Öregedés ellen szenolitikumok | Megőrzik az egészségünket

Öregedés ellen szenolitikumok | Megőrzik az egészségünket 1

Természetes emberi igény az öregedés folyamatának lassítása, ami jóval több, mint egyszerű hiúsági kérdés, hiszen számos krónikus megbetegedés kockázata jelentősen megnő az életkor előrehaladtával. Ennek vetne véget az újonnan kifejlesztett, szenolitikumoknak nevezett gyógyszercsoport.


Ahogyan öregszünk, a szerveink egyre kevésbé tudnak optimálisan működni, gyengül az immunrendszerünk, egyre sebezhetőbbé válunk a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben, fizikai és szellemi teljesítményünk fokozatosan leromlik. Az orvostudomány régóta keresi ennek az egyébként természetes folyamatnak a pontos okait, hiszen csak ezek ismeretében lehet az öregedés következményeit megszüntetni, illetve megelőzni. Ebben jelent óriási előrelépést a kísérletek szerint rendkívül hatékony szenolitikumoknak nevezett gyógyszercsoport, amelyről az amerikai Mayo Klinika (Mayo Clinic) és a Scripps Kutatóintézet (The Scripps Research Institute) kutatói számoltak be.

Eltüntetik az öregedés okait

Egérkísérleteken sikerült bebizonyítani, hogy a szenolitikumok hatékonyan lassítják az öregedést, és nemcsak az állatok életét hosszabbították meg, hanem az öregedésre jellemző krónikus betegségek kialakulását is akadályozzák. És ez még nem minden, a gyógyszercsoport ugyanis a már meglévő betegségek kezelésére is alkalmasnak bizonyulhat.

Sejtszinten működnek

A szenolitikumok úgy hatnak, hogy eltávolítják az elöregedett, és ezért már osztódásra képtelen sejteket a szervezetből. Erre azért van szükség, mert az ezekből kiáramló anyagok károsítják a közelükben lévő egészséges sejteket, felgyorsítják az öregedést és növelik a krónikus betegségek kockázatát. Különösen a rák, a csontritkulás, az ízületi- és más gyulladások, a cukorbetegség és a demencia kialakulása hozható kapcsolatba az elöregedő sejtekkel, de az időskorban gyakori, általános leépülésben is komoly a szerepük.

Fókuszban az antioxidánsok

Mivel az öregedő sejtek ellenállóbak az apoptózissal (programozott sejthalál) szemben, mint az egészséges sejtek, ezért a kutatók az ehhez hasonlóan viselkedő rákos sejtek esetében alkalmazott hatóanyagok felé fordultak. A kísérletek alapján egy dasatinib tartalmú rákgyógyszer, valamint egy természetes növényi flavonoid, a kverticin együttes alkalmazása bizonyult a legeredményesebbnek. A többek között az almában, teában, zöldlevelű zöldségekben, citrusokban, hagymában és erdei bogyós gyümölcsökben nagyobb mennyiségben megtalálható, antihisztaminként is ismert kvertecin, erős antioxidáns, ami képes megkötni a szervezetben felgyülemlő, felesleges szabad gyököket. Ez azért lényeges, mert a szabad gyökök közvetlenül kapcsolatba hozhatók a gyulladások, valamint a daganatos-, szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, ahogyan az is bizonyított, hogy a DNS károsításával a sejtek öregedését is felgyorsítják.

Összetett hatás

Míg a rákgyógyszer elsősorban a zsírszövetekből távolítja el az elöregedett sejteket, a kvercetin a csontvelőben lévő és az erek belső falát felépítő sejtek esetében végzi el ugyanezt a feladatot, így lassítva az öregedés folyamatát. Ez azonban nem minden: a terápia hatásosnak bizonyult a meglévő érrendszeri betegségek és a csontritkulás esetén, valamint megszüntette az öregségre jellemző elesettség állapotát.

 

Hivatkozások:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150309144823.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170904093428.htm

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email