Rázzuk fel magunkat a tavaszi fáradtságból

Rázzuk fel magunkat a tavaszi fáradtságból 1

Mindenki várja, hogy végre elmúljon a sötét és hideg tél az évszakváltás ennek ellenére több millió embernek zavarja meg a mindennapi életét. Sokan szenvednek ilyenkor a tavaszi fáradtság miatt, amelynek kellemetlen tüneteit kis odafigyeléssel könnyűszerrel enyhíthetjük.


A tél az ünnepek, a nagy családi lakomák ideje, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hideg hónapok alatt étkezéseink egyoldalúvá válnak és többet fogyasztunk a zsíros, nehezen emészthető ételekből. Ebben az időszakban kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk eleink pont ezért gondolták úgy, hogy az általában áprilisban jelentkező tavaszi fáradságnak az általános vitaminhiány az oka. Ez azonban nem teljesen igaz még akkor sem, ha bizonyos vitaminok képződéséhez – ilyen a D-vitamin – a télinél lényegesen több napfényre van szükségünk.

Táplálkozásunk a hideg időszakban alapvetően megváltozik, anyagcserénk lelassul ezért nehezebben szabadulunk meg a salakanyagoktól és könnyebben felszedünk néhány kilót. A folyamat a tél végére csúcsosodik ki, ami rossz hatással van általános kedélyállapotunkra. Így köszönt ránk a tavasz, ami ráadásul meteorológiai szempontból talán a legszeszélyesebb évszak nem véletlen, hogy alaposan megterheli legyengült szervezetünket. Az állandó hőmérséklet-ingadozások, a szél, a páratartalom és a légnyomás gyakori változása testünk mellett lelkünket is próbára teszi, a tüneteket a tavaszi fáradsággal azonosítjuk.  

Hogyan jelentkezik a tavaszi fáradtság

• Nyugtalanság: főleg a késő délutáni és esti órákban ok nélküli aggodalom vesz rajtunk erőt.

• Fáradság: délelőtt jelentkező rohamszerű kimerültség érzés, amihez koncentrációs zavarok társulhatnak.

• Ingerlékenység: hirtelen és könnyen elveszítjük a türelmünket, egyébként jelentéktelen apróságok is felbosszantanak.

• Izommerevség és feszülés: elsősorban nyak- és deréktájon előzmény nélkül megfeszülnek és bekeményednek az izmok.

• Alvászavarok: nehezen jön álom a szemünkre, egész éjszaka forgolódunk ráadásul a kelleténél jóval hamarabb felébredünk.  Szintén jellemző tünet, amikor indokolatlanul korán elalszunk, ennek ellenére reggel alig bírunk kimászni az ágyból és egész nap kóválygunk a fáradtságtól

Ha szürkének tűnik az életed

A tavaszi fáradtság legjobb ellenszere, ha engedünk a természet csábításának. Nagyokat sétálunk a szabadban, sokat biciklizünk magunkba szívjuk az újjáéledő természet illatát. Jól tesszük, ha bőségesen fogyasztunk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket így pótolva a tél folyamán felhasznált vitamintartalékainkat. Szánjunk több időt magunkra, esténként merüljünk el egy kádnyi relaxáló, langyos – nem forró – fürdőben. Energiával tölt fel a vízben feloldott fenyő, levendula, kakukkfű és rozmaring kivonata, míg bergamott, a citromfű és a mirtusz cseppek hozzájárulnak hangulatunk javulásához.

Étkezzünk tartalmasan

• Kerüld a zsírokban gazdag önteteket, eceteket használj helyettük olívaolajat.

• Ha nincs étvágyad, ne erőltesd az étkezéseket, inkább szénsavmentes vízzel, nyugtató gyógyteákkal, facsart zöldség és gyümölcslevekkel kedveskedj szervezetednek. Bár a lébőjt megtisztít és méregtelenít legyél mértékletes: hosszabb távon orvosi felügyelet nélkül ez a terápia nem alkalmazható!

• Lassan fogyaszd el a táplálékokat, rágj meg jól minden falatot. Ne feledd: az emésztés már a szájüregben elkezdődik.

• Amennyiben módodban áll, mindig magad készítsd el ételeidet friss és ellenőrzött alapanyagokból. Ezzel megkímélheted magad a felesleges adalékanyagoktól.

• Átmenetileg kerüld a Klorid-savat nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszereket elsősorban a vörös húsokat, tejet és a hüvelyeseket.

És a legfontosabb tanács: legyél magaddal türelmes! Májusban, de legkésőbb a nyár kezdetével általában maguktól megszűnnek a tavaszi fáradtság tünetei.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email