Futás helyett: pingpong, tollas, tenisz: három sport, amit élvezünk is

21. századi rohanó világunkban egészségesen és stressz mentesen élni egyáltalán nem könnyű. Az időhiány miatt mindennapi munkánk során rendkívül csábítóak a gyorséttermek és ezzel együtt persze az egészségtelen ételek. Annak érdekében, hogy testünk fejlődjön, illetve immunrendszerünk ellenállóvá váljon, nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. A sport közismerten meghosszabbítja az életet, persze az sem mindegy, hogy milyen sportágat választunk. A futás nemcsak költséghatékony mivolta miatt népszerű manapság, de azért is, mert gyakorlatilag minden izmot megmozgat. Egyre többen fordulnak ugyanakkor a labdajátékok, közöttük is különösen a pingpong, a tollaslabda és a tenisz felé.

Ezek az ütős játékok nincsenek életkorhoz kötve

A pingpong, tollaslabda valamint a tenisz nem pusztán szórakoztató sport, de számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkező kiváló testedzési lehetőség is, számtalan jótékony hatással. Utóbbiak közül az egyik legfontosabb talán az, hogy gyakorlatilag a fenti ütős sportágak meglehetősen erőssé teszik a szívet. A pingpongban, de legfőképpen talán a teniszben és a tollaslabdában az a legelőnyösebb, hogy szinte bármilyen életkorban elkezdhetjük, legalább százalékkal csökkenthetjük a halálozási kockázatot.

A pingpong és az asztalitenisz nem ugyanaz? Nem teljesen!

A két fogalmat bizony sokan szinonimaként használják. Az asztalitenisz ugyan az 1950-es évekig ténylegesen pingpong volt, ám a szoft ütők megjelenése mindent megváltoztatott.  Az ütőkre ugyanis szivacsot és kívül sima gumifelületet ragasztottak, melynek köszönhetően tulajdonképpen az egész játék átalakult. Mivel a guminak húzása van, így az ütővel elég könnyen lehet pörgetni és nyesni a labdát. A pingpong vitathatatlan előnye, hogy nemcsak erősíti a szívet, segít levezetni az indulatokat, illetve oldja a stresszt. de edzi az akaratot, sőt fejleszti a gyorsasági, a taktikai valamint a dinamikai képességeket is. A pingpong egyetlen hátránya, hogy nagyon terheli a csuklót, és az ízületeket.

Ledobnál néhány kilót, de nem edzőteremben? A tollaslabdát neked találták ki!

A tollaslabda rendszeres űzését tulajdonképpen azoknak találták ki, akik szeretnének megszabadulni pár kilótól, de az edzőtermi gyakorlatok sokszor egyáltalán nem könnyű megpróbáltatásai nem nyerték el a tetszésüket. A tollasozás egy kifejezetten vidám, izgalmas és cseppet sem unalmas játék. Azzal együtt, hogy ezt az ütős sportot – szintén korosztálytól függetlenül voltaképpen az egész család űzheti – alapvetően csökkenthetjük vele a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, a cukorbetegség, illetve a túlsúllyal összefüggő egyéb betegségek előfordulási lehetőségét. Mivel a tollas gyors tempójú játék, és nem engedi meg, hogy a játékos figyelme egy pillanatra is lankadjon, javítja a reflexeket és fokozza a gyorsaságot. Mivel az intelligencia is nagy szerepet kap a játék során – hiszen a játékosnak előre el kell döntenie, hogyan fogadja az ellenfél ütéseit – a tollasozás a stratégiai gondolkodást is fejleszti.

Bár élvezetes sport, de pálya is kell hozzá: a tenisz

A tenisz szintén azok közé az ütős sportok közé tartozik, amelyet akár idősebbek is elkezdhetnek.  Az elszántság és kitartás mellett persze a megfelelő ruházathoz valamint az ütőhöz hasonló eszközökön túl sportpálya is kell hozzá. Bár a labda és az ütő igen könnyen, gyakorlatilag bármelyik sportszereket árusító üzletben költséghatékonyan beszerezhető, a helyszín megválasztása már egy összetettebb kérdés. Szerencsére a legtöbb sportcentrum rendelkezik saját teniszpályával, ahol bárki játszhat.

(X)

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email