Tanácsok megfázás ellen: előzzük meg a betegséget

Tanácsok megfázás ellen: előzzük meg a betegséget 1

 A borongós, nyirkos ősz elől többségünk szívesen elmenekülne, de a megfázást és az ilyenkor gyakori felső légúti megbetegedéseket okozó vírusoknak viszont éppen ez a kedvenc időszakuk.


A megfázás a leghétköznapibb betegségek egyike, kialakulásának okairól, tüneteiről mégis sok tévhit él a köztudatban.

A megfázás kialakulása

Apró kórokozói a légzőrendszeren át jutnak szervezetünkbe, és a nyálkahártyán megtelepedve, a gazdasejtekbe beépülve sokszorozódnak. Megtelepedésüknek kedvez az olyan zárt helyiség, ahol központi fűtés kiszárítja az első védelmi vonalnak számító nyálkahártyát, melynek hatékonyságát a kórokozók tovább rontják. A fertőzés a tüsszentéskor a levegőbe kerülő számtalan fertőzött cseppecske útján egyik emberről a másikra terjed. Tüneteket még nem tapasztaló, de a vírust már hordozó egyén is terjesztheti a betegséget. A megfázás tünetei rövid lappangási idő után, a fertőződést követő 1-3 nap elteltével jelentkeznek, kezdetben enyhe hőemelkedéssel. Jellemzői a köhögés, a bőséges, víztiszta orrváladék, az enyhe torokfájdalom és az orrdugulás.

A megfázás megelőzése

A megfázás megelőzéséért azonban sokat tehetünk! Fogyasszunk C-vitamint, az ajánlott napi 60mg helyett akár napi 1000mg-ot is, öltözködjünk rétegesen, szellőztessünk naponta sokszor rövid ideig. Ha mégis elért minket a megfázás, a fentiek mellett segít a bő folyadékfogyasztás. Ha szeretjük, igyunk mézzel édesített gyógyteákat, ez lehet hárs vagy csipkebogyó, de ne túl forrón fogyasszuk, hiszen a túl meleg folyadék kellemetlen hatású az amúgy is gyulladt nyálkahártyának. Eldugult orr, letapadt nyálkahártya esetén enyhítő hatású az illóolajokkal való gőzölés, illetve a   még egyszerűbben kivitelezhető infralámpázás. Az infrasugarak behatolnak a mélyebb területekre és azokat felmelegítve segítik elő a gyógyulást, akadályozzák a még  súlyosabb tünetek kialakulását. Orrcsepp is használható, szigorúan az előírt gyakorisággal és dózisban. Köhögés jelentkezésekor ne törekedjünk egyből annak csillapítására, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a kóros váladék természetes kiürülését.

Nem mindig elég az otthoni kezelés

Ha magas láz, ízületi fájdalmak, hasmenés, hányás vagy más, nem a megfázás tünetei közé tartozó jelenség mutatkozik, forduljunk orvosunkhoz, ő meg tudja ítélni, valóban másik betegségről van-e szó, szükséges-e a terápián módosítani. Nélküle ne kezdjünk el szedni semmiféle, egyébként csak receptre felírható, de a házipatikában esetleg mégis meglévő gyógyszert!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email