Önkép és tükörkép

Önkép és tükörkép 1

Meg vagy elégedve azzal, amit a tükörben látsz még akkor is, ha van egy kis pocakod? Vagy inkább ügyet sem vetsz a tükörképedre? Egy valami biztos: a hibás önkép, a testünkhöz való rossz viszonyunk szinte mindig helytelen étkezési szokások kialakulásához vezet.

 

Az alábbi tesztből kiderül, hogyan gondolkodsz valójában saját magadról, milyen az az önkép, amit talán magadnak sem mersz bevallani. Nincs más teendőd, mint kitölteni az alábbi tesztet és lejegyezni az igenek és nemek számát.

  • Nem szeretem a tükörképem, mert kövér vagyok
  • Mikor úgy érzem nem vagyok fontos a többiek számára, evéssel vigasztalódom
  • Nem értékelem túl sokra a kinézetem
  • Sokat nassolok
  • Nem szívesen járok társaságba a külsőm miatt
  • Az ételhez lehet a legkönnyebben hozzájutni
  • Nem félek a mérlegtől
  • Mikor este hazaérek, csillapíthatatlan éhséget érzek
  • Az evés örömmel tölt el

 

Számold meg hányszor válaszoltál IGENNEL vagy NEMMEL és megtudod, milyen önkép bújuk meg tükörképed mögött.

 

Több IGEN válasz:

Gyűlölöd a tükörképed és nem adsz magadra eléggé. Hajlamos vagy arra, hogy ne tartsd tiszteletben a tested és ezáltal az egészségedet, az étkezés ezért számodra valódi menekülés. Ahhoz, hogy visszaállítsd a kívánt egyensúlyt és az általad elképzelt önkép harmóniába kerüljön a valósággal legyél kritikus önmagaddal szemben: találd meg gyenge pontjaidat és javíts rajtuk. Erősítsd azt, amiben jó vagy, emeld ki előnyös tulajdonságaid. Kezdj el sportolni eleinte a rendszeres kiadós séta is megteszi. Örülj az apró eredményeknek, figyeld a tükörben tested változásait ez segít abban, hogy új erőre kapj és önképed helyrebillenjen!

 

Több NEM válasz:

Jól érzed magad a bőrödben a benned kialakult önkép egészséges önbizalomról árulkodik. Vigyázol a testedre, képes vagy uralkodni azokon a vágyaidon, amelyekkel árthatnál magadnak. De ügyelj arra, hogy a tükör ne váljon a rögeszméddé felejtsd el a reklámokban bemutatott tökéletes embereket, mert a végén egy apró kis hibát is tragédiaként fogsz megélni. Ha mégis van némi hiányérzeted sporttal vagy öltözködési trükkökkel javíts az alakodon. Ha így teszel, bármikor nyugodtan belenézhetsz a tükrödbe biztos, hogy elégedett leszel a látvánnyal.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email