Mit tehetünk a stressz ellen? Természetes módszerek!

Mit tehetünk a stressz ellen? Természetes módszerek! 1

Állandóan ideges, ingerült, rosszul alszik? Akkor itt az idő, hogy tegyen valamit a stressz ellen. A mindennapi feszültség oldásában segítenek az illóolajok, és a megfelelően alkalmazott tiszta víz.


Az időjárás változások, a munkahelyi és családi problémák, a hétköznapi monotónia egytől egyig hozzájárulnak a stressz kialakulásához. Ne hagyjuk elhatalmasodni, hanem szüntessük meg minél hamarabb, hogy ne okozzon súlyos mentális, és testi zavarokat.

Vizes kúra

Ugye, milyen jó érzés egy nehéz nap után venni egy kellemes fürdőt? Bizony, a vizet hatékonyan használhatjuk a stressz ellen, mielőtt azonban belecsobbannánk, vegyük figyelembe a következőket:

 • A meleg víz ellazít,
 • A forró víz elálmosít.
 • A hideg víz felfrissít, de csak akkor, ha bőrünk előzőleg felmelegedett.
 • A legjobb, ha testünket felváltva éri hideg és meleg víz.

Hogy biztosan megszabaduljunk a bennünk felgyülemlett feszültségtől, válasszunk olyan időpontot, amikor semmi sem zavarhat meg minket. Kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat, és zárkózzunk be egyedül a fürdőszobába. Mivel a stressz elleni relaxációs fürdésnek a lényege nem a tisztálkodás, hanem az, hogy testünk és lelkünk egyensúlyba kerüljön, mielőtt teleengednénk a kádat, zuhanyozzunk le, mégpedig hideg vízzel. Gyújtsunk meg pár szál gyertyát és tegyük fel halkan kedvenc zenénket. Már tíz perc fürdőzés csodát tesz, elűzi a stresszt és a depressziót. Még jobb eredményt érhetünk el, ha stressz elleni vizes kúránkat felváltva hideg és meleg vizes zuhanyzással zárjuk.

Jótékony illóolajok

Az illatok még varázslatosabban hatnak, ha a víz a közvetítő közegük. Dédelgetik bőrünket és orrunkat, képesek arra, hogy ellazítsanak. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy az illóolajak nem oldódnak közvetlenül a vízben, ezért mielőtt fürdővizünkbe cseppentenénk, keverjük el őket egy kiskanálnyi mézben, tejszínben, vagy tejben, esetleg kedvenc habfürdőnkben. Így még erősebb a stressz elleni hatásuk.

Keverjük össze az olajokat

 • Elűzi a fáradtságot: tíz csepp citrom, hat csepp keserű narancs, öt csepp mandarin olaj.
 • Mentális stressz ellen: hat csepp bazsalikom, négy csepp tömjén olaj.
 • Jókedvre derít: öt csepp vanília, öt csepp muskátli, és nyolc csepp mandarin olaj.

Még több tipp

A víz segítségével nemcsak a fürdőkádban ülve mondhatunk búcsút a stressznek. Sokszor az is elegendő, ha valamelyik testrészünket részesítjük egy kis extra kényeztetésben.

 • Lábvíz: a relaxációs fürdőhöz hasonló eredményt érhetünk el abban az esetben is, ha csak lábainkat rakjuk a vízbe. Helyezzük magunkat kényelembe, használjunk illóolajokat vagy váltogassuk a hideg és meleg vizet.
 • Dörzsölés: hideg folyóvíz alatt nedvesítsünk be egy kis törölközőt, csavarjuk ki, majd gyors mozdulatokkal a lábaktól kezdve dörzsöljük át az egész testünket. Garantáltan elűzi stresszt és azonnal felfrissít.
 • Alkarok felfrissítése: hirtelen, heves szívdobogás, vagy a nagy meleg okozta rosszullét esetén is segít megnyugtatni a szervezetünket, ha kezünket hideg vízbe mártjuk. Ügyeljünk arra, hogy a víz nagyjából a könyökünk felett tíz magasságban lepje be az alkarunkat. Maradjunk így fél percig, majd emeljük fejünk fölé karjainkat és rázzuk le róluk a vizet, a mozdulatot addig végezzük, amíg végtagjaink nem melegszenek át.
 • Álmatlanság űző zoknik: tegyünk hideg vízbe egy pár pamutból készült zoknit, csavarjuk ki alaposan, majd vegyük fel őket. Húzzunk rá egy másik száraz pamut és egy pár gyapjú zoknit. Hamarosan elkezd a vér a bebugyolált lábfejbe áramlani, ami nagyszerű feszültségoldó.
 • Arcfrissítés: nemcsak a stressz ellen, hanem akkor is segíthet a hideg víz, ha ébren akarunk maradni. Ilyenkor töltsük tele hideg vízzel a mosdót, és egy nagy levegővétel után merítsük bele az arcunkat. Ismételjük a műveletet öt percen keresztül, a hatás nem marad el.

Mit mondanak a tudósok?

Levendula illóolajat adtak édesanyák és csecsemőik fürdővizéhez a University of Miami kutatói. Megállapították, hogy a levendula illóolaj hatására a gyerekek és a felnőttek kortizolszintje (stresszhormon) csökkent, a fürdés megnyugtatta őket, a csecsemők ezt követően jobban aludtak.  

Tudtad?

A hideg víz javítja az anyagcserét, összehúzza a bőr felszínén futó ereket, ennek köszönhetően gyorsítja a vérkeringést. Ezzel szemben a meleg víz kitágítja az ereket és a pólusokat, valamint segíti a méreganyagok távozását a bőrön keresztül.

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18053656
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804069/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email