasszuk el a nyelvtisztítást

Ne mulasszuk el a nyelvtisztítást 1

A nyelvtisztítás a fogmosás, az öblögető folyadék és a fogselyem használata mellett, fontos szerepet játszik szájhigiéniánk fenntartásában. Illetve csak játszana, a tapasztalatok szerint ugyanis az átlagemberek többsége elmulasztja ezt az egyébként csupán néhány percet igénybevevő, ugyanakkor egészségünk és különösen fogaink megőrzése szempontjából rendkívül fontos tevékenységet.

 

 

A szájápolás során sajnos sokan megfeledkeznek a nyelvtisztításról pedig az ízlelésben és a beszédben egyaránt nélkülözhetetlen szervünk felépítéséből adódóan –barázdáltság, ízelő bimbók struktúrája– kiváló búvóhelye az apró ételmaradékoknak, amelyek hozzájárulnak a legkülönfélébb baktériumok elszaporodásához. Ennek köszönhető többek között a kellemetlen lehelet, ahogyan jó néhány szájbetegség kialakulásába is szerepet kapnak a nyelven elszaporodó mikroorganizmusok. Mindemellett a rendszeres nyelvtisztítás függetlenül attól, milyen mechanikai módszerrel végezzük, hatékonyan csökkenti a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans baktériumok számát, valamint jó szolgálatot tesz az ínybetegségek megelőzésében.

Mivel mossunk nyelvet?

Léteznek kifejezetten nyelvtisztításra tervezett eszközök, amelyeket általában kicsi, mikro szálas sörtékkel és egy speciális lehúzóval látnak el a célnak ugyanakkor a hagyományos puhafejű fogkefe is tökéletesen megfelel.  A lényeg a használat módja, akkor járunk el helyesen, ha a nyelvtisztítót határozott, de könnyed mozdulattal a garati résztől kezdve húzzuk előre kinyújtott nyelvünkön. Ne legyünk türelmetlenek, a műveletet addig ismételjük, amíg a teljes felületet végig nem „fésültük”. A még jobb eredmény érdekében érdemes nyelvünket eközben folyóvíz alá tartani. Ha erre nincsen módunk, öblítsük ki a szánkat egy nagy korty vízzel, így szabadulva meg a lekapart lepedéktől. A műveletet megismételhetjük úgy is, hogy előtte fogkrémet terítünk szét a nyelvünkön, míg végezetül ne túlságosan erős szájvízzel –a kaparás miatt a nyelv érzékeny lehet– öblögessünk.

Ügyeljünk arra, hogy a nyelvtisztítás ne okozzon fájdalmat. Kerüljük a túlságosan kemény, merev sörtéjű fogkefét, illetve a szükségesnél erőteljesebb mozdulatokat.

Miért fontos a rendszeres nyelvtisztítás?

  • Késlelteti a fogon és a nyelven a bakteriális lepedék kialakulását
  • Csökkenti a szájüregben található mikroorganizmusok számát
  • Megszünteti a szájszagot.

Vigyázzunk a nyelvünkre, hiszen a sérült, irritált nyelv beszéd és étkezés közben rengeteg kellemetlenséget okozhat!

Tudtad?

Léteznek olyan fogkefék, amelynek hátsó oldalán gumikaparó található.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email