Mit tehetünk a szmog ellen? – A légszennyezés veszélyei

orrfilter

Megdöbbentő, de igaz: évente több mint 10 ezer magyar hal meg a szálló por miatt, ami az élettartamot is legalább 5 hónappal megrövidíti. Még nagyobb veszélyben lehetnek a kerékpárosok, mert a fizikai erőkifejtés közben az átlagosnál nagyobb szmogterhelésnek vannak kitéve. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen van megoldás!


Európai összehasonlításban Magyarországon az egyik legrosszabb a levegő minősége, különösen a finom szálló por, azaz a PM2,5 jelent komoly egészségügyi kockázatot. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2016-os adatai szerint ebben a tekintetben, az unióban csak Lengyelország és Bulgária áll mögöttünk. Valójában világméretű problémáról van szó, a State of Global Air 2019 jelentésben olvasható, hogy a levegőszennyezés több halálesethez vezet, mint az alultápláltság, az alkoholfogyasztás vagy a fizikai inaktivitás.

Miért kell vigyázni

Most kifejezetten a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szemcsékről beszélünk, ezek jelölése a PM2,5. A légutakon keresztül akadálytalanul bejutnak a szervezetünkbe, és ami a nagyobb baj, mindenféle vírusokat, baktériumokat, gombákat, és a legkülönbözőbb irritációkat, allergiákat kiváltó anyagokat visznek magukkal.

Önmagában az idegen testek közvetlenül a nyálkahártyát irritálva köhögést, tüsszögést váltanak ki. Nem véletlen, hogy a szálló pornak jobban kitett emberek szinte állandóan valamilyen légúti problémával küzdenek! Ez sajnos nem minden, a porszemcsék lerakódva krónikus gyulladásokat okoznak, míg a lélegzéssel a testünkbe bevitt káros mikroorganizmusok számos betegség forrásai lehetnek.

Ennek szerencsére az ellenkezője is igaz, ahogy csökken a belélegzett szálló por mennyisége, máris javul a betegek állapota. Erre jutott az Amerikai Mellkas Társaság 2019 végén közzétett tanulmánya, amiből kiderül, hogy a csökkenő szmog és szálló por hatására már néhány nap alatt számos krónikus betegség (például az asztma) előfordulása, illetve betegek esetében a súlyossága jelentősen csökken.

Tényleg veszélyes a városi kerékpározás?

Természetesen a biciklizés az egyik legjobb szabadidős- és sporttevékenység. Akkor is, ha csak alkalomszerűen ülünk kerékpárra, és akkor is, ha így járunk iskolába, munkába. Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a városokban, az autók között a biciklisek bizony fokozottan találkoznak a szmoggal, szálló porral és általában a légszennyezettséggel. Erőkifejtés közben több oxigénre van szükség, ezért szaporább a légzés, ami egyet jelent a káros anyagok fokozott belélegzésével. Ugye, ismerős helyzet?

Ne feledjük: a járművek kipufogógáza csupán az egyik veszélyforrás, a szálló porban a szilárd tüzelésből, a fék- és gumiabroncs kopásból származó részecskék legalább ennyire károsak.

Ezért van az, hogy sokszor a kertvárosokban nagyobb a szmogterhelés, mint a belső részeken.

Van megoldás

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor inkább ne is biciklizzünk? Nos, erről azért nincs szó, ugyanakkor a szmog és szálló por elleni védekezésre mindenképpen szükség van. Sokan emiatt használnak szénbetétes kerékpáros maszkot, ez jó választás, hiszen megfelelően szűri a levegőt, viszont nem igazán kényelmes viselet, nyáron ráadásul az izzadást is fokozza. Mások az orrfilterre esküsznek, mert nincs benne semmi zavaró, ha inni akarunk, vagy bekapni egy energiaszeletet ebben sem gátol, és ami a legfontosabb, a PM2.5 részecskék 85 százalékát megszűri. Nemcsak biciklizés közben tehet nagy szívességet, ugyanis kutatások azt mutatják, hogy az allergén pollenek egy részét is távol tarthatja.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email